Piwo z brewkitu kipi po otwarciu butelki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • TOM3K
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.08
    • 19

    Piwo z brewkitu kipi po otwarciu butelki

    Witam
    Korzystam w tutejszym sklepie z brewkitów. Lubię ich smak i mam satysfakcję z tego że piwo jest mojej roboty. Przed świętami skorzystałem z promocji brewkitu Finlandia. Cały proces przeprowadziłem jak przy wcześniejszych brewkitach. Nie zaobserwowałem żadnych odchyłek podczas fermentacji.
    W tej chwili nadszedł czas degustacji i ku mojemu zdziwieniu każde piwo które otworzyłem chciało wyjść z butelki pod postacią piany. Ratował tylko refleks i szybkie przelanie do szklanki. Po chwili piwo było jakby bez gazu. Ktoś spotkał się z takim problemem?
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    przegazowane
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • TOM3K
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.08
      • 19

      #3
      Krótko i na temat. Dziękuje.
      Trzeba wrócić do pomiarów Blg.

      Comment

      • titan
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2014.08
        • 122

        #4
        Podepnę się pod temat, też mam problem z fermentacją, ale raczej w drugą strone. Po trzech dniach od butelkowania otwarłem jedna butelkę i zero nasycenia, piwo smakuje jak przed zabutelkowaniem, czy powinienem się już martwić ?

        Comment

        • SzwagierMinazuki
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2015.01
          • 35

          #5
          W jakiej temp. masz piwko? Może drożdże maja za zimno przenieś piwko do cieplejszego pomieszczenia ale po 3 dniach to ma prawo być jeszcze nienagazowane.
          Co u Szwagra piszczy?

          Comment

          • titan
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2014.08
            • 122

            #6
            No właśnie, że jest koło 18-19 st. Myślisz że to może być za mało ? Dałem ok 90 gr cukru na refermentacje (23l), bałem sie dać więcej, bo piwo juz było troszke nagazowane a zeszło tylko do 3,5BLG

            Comment

            • SzwagierMinazuki
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2015.01
              • 35

              #7
              Doradzam poczekanie co najmniej tydzień. Temperatura jest ok. a jakie to piwo? Ile trwała cicha jeżeli robiłeś? Myślę że nie masz się czym martwić. Spokojnie poczekaj tydzień potem otwórz następną butelkę i daj znać jakie efekty.
              Co u Szwagra piszczy?

              Comment

              • titan
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2014.08
                • 122

                #8
                Dzieki. To jest stout z brewkitu, na cichej bylo 8 dni, 9 dni na burzliwej. Spróbuje jeszcze raz za tydzień i najwyżej wtedy się będe martwił.

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika titan Wyświetlenie odpowiedzi
                  Po trzech dniach od butelkowania otwarłem jedna butelkę i zero nasycenia, piwo smakuje jak przed zabutelkowaniem, czy powinienem się już martwić ?
                  Tak, Że ktoś ci da w łeb za zbyt szybkie otwarcie.

                  Comment

                  • titan
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2014.08
                    • 122

                    #10
                    Ta odpowiedź mnie satysfakcjonuje
                    PS. No co pierwsze piwo, myślałem, że chociaż trochę sie już nagazuje

                    Comment

                    • Areh
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2014.12
                      • 120

                      #11
                      Też to przerabiałem, z tym że nawet nie pomyślałem o tym żeby otworzyć pierwszą butelkę wcześniej niż po 2 tyg. co i tak wydawało mi się bardzo wcześnie.

                      Comment

                      • titan
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2014.08
                        • 122

                        #12
                        Ja niestety nie jestem taki cierpliwy, no nic jeszcze tydzien może wytrzymam :P.
                        Tymczasem na burzliwej juz trzeci dzień jest Begian Ale

                        Comment

                        • titan
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2014.08
                          • 122

                          #13
                          Czekam dalej Ale sprawdzalem dziś BLG tego Belgian IPA, początkowy ekstrakt był 15, teraz po 6 dniach jest 4,5. Ale w smaku jest bardzo alkoholowe, czy tak powinno być ?

                          Comment

                          • titan
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2014.08
                            • 122

                            #14
                            Dzień siódmy dalej 4,5 BLG czekać jeszcze czy przelewać na cichą ?

                            Comment

                            • SzwagierMinazuki
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2015.01
                              • 35

                              #15
                              Jak jutro będzie 4,5 to zlewaj.
                              Co u Szwagra piszczy?

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X