Belgian Pale Ale 23 BLG

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ori2go
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.01
    • 8

    Belgian Pale Ale 23 BLG

    Cześć,

    chodzi o 13 BLG oczywiście...
    jestem nowy więc pozdrowienia i od razu przechodzę do tematu - chcę uważyć swoje pierwsze piwo z zacieraniem - Belgian Pale Ale korzystając z surowców:


    Słód Pale ale 3,4kg
    Słód Monachijski 0,4kg
    Słód Melanoidynowy 40 0,2kg
    Słód Abbey 0,4kg
    Chmiel Saaz 45g
    Chmiel Styrian Goldings 30g

    oraz drożdże - Fermentis Abbaye

    Produkty pochodzą z zestawu, więc nie mam dużej możliwości modyfikacji.

    Pytanie - w jaki sposób wzbogacić to piwo o nuty owocowe i podbudować?

    Na myśl przychodzi mi - dodać skórkę pomarańczy pod koniec gotowania, może dodać więcej słodu? Czy macie jakieś pomysły?

    ori2go
    Ostatnia zmiana dokonana przez ori2go; 2015-01-21, 16:19.
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    W pierwszym nic nie mieszaj. Pierwsze waRZenie to nauka zacierania, filtracji itp. Na dodawanie przyjdzie jeszcze czas.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • ori2go
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.01
      • 8

      #3
      Dzieki - jalies uwagi ktore musze wziac podczas warzenia? Na co uwazac?

      Comment

      • KapitanPlaneta
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2014.11
        • 69

        #4
        Przede wszystkim przydałyby się inne drożdże. Przy tych wpadniesz w panikę - nie dość że przefermentują Ci w 2 dni to jeszcze piwo będzie jechało ostrrro. Weź te do lodówki i kup jakieś klasyczne Danstary nothingamy albo s-05. Abbayse używa się do piw mocnych i czasami do belgów - fermentują szybko, i bardzo głęboko. Ponadto zostawiają potworny smród, który jednak po jakimś czasie znika. Doświadczenia poparte fermentacją z przed półtora tygodnia, piwko jeszcze nie butelkowane.

        Comment

        • Jimmy_jb
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.11
          • 911

          #5
          Jak to ma być belgijskie to us-y i danstary odpadają. Żeby było więcej owoców można fermentować w wyższej temperaturze.
          Ostatnia zmiana dokonana przez Jimmy_jb; 2015-01-21, 18:43.
          Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ori2go Wyświetlenie odpowiedzi
            Dzieki - jalies uwagi ktore musze wziac podczas warzenia? Na co uwazac?
            Pilnować temp. zacierania. Mieszać zacier.

            Drożdże masz dobre.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • KapitanPlaneta
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2014.11
              • 69

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jimmy_jb Wyświetlenie odpowiedzi
              Jak to ma być belgijskie to us-y i danstary odpadają. Żeby było więcej owoców można fermentować w wyższej temperaturze.
              Ok mój błąd przyznaję, że jestem zmęczony i nie zauważyłem wielkiego BELGIAN w tytule... Tylko pamiętaj - śmierdzą; ale to minie!
              Ostatnia zmiana dokonana przez KapitanPlaneta; 2015-01-21, 20:04.

              Comment

              • ori2go
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2015.01
                • 8

                #8
                Jacer caly czas mieszac zacier w czasie zacierania? W piwnicy mam 17 st - nie za niska temp na burzliwą?
                Ostatnia zmiana dokonana przez ori2go; 2015-01-21, 21:29.

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  #9
                  Podczas podgrzewania cały czas i chwile po wyłączeniu palnika. Garnek nakrywam pokrywką, sprawdzaj temp. zacieru co 10min, jak spadnie to wymieszaj i podgrzej.
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • ori2go
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2015.01
                    • 8

                    #10
                    Ile dni dac na burzliwa? Ile na cicha? Obie w 17 st..

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #11
                      7 dni burzliwej i 14 cichej.
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • vislaus
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2011.05
                        • 19

                        #12
                        Zrobiłeś już to piwo? Miałem okazję testować ten zestaw i osobiście dla owocowości/ciasteczkowości, która powinna w tym piwie występować dodałbym 0,2kg bisquita i trochę Special B lub Caraaromy, do 0.1kg. Drożdże ok, ciekawy efekt w tym piwie daje fermentacja na Brewferm blanche lub innych dedykowanych witbierom, ale wtedy nie trzymasz się już stylu.

                        Comment

                        • ori2go
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2015.01
                          • 8

                          #13
                          Cześć, jeszcze nie robiłem, wciąż czekam na sprzęt - opóźnia się dostawa. Uwzględnię to w przepisie - tak jak myślałem zestaw wydawał mi się ubogi i chciałem go wzbogacić - teraz wiem czym :-)

                          Comment

                          • vislaus
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2011.05
                            • 19

                            #14
                            Używając tych belgów co masz, zatarłbym mniej wytrawnie. To dość agresywny szczep i nie zdziwiłbym się jak pisali koledzy, że dojdzie do 2blg na końcu lub niżej. Powodzenia

                            Comment

                            • ori2go
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2015.01
                              • 8

                              #15
                              Napisz proszę jak to zrobić - jestem początkujący... z drugiej strony temp w piwnicy gdzie będzie burzliwa i cicha to 16 st. Planuję 14 dni burzliwej i 7 cichej...

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X