Czołem eksperci,
uwarzyłem Barley Wine 23 BLG i właśnie kończy się fermentacja cicha. Piwo zeszło do 5 BLG i zastanawiam się czy nie będzie problemu z nagazowaniem po rozlaniu do butelek. Dotychczas dodawałem jedynie surowiec do fermentacji i nie było żadnego problemu z nagazowaniem, ale nie robiłem jeszcze piwa powyżej 17 BLG. Czy powinienem dodać gęstwy przed rozlewem? Jeżeli tak to w jak? Bezpośrednio do piwa przed rozlewem?
Po raz pierwszy dodawałem też chmielu na zimną: w jaki sposób pozbyć się chmielin przed rozlewem?
uwarzyłem Barley Wine 23 BLG i właśnie kończy się fermentacja cicha. Piwo zeszło do 5 BLG i zastanawiam się czy nie będzie problemu z nagazowaniem po rozlaniu do butelek. Dotychczas dodawałem jedynie surowiec do fermentacji i nie było żadnego problemu z nagazowaniem, ale nie robiłem jeszcze piwa powyżej 17 BLG. Czy powinienem dodać gęstwy przed rozlewem? Jeżeli tak to w jak? Bezpośrednio do piwa przed rozlewem?
Po raz pierwszy dodawałem też chmielu na zimną: w jaki sposób pozbyć się chmielin przed rozlewem?
Comment