American Pale Ale 12º BLG (z ekstraktów) - podrasowanie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • xanateros153
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.05
    • 19

    #16
    A żelatyna wprowadza jakieś dodatkowe komplikacje? Z tego co wyczytałem wymaga po prostu wlania żelatyny...
    W każdym razie - wstawiłem pierwszą warkę. Sugerując się wyliczeniami z brewness zadałem po ok 20g chmieli zamiast po 30g. Zadałem drożdże ok 24, o siódmej była gęsta na dwa litry piana i bardzo intensywne bulganie. Przed chwilą zajrzałem do pokoju w którym stoi fermentor (pokój niewielki ze słabą wentylacją) i w całym pokoju czuć... Kacem. Z rurki natomiast wydobywa się zapach piwa, którego się nie dopiło wieczorem (albo ciepłego "klasztornego" z Jabłonowa). Powinienem się martwić, czy to normalne? Niby zapachy piwno-alkoholowe, jednak bardzo intensywne, a temat jest trochę przemilczany...

    Pozdrawiam

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10768

      #17
      jaka jest temp fermetacji? Po jasną chcesz klarować żelatyną?
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • xanateros153
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2011.05
        • 19

        #18
        Temperatura fermentacji : 19,5 *C. Jak otworzyłem okno to po chwili był wyczuwalny aromat soku jabłkowego. Teraz stoi w większym pokoju (też 19,5*C) i przez te 3h nic w nim nie czuć niepokojącego, z rury "daje" tak samo.

        A żelatyna? Żeby było klarowne. Sposób wydaje się bardzo prosty, a jak można coś poprawić, to nie wiem czemu nie...

        Mam też pytanie o cichą... Czytając forum zdarzyło mi się natknąć na różne opinie, spora część z nich twierdzi, że zostawienie piwa na dłużej w spokoju (tj burzliwa 2 tyg zamiast 1+1) wcale nie przynosi gorszych efektów i gdyby nie decydować się na dodatkowe chmielenie to wystarczy przenieść w dużo chłodniejsze miejsce na ostatnie 2 dni (tu bym mógł wynieść do piwnicy, ok. 12*C) i piwo też powinno się sklarować.

        Pewną wadą for internetowych jest to, że istnieje dużo rozwiązań sprzecznych ze sobą, a wolałbym jednak nauczyć się na innych błędach niż zła metodologia.

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10768

          #19
          Są dwie szkoły: jedna każe zlewac na cichą, a druga nie. Ja raczej zawsze zlewam na cichą ( no może za wyjątkiem pszenicy, ale i tu staram się zlać na 2-3 dni by zredukować osady) Żelatynę zawsze zdążysz dodać, zobaczysz czy wyklaruje sie po fermantacji
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          Przetwarzanie...
          X