Witam,
Właśnie sprawdzałem stan fermentacji burzliwej moich dwóch nowych piw (IIPA i IPA) i w obu przypadkach piwa odfermentowały z 18 i 16 do 0,5 Blg. Wcześniej warzyłem w innym miejscu, podobne piwo i nawet po cichej nie schodziło poniżej 3-4 Blg. Sprawdzałem ballingometr i działa jak należy. Drożdży użyłem Danstara do IPA i Safale US-05 do IIPA. Czym to może być spowodowane?
Mam też drugie pytanie - trochę głupie. Jak mam wyliczyć % w przypadku tych piw? Według wzoru z książki Richarda Lehrla, w przypadku IIPA zawartość alkoholu powinna być na poziomie 8,75%, a z dodatkiem cukru do refermentacji - 9,15-9,25%. Dobrze liczę???
Właśnie sprawdzałem stan fermentacji burzliwej moich dwóch nowych piw (IIPA i IPA) i w obu przypadkach piwa odfermentowały z 18 i 16 do 0,5 Blg. Wcześniej warzyłem w innym miejscu, podobne piwo i nawet po cichej nie schodziło poniżej 3-4 Blg. Sprawdzałem ballingometr i działa jak należy. Drożdży użyłem Danstara do IPA i Safale US-05 do IIPA. Czym to może być spowodowane?
Mam też drugie pytanie - trochę głupie. Jak mam wyliczyć % w przypadku tych piw? Według wzoru z książki Richarda Lehrla, w przypadku IIPA zawartość alkoholu powinna być na poziomie 8,75%, a z dodatkiem cukru do refermentacji - 9,15-9,25%. Dobrze liczę???
Comment