Belgian Pale Ale 23 BLG

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • vislaus
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.05
    • 19

    #16
    Zatrzyj krócej (20-25min) w przedziale 62*-64*, potem powoli 1*/min podnoś do 72*-73* i zacieraj do negatywnej próby jodowej. Wiem, że przy pierwszym zacieraniu będzie trochę roboty, ale jak załapiesz to bedziesz to robic automatycznie. Czytałem, że optimum pracy tych drożdży to 15*-20*, trochę fenoli jest wskazane w tym stylu ale bez przesady. Twoja piwnica (16*-17*) powinna być ok, aczkolwiek musisz być pewny jej względnej sterylności. Burzliwą kończysz jak blg nie będzie spadać (pomiar co 24h), nie zakładaj póki co, że będzie to 14 dni. W tym wypadku 7 może styknie. Cicha jak tam będziesz już chciał i mógł, 14 dni powinno być ok. Pozdrawiam

    Comment

    • ori2go
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.01
      • 8

      #17
      Wczoraj skończyłam warzenie wyszło 18 litrów brzeczki o wartości 16 i pół blg. Byłem zdziwiony tak wysoką wartością blg dolałem 4 litry wody i powinno wyjść 13.. pierwsza warka w ogóle i pierwsza zacieraniem generalnie niesamowite przeżycie. Największy problem to był utrzymanie stabilnej temperatury i powolne podgrzewanie na indukcji. Myślę że wysłodziłem za małą ilością wody stąd takie wysokie blg. Pytanie: 13 litrów wysładzanie oznacza 13 litrów ma wylecieć z filtratora czy mam zalać filtrator trzynastoma litrami?
      Ostatnia zmiana dokonana przez ori2go; 2015-02-08, 23:59.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X