Stout jest stylem dość nisko nasyconym CO2. Ale po 3 dniach żeby piwo otwierać? Nalewaj sobie w małą plastikową butelkę po wodzie mineralnej i sprawdzaj na niej nagazowanie. Wtedy wiesz bez otwierania, jak twarda to butelki do piwnicy.. Lub ewentualnie można plastik otworzyć i spróbować..
Dzięki, naprawdę dobry pomysł z tą butelką. No nie drugi raz probowałem po dwóch tygodniach. Teraz przełożyłem piwko do temp ok 20st. mam nadzieję ze to pomoże.
Pomocy, trzy tyg. minelo piwo dalej nienagazowane, już na ostatni tydzień przeniosłem do temperatury pokojowej. Czy jest jeszcze dla niego jakiś ratunek ?
w 17C powinno się nagazować już wcześniej, ale nie zaszkodzi jak potrzymasz teraz kiedy fermentacja już ustała w cieplejszym pomieszczeniu. Potrzymaj tydzień albo nawet i dwa i wtedy sprawdź ponownie.
Dziś próbowałem, jest delikatna poprawa, słychać już przynajmniej delikatne pssyt przy otwieraniu i da sie wymusić pianę, niestety nasycenie jest mizerniutkie.
Ale zdecydowanie za mało Potrzymam jeszcze parę dni w cieple, później przeniosę do garażu (10st), może te minimalne ilości gazu z szyjki rozpuszczą sie jeszcze w piwie.
Comment