Butelkowanie przy chmieleniu na zimno bez przelewania pomiędzy fermentorami

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mecedo
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.08
    • 50

    #1

    Butelkowanie przy chmieleniu na zimno bez przelewania pomiędzy fermentorami

    Czy macie jakiś patent na butelkowanie z użyciem "zaworka grawitacyjnego", przy stosowaniu chmielenia na zimno i bez przelewania pomiędzy fermentorami (brak cichej)?

    Z początku miałem pomysł, by na reduktor osadów nasunąć druciak z nierdzewki przed napełnieniem fermentora. Ale okazuje się że kwaśne środowisko jakim jest piwo spowoduje utlenianie się nierdzewki

    Myślałem też o automatycznym syfonie Fermtecha, by podłączyć na końcu zaworek, otworzyć go w pierwszej butelce w celu rozpoczęcia ściągania piwa, ale na jakimś amerykańskim forum ktoś napisał, że to nie działa, bo pomiędzy kolejnymi butelkami przepływ się zatrzymuje

    Dodam też, że nie chcę wrzucać chmieli w woreczkach\siateczkach, bo uważam to za słabe i kłopotliwe rozwiązanie.
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

    #2
    Rozumiem, że glukozę/cukier/rezerwę dodajesz bezpośrednio do butelek.

    Jak zerwiesz z tym przyzwyczajeniem łatwiej będzie ci zaakceptować tank pośredni, w którym wymieszasz roztwór cukru z piwem a stąd krótka droga do druciaka

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10796

      #3
      Tak i fermentacja w przepływie
      Wszystkiego od razu sie nie da zrobić. Proponuje tank pośredni ( z kranikiem )
      Zlewasz do niego piwo przez np druciak dodajesz coś do refermentacji i przez zaworek butelkujesz
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • mecedo
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2013.08
        • 50

        #4
        Dotychczas właśnie robiłem z pośrednim fermentorem i wlewaniem roztworu na dno, ale ostatnio idę w kierunku nieprzelewania Roztwór do refermentacji dozuję strzykawką.

        Teraz zobaczyłem w artykule z piwowara 2013/13, że Coder butelkuje za pomocą syfonu i rurki z zaworkiem. Napisał, że by wystartować to zasysa piwo przez rurkę z zaworkiem. Tylko ciekawe jak, skoro by zaworek się otworzył to trzeba go wepchnąć w rurkę, a nie pociągnąć do siebie?

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10796

          #5
          Nie wiem jak zassać przez zaworek ustyma
          Piotr pisał że dekantacja jest wskazana przy dodatkowej obróbce np. chmieleniu na zimno
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • bart3q
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2013.02
            • 28

            #6
            kwaśne środowisko jakim jest piwo spowoduje utlenianie się nierdzewki
            Jak Ci nierdzewka rdzewieje to znaczy że to nie nierdzewka:-D

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • ART
              Szwecja, Karlskrona, Ronnebygatan 38, Imperial Brygghus
              ART
              Zaraz po prawej stronie od wejścia do multitapu The fox and anchor, za przeszkloną witrynką znajduje się niedawno uruchomiony nanobrowarek Imperial Brygghus. Jest on związany z rzeczonym lokalem, ale ma też swoj malutki "taproom". Salka dla gości jest tuż za szybą witryny a w niej...
              2023-10-17, 18:06
            • ejjo
              Czy to infekcja?
              ejjo
              Witam Was drodzy piwowarzy.
              Jestem tu nowy, ale mam za sobą ok 10 warek i bardzo chętnie Was czytam.
              Tym razem mam jednak problem.
              Zrobiłem z racji braku czasu ciemne piwko z ekstraktów i je nachmielilem. Drożdże jakieś lipne gozdawy i leniwie ruszyły.
              Po 2 tygodniach...
              2019-12-01, 20:04
            • dadek
              Oberursel, Ackergasse 13, Alt-Oberurseler Brauhaus
              dadek
              Oberursel to nieduże miasto (około 40 tyś. mieszkańców) położone 20 km na północ od Frankfurtu (am Main). Dojazd jest bardzo łatwy dwoma liniami transportu szynowego - pociągami DB lub miejską U3 czyli tramwajo-metrem. W odległości około 400 m od stacji wchodzimy w obręb bardzo ładnej...
              2023-10-03, 22:05
            • dadek
              Niemcy, Erlangen-Kosbach, Am Deckersweiher 24, Hofbräu Oberle
              dadek
              Adres browaru niby w Erlangen ale jest to wieś włączona w obszar miasta odległa o ponad 7 km od głównego dworca kolejowego. Spod niego należy najpierw jechać autobusem 286 do przystanku Büchenbach-Lindenstraße i przesiąść się na linię 298 (w godzinach 10-16) lub 287 (poza 10-16). Te autobusy...
              2025-02-09, 23:58
            • heckler
              Czechy, Česká Lípa, Hálkova 1691, Pivovar Lípák
              heckler
              Historia českolipského piva sięga 14 wieku, natomiast obecną piwna historię miasteczka od 2023 roku zaczął wytyczać lokalny domowy piwowar Pavel Konvalina. Oczywiście początki to piwowarstwo domowe, następnie browar kontraktowy (browar Kunratice ), a od dwóch lat własny browar....
              2025-01-31, 11:11
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...