Szybka fermentacja i wyliczanie zawartości alkoholu

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Bikowiak
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.01
    • 2

Szybka fermentacja i wyliczanie zawartości alkoholu

Witam,

Właśnie sprawdzałem stan fermentacji burzliwej moich dwóch nowych piw (IIPA i IPA) i w obu przypadkach piwa odfermentowały z 18 i 16 do 0,5 Blg. Wcześniej warzyłem w innym miejscu, podobne piwo i nawet po cichej nie schodziło poniżej 3-4 Blg. Sprawdzałem ballingometr i działa jak należy. Drożdży użyłem Danstara do IPA i Safale US-05 do IIPA. Czym to może być spowodowane?

Mam też drugie pytanie - trochę głupie. Jak mam wyliczyć % w przypadku tych piw? Według wzoru z książki Richarda Lehrla, w przypadku IIPA zawartość alkoholu powinna być na poziomie 8,75%, a z dodatkiem cukru do refermentacji - 9,15-9,25%. Dobrze liczę???
    Last edited by Bikowiak; 2015-01-22, 13:32.
  • SzwagierMinazuki
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2015.01
    • 35

Jeżeli z 18 Blg odfermentowało Ci piwko do 0,5 Blg to masz około 8,3% alko, z 16 Blg do końcowego 0,5 Blg masz około 7,3 % alko.

Pozdrawiam.
    Co u Szwagra piszczy?

Comment

• Greenboy
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.11
      • 10

Moim zdaniem to jest niemożliwe żeby te piwa zeszły do 0,5 blg.

Comment

• zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

Niemożliwe to jest załatwić hurtową koncesję na alkohol w 3 dni. Jak się zatarło na wytrawnie, to mogło zejść.

Ale ja bym zweryfikował poprawność wskazań cukromierza.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• Bikowiak
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2015.01
          • 2

Niestety stary cukromierz został zniszczony. Zakupiłem, więc nowy. Sprawdziłem jego działanie na letniej wodzie i wskazuje 0,5 Blg na plus. Dzisiaj sprawdzałem moje nowe Double IPA po tygodniu burzliwej i wskazuje 3 Blg. W weekend zamierzam rozlać i ciekaw jaki stan będzie...

Comment

Przetwarzanie...
          X