Nagazowanie i filtracja piwa 23 BLG

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Apocalipse
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.04
    • 40

Nagazowanie i filtracja piwa 23 BLG

Czołem eksperci,
    uwarzyłem Barley Wine 23 BLG i właśnie kończy się fermentacja cicha. Piwo zeszło do 5 BLG i zastanawiam się czy nie będzie problemu z nagazowaniem po rozlaniu do butelek. Dotychczas dodawałem jedynie surowiec do fermentacji i nie było żadnego problemu z nagazowaniem, ale nie robiłem jeszcze piwa powyżej 17 BLG. Czy powinienem dodać gęstwy przed rozlewem? Jeżeli tak to w jak? Bezpośrednio do piwa przed rozlewem?
    Po raz pierwszy dodawałem też chmielu na zimną: w jaki sposób pozbyć się chmielin przed rozlewem?
  • rafael52
    Porucznik Browarny Tester
    • 2013.12
    • 478

Swego czasu popełniłem DIPA 22 BLG i do nagazowania wystarczył sam cukier bez drożdży.
    Słyszałem że to odfiltrowania chmielu z cichej sprawdza się druciak do garów. Nakładasz na koniec wężyka zanurzony w piwie i przelewasz do drugiego wiadra.

Comment

Related Topics

Collapse

• dadek
      Belgia, Bredene, Duinenstraat 47, Brouwerij Betsy
      dadek
      Bredene to miasteczko gminne sąsiadujące z Ostendą, wystarczy przejechać mostem nad terenami portowymi i kanałami uchodzącej tu do Morza Północnego rzeki Noordgeleed. By dotrzeć do browaru z dworca kolejowego Oostende można to zrobić tramwajem, wykorzystując przebiegającą tędy najdłuższą...
      2024-10-06, 22:38
    • dadek
      Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
      dadek
      Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
      2023-12-05, 01:56
    • dadek
      Rüsselheim-Haßloch, An der Wied 1, Kleines Rüsselsheimer Brauhaus
      dadek
      Przed rokiem byliśmy w Rüsselheim w dość nowym browarze restauracyjnym położonym w centrum miejscowości https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...selheimer-brau.
      Tym razem 25.07.2023 odwiedziliśmy...
      2023-10-12, 22:25
    • Flino
      Jak czytać przepis ?
      Flino
      Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
      1. Składniki:
      • pilzeński Litovel 4,25 kg;
      • monachijski Litovel 0,9 kg;
      • karmel jasny 0,5 kg
      • caraaroma 0,35;
      • chmiel Marynka granulat 40 g;
      • chmiel Lubelski granulat 25 g;
      • miód gryczany, naturalny 1,3kg.
      2....
      2021-11-17, 11:49
    • dadek
      Nová Paka, Pivovarská 400, Pivovar Nová Paka
      dadek
      Browar jak i jego piwa są ogólnie znane w Polsce i dość dobrze dostępne, szczególnie bogaty asortyment jest do kupienia we Wrocławiu. Tak więc wizyta naszej ekipy w Nové Pace była podyktowana nie tyle chęcią spróbowania znanych nam piw, co zwiedzenia zabytkowego browaru powstałego w 1872...
      2022-07-02, 02:16
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...