Zamówienie surowców

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dafit
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.10
    • 3

Zamówienie surowców

Witam,

przymierzam się do zrobienia zakupów na 4 piwka. doświadczenie w tworzeniu receptur jeszcze mam małe. Do tej pory uwarzyłem 4 warki z gotowych zestawów surowców, które wydawały mi się ubogie w chmiele /głównie marylka i lubelski/.

Zwracam się z prośbą o pomoc ze zrobieniem zamówienia /doborem surowców: słody, chmiele, dodatki/ na 4 warki

1. Black IPA ekstrakt ok 14-16 BLG
    2. White IPA 14-16 blg
    3. Sweet Stout
    4. Jasne pijalne piwko, może podchodzić pod marcowe 12-14 BLG /tak aby wkomponowało się w zamówienie/

Chodzi o to by zmieścić się z wagą do 30 kg i wypadło również ekonomicznie.

Pozdrawiam!
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

Od wyboru do koloru
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

Comment

• KapitanPlaneta
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2014.11
      • 69

pamiętaj, że jakość słodów śrutowanych spada z czasem. Jeśli nie masz śrutownika to rozważ zredukowanie zamówienia do 3 piwek. No chyba, że planujesz wszystkie w podobnym czasie zrobić,.

Comment

• anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10788

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KapitanPlaneta Wyświetlenie odpowiedzi
        pamiętaj, że jakość słodów śrutowanych spada z czasem. Jeśli nie masz śrutownika to rozważ zredukowanie zamówienia do 3 piwek. No chyba, że planujesz wszystkie w podobnym czasie zrobić,.
        Bez przesady, pół roku bez problemy zestaw wytrzyma
        Mniej książków więcej piwa

Comment

• KapitanPlaneta
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2014.11
          • 69

Widać każdy ma jakiegoś "pierdolca" : jedni przesadzają z higieną, inni trzymają się co do grama z przepisami, inni się boją o autolizę 8 dni fermentacji... ja, jak widać mam pierdolca na puncie świeżości surowców...

Comment

• dafit
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2014.10
            • 3

długo te surowce nie będą długo leżeć, max do miesiąca, potem w planach mam kupno gniotownika i większej ilości surowca na zapas, teraz krucho z finansami...

Comment

Przetwarzanie...
            X