Zatrzyj krócej (20-25min) w przedziale 62*-64*, potem powoli 1*/min podnoś do 72*-73* i zacieraj do negatywnej próby jodowej. Wiem, że przy pierwszym zacieraniu będzie trochę roboty, ale jak załapiesz to bedziesz to robic automatycznie. Czytałem, że optimum pracy tych drożdży to 15*-20*, trochę fenoli jest wskazane w tym stylu ale bez przesady. Twoja piwnica (16*-17*) powinna być ok, aczkolwiek musisz być pewny jej względnej sterylności. Burzliwą kończysz jak blg nie będzie spadać (pomiar co 24h), nie zakładaj póki co, że będzie to 14 dni. W tym wypadku 7 może styknie. Cicha jak tam będziesz już chciał i mógł, 14 dni powinno być ok. Pozdrawiam
Belgian Pale Ale 23 BLG
Collapse
X
-
Wczoraj skończyłam warzenie wyszło 18 litrów brzeczki o wartości 16 i pół blg. Byłem zdziwiony tak wysoką wartością blg dolałem 4 litry wody i powinno wyjść 13.. pierwsza warka w ogóle i pierwsza zacieraniem generalnie niesamowite przeżycie. Największy problem to był utrzymanie stabilnej temperatury i powolne podgrzewanie na indukcji. Myślę że wysłodziłem za małą ilością wody stąd takie wysokie blg. Pytanie: 13 litrów wysładzanie oznacza 13 litrów ma wylecieć z filtratora czy mam zalać filtrator trzynastoma litrami?Ostatnia zmiana dokonana przez ori2go; 2015-02-09, 00:59.Comment
Related Topics
Collapse
-
Tereny poprzemysłowe otoczone kanałami na północ od centrum miasta. Stare budynki fabryczne wykorzystano jako knajpy, restauracje, sklepy, galerie i centra zabaw. Jest też i browar z wyszynkiem na miejscu w dużej hali z charakterystycznymi świetlikami na dachu. Można tu dojechać tramwajem nr....
-
Channel: Belgia
-
-
Wielkopolski Konkurs Piw Domowych 08-09.2025
https://www.facebook.com/wielkopolski.konkurs
-Grodziskie
- Wędzony porter bałtycki
- West Coast IPA
- Witbier
- Foreign Extra Stout
- Gose z owocami Altbier
...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
2024-10-01, 21:16 -
-
Lekki cytrusowy Pale Ale z alko 3.4%
Piana - więcej na początku potem pełna warstwa.
Lacing - sporo.
Gaz - średni.
Barwa - jasny, żółto złoty.
Aromat - cytrusy.
Smak - cytrusy i posmaki ciasta owocowego, mała goryczka. Lekko trawiasty i ziołowy w...-
Channel: Anglia
2024-11-27, 15:56 -
-
Browar z okolic Göteborga warzący od 2012 r.
Alk. 4,2%
IBU 30
https://www.poppels.se/produkt/session-ipa/
Browar warzy jeszcze lżejsze piwo tego typu: Session IPA 3,5%
Aromat - chmielowy, trochę ziół, kwaskowe śliwki, ciut cytrusów, leciutki...-
Channel: Szwecja
2025-02-26, 23:42 -
-
Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy
. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego
w czasie naszej...
-
Channel: Małopolskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment