Wypadek przy rehydratacji drożdży - dodawać drugą saszetkę?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3490

    #16
    A ta wyższa temperatura jest na drożdżach przeca napisana, zobacz na opakowaniu lub jak wyrzuciłeś to w internetach

    Kalkulator sobie też zobacz dokładniej, tam są inne piwa w zakładkach, inne kalkulacje drożdży.

    Dobre, smaczne piwo da się uzyskać zupełnie prosto choć na konkursy przyjdzie jeszcze czas.
    A tak poza tym browar to nie apteka.
    Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2015-01-27, 23:00.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • m2200
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2013.10
      • 223

      #17
      Szwagier,

      dzięki za ciekawe informacje i poświęcony czas.

      Ciekawy ten Twój pomysł z suchymi drożdżami i pszenicą. Spróbuję też tak zrobić. Czy ten patent proponujesz też do dunkelweizena (właśnie zamówiłem surowce na niego)?
      pozdrawiam
      Nie samym piwem żyje człowiek ale...

      Comment

      • m2200
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2013.10
        • 223

        #18
        fidoangel

        Na opakowaniu nie ma info na temat temperatur. Opakowań na razie nie wyrzucam, zbieram, oglądam, uczę się

        Z kalkulatora będę korzystał. Dzięki.

        He he - konkursy to na razie odległa przyszłość (chyba? nie chciałbym być też przesadnie skromny

        pozdrawiam

        P. S.

        Pils po wniesieniu do domu powoli ruszył. W domu mam około 16/18 stopni. Rurka "popiarduje" delikatnie
        Nie samym piwem żyje człowiek ale...

        Comment

        • SzwagierMinazuki
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2015.01
          • 35

          #19
          Tak, do dunkelweizena też ten sposób wykorzystuje tylko rozsyp drożdże cienko na całej powierzchni brzeczki i nie mieszając zamknij fermentor.
          Co u Szwagra piszczy?

          Comment

          • m2200
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2013.10
            • 223

            #20
            Ok, tak zrobię. Przynajmniej drożdże mi się nie wyleją
            Nie samym piwem żyje człowiek ale...

            Comment

            • m2200
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2013.10
              • 223

              #21
              Ale brzeczkę napowietrzyć przed wsypaniem?
              Nie samym piwem żyje człowiek ale...

              Comment

              • SzwagierMinazuki
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2015.01
                • 35

                #22
                Oczywiście.
                Co u Szwagra piszczy?

                Comment

                • m2200
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2013.10
                  • 223

                  #23
                  Pięknie. To już wszystko wiem!
                  Nie samym piwem żyje człowiek ale...

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X