American Pale Ale 12º BLG (z ekstraktów) - podrasowanie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bryndza4
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.02
    • 4

    American Pale Ale 12º BLG (z ekstraktów) - podrasowanie

    Cześć,
    chcę uwarzyć APA z zestawu redakcyjnego:
    Redakcyjne (z ekstraktów) Zestawy surowców American Pale Ale (APA) 12º BLG (z ekstraktów) Styl po raz pierwszy uwarzony w browarze Sierra Nevada Brewing Company w 1980 roku. Wyczujecie w nim akcenty kwiatowe, owoców tropikalnych, owoców cytrusowych, sosny. W zestawie komplet produktów do sp


    Dysponuję garnkiem 10l, więc żeby zniwelować mniejszą efektywność chmielenia, dokupiłem dodatkowo 50g Citry.

    W którym etapie najlepiej ją użyć - podczas gotowania brzeczki czy do chmielenia na zimno?

    Pozdrawiam,
    Tomek
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19261

    #2
    Ile chcesz tego piwa uzyskać?

    Comment

    • krizzo
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.01
      • 28

      #3
      Gotowanie na goryczkę cicha na aromat

      Comment

      • bryndza4
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2015.02
        • 4

        #4
        20 litrów.

        Comment

        • bryndza4
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2015.02
          • 4

          #5
          Ktoś pomoże?

          Comment

          • Jimmy_jb
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.11
            • 911

            #6
            Mało chmielu moim zdaniem. Daj połowę aromatycznych na 5 minut do gotowania a resztę na tydzień na zimno. A następnym razem kup kilka różnych chmieli to będzie bardziej amerykański efekt.
            Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

            Comment

            • bryndza4
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2015.02
              • 4

              #7
              A gdybym zrobił tak:
              1) w garnku 10l gotuję 8l wody i wrzucam chmiele na goryczkę (60 min) i aromat (5 min) - bez dodawania ekstraktów!
              2) w nachmielonej wodzie rozpuszczam ekstrakty

              ?

              Comment

              • Jimmy_jb
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.11
                • 911

                #8
                Nie wiem bo nigdy nie warzyłem z ekstraktów i nie potrafię ocenić jak taki odwrócony proces zadziała. Chyba powinno być ok.
                Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                Comment

                • jancewicz
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2015.09
                  • 34

                  #9
                  Późno piszę ale może ktoś inny będzie miał podobne pytanie... Będzie ok, jak tak robię (gotuję chmiele i później je rozrabiam z ekstraktami i resztą wody). Nawet możesz użyć sporo mniej chmielu na goryczkę bo w wodzie dużo wydajniej się goryczkuje (koniecznie użyj kalkulatora chmielowego aby nie zrobić zbyt gorzko...!)

                  Comment

                  • xanateros153
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2011.05
                    • 19

                    #10
                    Witam, mam zestaw (w oparciu o ekstrakty słodowe) z browamatora BA! Prawdziwe Pale Ale. Rzekomo powinno z niego wyjść 20L ekstraktu 12*, korzystając z kalkulatora brewness.com wychodzi mi jednak, że 12* ekstraktu to uzyskam przy 15,5L gotowego piwa.

                    Piwo chciałbym przerobić z Angielskiego PA na APA, używając do tego celu chmielu Amarillo - mam kilka koncepcji.
                    Finalnie chciałbym mieć to 12,4 blg (15l - 19l brzeczki) i lekką goryczkę, tak ok 25-30 IBU.
                    Pomysł 1:
                    -Zostawić "fabryczne" chmiele, dodać 30g Amarillo na zimno.
                    Pomysł 2 - "single hop" z Amarillo, wartości z kalkulatora:
                    -15g na 60 min
                    -15g na 5 min
                    -30g na zimno

                    Według kalkulatora dostanę wtedy 30 piwek (15L z 19L brzeczki) 12,4 blg, na granicy pomiędzy "zbalansowanym" a "gorzkim". Czy z chmielenia wg drugiego pomysłu dostanę odpowiedni efekt? Tzn piwa aromatycznego, o lekkiej goryczce? Czy może pomysł pierwszy sprawdzi się lepiej? Albo w ogóle, źle kombinuję i powinienem robić "z przepisu"?

                    Dziękuję za odpowiedzi
                    Last edited by xanateros153; 2016-05-12, 14:09.

                    Comment

                    • jancewicz
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2015.09
                      • 34

                      #11
                      trochę bez sensu... kupiłeś zestaw do angielskiego ALE i chcesz z niego zrobić amerykańca... to chmiele trzeba zmienić i jeszcze drożdże... No i coś drogi ten zestawik... . Ja bym zrobił wg przepisu a następne kolejne już wykonał po bożemu... Z drugiej strony, patrząc na Twoje propozycje, prędzej bym się skłaniał do opcji 1 (dodanie Amarillo na zimno); może by wyszło coś ciekawego... A ile było tego ekstraktu słodowego w tym zestawie?
                      Last edited by jancewicz; 2016-05-12, 14:22.

                      Comment

                      • xanateros153
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2011.05
                        • 19

                        #12
                        Mam 2x 1,7 KG "Ekstrakt słodowy niechmielony jasny". Chmiele to East Kent Goldings i Fuggles, w nieznanych mi niestety ilościach, a drożdże to S-04.
                        Niestety z tym zestawem mam świadomość, że chyba trochę utopiłem. Był to jedyny gotowy Pale Ale z browamatora, a chciałem jednak zrobić pierwszą warkę na ekstrakcie, żeby przetrzeć sobie nieco szlaki. Poza tym bardzo lubię angielskie piwa, chciałbym jednak, żeby to Pale Ale aromat Amarillo, skoro już mam możliwość zdecydować.

                        Comment

                        • ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 23930

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika xanateros153 Wyświetlenie odpowiedzi
                          Witam, mam zestaw (w oparciu o ekstrakty słodowe) z browamatora BA! Prawdziwe Pale Ale. Rzekomo powinno z niego wyjść 20L ekstraktu 12*, korzystając z kalkulatora brewness.com wychodzi mi jednak, że 12* ekstraktu to uzyskam przy 15,5L gotowego piwa.

                          Piwo chciałbym przerobić z Angielskiego PA na APA, używając do tego celu chmielu Amarillo - mam kilka koncepcji.
                          Finalnie chciałbym mieć to 12,4 blg (15l - 19l brzeczki) i lekką goryczkę, tak ok 25-30 IBU.
                          Pomysł 1:
                          -Zostawić "fabryczne" chmiele, dodać 30g Amarillo na zimno.
                          Pomysł 2 - "single hop" z Amarillo, wartości z kalkulatora:
                          -15g na 60 min
                          -15g na 5 min
                          -30g na zimno

                          Według kalkulatora dostanę wtedy 30 piwek (15L z 19L brzeczki) 12,4 blg, na granicy pomiędzy "zbalansowanym" a "gorzkim". Czy z chmielenia wg drugiego pomysłu dostanę odpowiedni efekt? Tzn piwa aromatycznego, o lekkiej goryczce? Czy może pomysł pierwszy sprawdzi się lepiej? Albo w ogóle, źle kombinuję i powinienem robić "z przepisu"?

                          Dziękuję za odpowiedzi
                          Uzupełnij wodą z sugestią Brewness i się przekonaj jaki będzie balling. Jak będzie za duży to sobie rozcieńczysz do wymaganej dwusnastki.

                          Jak chcesz mieć jakiś sensowny efekt chmielenia na zimno, to całe 60g amarillo dałbym na cichą (3-4 dni przed rozlewem).
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                          Comment

                          • xanateros153
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2011.05
                            • 19

                            #14
                            A jakbym chciał dodać żelatyny dla sklarowania to czy nie spowoduje ona czasem, że takie nachmielenie średnio się powiedzie? Żelatyna chyba zwiąże też chmiel, czy nie?

                            Comment

                            • ART
                              mAD'MINd
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.02
                              • 23930

                              #15
                              Ja bym na tym etapie doświadczenia zostawił żelatynę w spokoju.
                              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X