American Pale Ale 12º BLG (z ekstraktów) - podrasowanie
Collapse
X
-
Mało chmielu moim zdaniem. Daj połowę aromatycznych na 5 minut do gotowania a resztę na tydzień na zimno. A następnym razem kup kilka różnych chmieli to będzie bardziej amerykański efekt.Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna
Comment
-
-
Późno piszę ale może ktoś inny będzie miał podobne pytanie... Będzie ok, jak tak robię (gotuję chmiele i później je rozrabiam z ekstraktami i resztą wody). Nawet możesz użyć sporo mniej chmielu na goryczkę bo w wodzie dużo wydajniej się goryczkuje (koniecznie użyj kalkulatora chmielowego aby nie zrobić zbyt gorzko...!)
Comment
-
-
Witam, mam zestaw (w oparciu o ekstrakty słodowe) z browamatora BA! Prawdziwe Pale Ale. Rzekomo powinno z niego wyjść 20L ekstraktu 12*, korzystając z kalkulatora brewness.com wychodzi mi jednak, że 12* ekstraktu to uzyskam przy 15,5L gotowego piwa.
Piwo chciałbym przerobić z Angielskiego PA na APA, używając do tego celu chmielu Amarillo - mam kilka koncepcji.
Finalnie chciałbym mieć to 12,4 blg (15l - 19l brzeczki) i lekką goryczkę, tak ok 25-30 IBU.
Pomysł 1:
-Zostawić "fabryczne" chmiele, dodać 30g Amarillo na zimno.
Pomysł 2 - "single hop" z Amarillo, wartości z kalkulatora:
-15g na 60 min
-15g na 5 min
-30g na zimno
Według kalkulatora dostanę wtedy 30 piwek (15L z 19L brzeczki) 12,4 blg, na granicy pomiędzy "zbalansowanym" a "gorzkim". Czy z chmielenia wg drugiego pomysłu dostanę odpowiedni efekt? Tzn piwa aromatycznego, o lekkiej goryczce? Czy może pomysł pierwszy sprawdzi się lepiej? Albo w ogóle, źle kombinuję i powinienem robić "z przepisu"?
Dziękuję za odpowiedziLast edited by xanateros153; 2016-05-12, 14:09.
Comment
-
-
trochę bez sensu... kupiłeś zestaw do angielskiego ALE i chcesz z niego zrobić amerykańca... to chmiele trzeba zmienić i jeszcze drożdże... No i coś drogi ten zestawik... . Ja bym zrobił wg przepisu a następne kolejne już wykonał po bożemu... Z drugiej strony, patrząc na Twoje propozycje, prędzej bym się skłaniał do opcji 1 (dodanie Amarillo na zimno); może by wyszło coś ciekawego... A ile było tego ekstraktu słodowego w tym zestawie?Last edited by jancewicz; 2016-05-12, 14:22.
Comment
-
-
Mam 2x 1,7 KG "Ekstrakt słodowy niechmielony jasny". Chmiele to East Kent Goldings i Fuggles, w nieznanych mi niestety ilościach, a drożdże to S-04.
Niestety z tym zestawem mam świadomość, że chyba trochę utopiłem. Był to jedyny gotowy Pale Ale z browamatora, a chciałem jednak zrobić pierwszą warkę na ekstrakcie, żeby przetrzeć sobie nieco szlaki. Poza tym bardzo lubię angielskie piwa, chciałbym jednak, żeby to Pale Ale aromat Amarillo, skoro już mam możliwość zdecydować.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika xanateros153 Wyświetlenie odpowiedziWitam, mam zestaw (w oparciu o ekstrakty słodowe) z browamatora BA! Prawdziwe Pale Ale. Rzekomo powinno z niego wyjść 20L ekstraktu 12*, korzystając z kalkulatora brewness.com wychodzi mi jednak, że 12* ekstraktu to uzyskam przy 15,5L gotowego piwa.
Piwo chciałbym przerobić z Angielskiego PA na APA, używając do tego celu chmielu Amarillo - mam kilka koncepcji.
Finalnie chciałbym mieć to 12,4 blg (15l - 19l brzeczki) i lekką goryczkę, tak ok 25-30 IBU.
Pomysł 1:
-Zostawić "fabryczne" chmiele, dodać 30g Amarillo na zimno.
Pomysł 2 - "single hop" z Amarillo, wartości z kalkulatora:
-15g na 60 min
-15g na 5 min
-30g na zimno
Według kalkulatora dostanę wtedy 30 piwek (15L z 19L brzeczki) 12,4 blg, na granicy pomiędzy "zbalansowanym" a "gorzkim". Czy z chmielenia wg drugiego pomysłu dostanę odpowiedni efekt? Tzn piwa aromatycznego, o lekkiej goryczce? Czy może pomysł pierwszy sprawdzi się lepiej? Albo w ogóle, źle kombinuję i powinienem robić "z przepisu"?
Dziękuję za odpowiedzi
Jak chcesz mieć jakiś sensowny efekt chmielenia na zimno, to całe 60g amarillo dałbym na cichą (3-4 dni przed rozlewem).- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Ja bym na tym etapie doświadczenia zostawił żelatynę w spokoju.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
Comment