Nagazowanie i filtracja piwa 23 BLG

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Apocalipse
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.04
    • 40

    Nagazowanie i filtracja piwa 23 BLG

    Czołem eksperci,
    uwarzyłem Barley Wine 23 BLG i właśnie kończy się fermentacja cicha. Piwo zeszło do 5 BLG i zastanawiam się czy nie będzie problemu z nagazowaniem po rozlaniu do butelek. Dotychczas dodawałem jedynie surowiec do fermentacji i nie było żadnego problemu z nagazowaniem, ale nie robiłem jeszcze piwa powyżej 17 BLG. Czy powinienem dodać gęstwy przed rozlewem? Jeżeli tak to w jak? Bezpośrednio do piwa przed rozlewem?
    Po raz pierwszy dodawałem też chmielu na zimną: w jaki sposób pozbyć się chmielin przed rozlewem?
  • rafael52
    Porucznik Browarny Tester
    • 2013.12
    • 478

    #2
    Swego czasu popełniłem DIPA 22 BLG i do nagazowania wystarczył sam cukier bez drożdży.
    Słyszałem że to odfiltrowania chmielu z cichej sprawdza się druciak do garów. Nakładasz na koniec wężyka zanurzony w piwie i przelewasz do drugiego wiadra.

    Comment

    Przetwarzanie...
    X