Wypadek przy rehydratacji drożdży - dodawać drugą saszetkę?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3491

    #16
    A ta wyższa temperatura jest na drożdżach przeca napisana, zobacz na opakowaniu lub jak wyrzuciłeś to w internetach

    Kalkulator sobie też zobacz dokładniej, tam są inne piwa w zakładkach, inne kalkulacje drożdży.

    Dobre, smaczne piwo da się uzyskać zupełnie prosto choć na konkursy przyjdzie jeszcze czas.
    A tak poza tym browar to nie apteka.
    Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2015-01-27, 23:00.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • m2200
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2013.10
      • 223

      #17
      Szwagier,

      dzięki za ciekawe informacje i poświęcony czas.

      Ciekawy ten Twój pomysł z suchymi drożdżami i pszenicą. Spróbuję też tak zrobić. Czy ten patent proponujesz też do dunkelweizena (właśnie zamówiłem surowce na niego)?
      pozdrawiam
      Nie samym piwem żyje człowiek ale...

      Comment

      • m2200
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2013.10
        • 223

        #18
        fidoangel

        Na opakowaniu nie ma info na temat temperatur. Opakowań na razie nie wyrzucam, zbieram, oglądam, uczę się

        Z kalkulatora będę korzystał. Dzięki.

        He he - konkursy to na razie odległa przyszłość (chyba? nie chciałbym być też przesadnie skromny

        pozdrawiam

        P. S.

        Pils po wniesieniu do domu powoli ruszył. W domu mam około 16/18 stopni. Rurka "popiarduje" delikatnie
        Nie samym piwem żyje człowiek ale...

        Comment

        • SzwagierMinazuki
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2015.01
          • 35

          #19
          Tak, do dunkelweizena też ten sposób wykorzystuje tylko rozsyp drożdże cienko na całej powierzchni brzeczki i nie mieszając zamknij fermentor.
          Co u Szwagra piszczy?

          Comment

          • m2200
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2013.10
            • 223

            #20
            Ok, tak zrobię. Przynajmniej drożdże mi się nie wyleją
            Nie samym piwem żyje człowiek ale...

            Comment

            • m2200
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2013.10
              • 223

              #21
              Ale brzeczkę napowietrzyć przed wsypaniem?
              Nie samym piwem żyje człowiek ale...

              Comment

              • SzwagierMinazuki
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2015.01
                • 35

                #22
                Oczywiście.
                Co u Szwagra piszczy?

                Comment

                • m2200
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2013.10
                  • 223

                  #23
                  Pięknie. To już wszystko wiem!
                  Nie samym piwem żyje człowiek ale...

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • dadek
                    Belgia, Leuven, Borstelsstraat 20, Brouwerij De Coureur
                    dadek
                    Kolejne dwa browary jakie zamierzaliśmy odwiedzić w Brukseli olały piwoszy i wywiesiły na drzwiach kartki o treści "w sierpniu jesteśmy na wakacjach, zapraszamy we wrześniu". Dlatego postanowiliśmy przejechać się do przepięknego miasteczka Leuven odległego od Brukseli o 20...
                    2024-10-17, 00:22
                  • dadek
                    Niemcy, Oberasbach-Altenberg, Zirndorfer Straße 18, 1.Altenberger Brauhaus
                    dadek
                    Rodzinny browarek powstały w 2015 roku w miejscowości 10 km na zachód od centrum Nürnberg. Najszybciej można tu dojechać pociągiem do stacji Zirndorf i dojść 1300 m, ewentualnie podjechać autobusem 70 lub 72.
                    Odwiedziliśmy browar 29.11.2023. Żółty, 2-piętrowy budynek ze spadzistym...
                    2023-12-10, 22:39
                  • darekd
                    ReCraft, Styrian Dragon Sprau AIPA
                    darekd
                    Piwo ciekawostka, bo nie tylko jest w nim oryginalny chmiel słoweński (Styrian Dragon), ale dodatkowo słodowany bobik (pastewna odmiana bobu).

                    Ekstr. 15%
                    Alk. 6,0%

                    Aromat - cytrusy i lekka trawa od chmielu
                    Piana - wyższa, niezbyt trwała, dłuższa koronka...
                    2025-01-22, 22:57
                  • dadek
                    Schwetzingen, Schlossplatz 1, Schwetzinger Brauhaus zum Ritter
                    dadek
                    Schwetzingen to nieduże miasto (około 20 tyś. mieszkańców) położone 13 km na południe od Mannheim na linii kolejowej do Karlsruhe. Pociągi kursują tu co 30 minut (w szczycie częściej), a podróż między tymi miastami trwa 14 minut.
                    Główna atrakcją, która przyciąga turystów do...
                    2022-10-26, 22:37
                  • Serokomlak
                    Islandia, Siglufjörður, Vetrarbraut 8-10, Segull 67 Brewery
                    Serokomlak
                    Siglufjörður - miast(eczk)o (niespełna 1,2 tys. mieszkańców) - najbardziej wysunięte na północ w Islandii, na półwyspie Tröllaskagi, na brzegu fiordu o tej samej nazwie, który łączy się z Oceanem Arktycznym. Siglufjörður otaczają szczyty górskie sięgające 900–950 m n.p.m.
                    ...
                    2024-10-06, 01:35
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...