Butelkowanie przy chmieleniu na zimno bez przelewania pomiędzy fermentorami

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mecedo
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.08
    • 50

    Butelkowanie przy chmieleniu na zimno bez przelewania pomiędzy fermentorami

    Czy macie jakiś patent na butelkowanie z użyciem "zaworka grawitacyjnego", przy stosowaniu chmielenia na zimno i bez przelewania pomiędzy fermentorami (brak cichej)?

    Z początku miałem pomysł, by na reduktor osadów nasunąć druciak z nierdzewki przed napełnieniem fermentora. Ale okazuje się że kwaśne środowisko jakim jest piwo spowoduje utlenianie się nierdzewki

    Myślałem też o automatycznym syfonie Fermtecha, by podłączyć na końcu zaworek, otworzyć go w pierwszej butelce w celu rozpoczęcia ściągania piwa, ale na jakimś amerykańskim forum ktoś napisał, że to nie działa, bo pomiędzy kolejnymi butelkami przepływ się zatrzymuje

    Dodam też, że nie chcę wrzucać chmieli w woreczkach\siateczkach, bo uważam to za słabe i kłopotliwe rozwiązanie.
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

    #2
    Rozumiem, że glukozę/cukier/rezerwę dodajesz bezpośrednio do butelek.

    Jak zerwiesz z tym przyzwyczajeniem łatwiej będzie ci zaakceptować tank pośredni, w którym wymieszasz roztwór cukru z piwem a stąd krótka droga do druciaka

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10788

      #3
      Tak i fermentacja w przepływie
      Wszystkiego od razu sie nie da zrobić. Proponuje tank pośredni ( z kranikiem )
      Zlewasz do niego piwo przez np druciak dodajesz coś do refermentacji i przez zaworek butelkujesz
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • mecedo
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2013.08
        • 50

        #4
        Dotychczas właśnie robiłem z pośrednim fermentorem i wlewaniem roztworu na dno, ale ostatnio idę w kierunku nieprzelewania Roztwór do refermentacji dozuję strzykawką.

        Teraz zobaczyłem w artykule z piwowara 2013/13, że Coder butelkuje za pomocą syfonu i rurki z zaworkiem. Napisał, że by wystartować to zasysa piwo przez rurkę z zaworkiem. Tylko ciekawe jak, skoro by zaworek się otworzył to trzeba go wepchnąć w rurkę, a nie pociągnąć do siebie?

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10788

          #5
          Nie wiem jak zassać przez zaworek ustyma
          Piotr pisał że dekantacja jest wskazana przy dodatkowej obróbce np. chmieleniu na zimno
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • bart3q
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2013.02
            • 28

            #6
            kwaśne środowisko jakim jest piwo spowoduje utlenianie się nierdzewki
            Jak Ci nierdzewka rdzewieje to znaczy że to nie nierdzewka:-D

            Comment

            Przetwarzanie...
            X