Pierwsza warka i koniec fermentacji po 48h ?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • agent_olo
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.02
    • 11

    #16
    Dzisiaj rano blg dalej 5 więc zlałem na cichą i zebrałem drożdże na następną warkę.
    Nie wiem czy coś wyjdzie z tego piwa bo przy wyciąganiu rurki fermentacyjnej zassało mi z niej do środka trochę wody

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3491

      #17
      No i już wiesz, że rułka bulgotka to zuoo wcielone
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • agent_olo
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2010.02
        • 11

        #18
        Teraz już wiem...

        Comment

        • agent_olo
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2010.02
          • 11

          #19
          Dzisiaj sprawdziłem blg - nic się nie zmieniło dalej 5.
          Piwo w smaku dobre więc chyba nie zepsuło się przez tą wodę z rurki
          Teraz mam pytanie kiedy butelkować i ile dać glukozy przy takim blg żeby nie narobić granatów?

          Comment

          • Greenboy
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2014.11
            • 10

            #20
            Tu masz link do kalkulatora do nagazowania piwa http://hbd.org/cgi-bin/recipator/rec...l?11671642#tag). W pojemności dopisujesz L a w temeraturze C żeby przejść na jednostki euroepejskie. Glukoza to Corn Sugar.
            Ostatnia zmiana dokonana przez Greenboy; 2015-02-17, 10:23.

            Comment

            • Jankos
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2014.01
              • 35

              #21
              Ewentualnie poszperaj w necie, jest taki programik jak Piwowar, kalkulator ilości surowca do refermentacji.
              Kiedy butelkować? A to każdy już ma inną teorię.. U mnie zazwyczaj po zakończonej burzliwej przelewam na cichą na te 10-14 dni i wtedy w butelki.

              Comment

              • agent_olo
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2010.02
                • 11

                #22
                Dzisiaj otworzyłem piwo - a nawet 3
                W smaku dobre ale bardzo słabo nagazowane praktycznie bez piany.
                Do refermentacji dałem 120g glukozy - czy to za mało?
                W kalkulatorze dałem docelową zawartość co2 na 2,2 ze względu na obawy przed granatami.
                Jest szansa na dogazowanie tego piwa np. poprzez dosypanie glukozy do każdej butelki?
                Na przyszłość jakie powinno być nasycenie co2 w piwie dobrze nagazowanym?

                Comment

                • zgoda
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.05
                  • 3516

                  #23
                  Gaz to nie jedyny czynnik na dobrą pianę.

                  Jak chcę mieć przeciętnie nagazowane, to celuję w 2,5 vol.
                  Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                  Comment

                  • agent_olo
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2010.02
                    • 11

                    #24
                    Ale ogólnie piwo jest słabo nagazowane - jakby stało pół dnia otwarte.
                    A jak chce mieć dobrze nagazowane to w ile celować?
                    Ostatnia zmiana dokonana przez agent_olo; 2015-04-09, 22:29.

                    Comment

                    • jacekan
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2011.05
                      • 388

                      #25
                      Dałeś prawidłową ilość glukozy. Na przyszłość nie trać kasy i syp zwykły cukier, ale to inny temat. Chcesz mieć "dobrze nagazowane", ale dla każdego to będzie inny poziom. Czego oczekujesz, jakiej podpowiedzi? Dla mnie dobrze nagazowane, to nagazowane zgodne z logiką przede wszystkim. Nie nasycę pszenicy na 1,5 ani stouta na 3,0, to po prostu wbrew zdrowemu rozsądkowi. Wsypałeś odpowiednią ilość środka, jeżeli nasycenie jest za małe, to przyczyna musi być inna. Trzymałeś butelki w pokoju po napełnieniu? Ile czasu jest w butelkach? W jakiej temperaturze trzymałeś od początku i jakiej teraz?
                      Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                      Comment

                      • agent_olo
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2010.02
                        • 11

                        #26
                        Butelki stały 8 dni w domu temperatura ok 21st. a od około miesiąca leżą w piwnicy temp. jakieś 16 stopni.
                        Teraz będę rozlewał do butelek koźlaka majowego a jeszcze mam zestaw na marcowe i chciałbym żeby piwo było nagazowane coś jak "sklepowe"
                        Jaki stopień nasycenia będzie prawidłowy?

                        Comment

                        • jacekan
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2011.05
                          • 388

                          #27
                          Czyli postąpiłeś całkowicie prawidłowo, niczego zmieniać nie musisz. Nie kombinuj, bo nie uda Ci się i tak podrobić sklepowego nasycenia. Powód jest jeden. Nasze domowe piwa są, najprościej mówiąc bardziej treściwe, sklepowe są rozwodnione (oczywiście uogólniając, bo nie ma reguły). Jeżeli nasycisz tą samą ilością środka dwa płyny, o konsystencji jaką ma, załóżmy, kisiel i woda, to nigdy w życiu odczuwanie nasycenia przy ich piciu nie będzie podobne. Nasycaj piwa zgodnie z wytycznymi, a będzie dobrze.
                          Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                          Comment

                          • agent_olo
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2010.02
                            • 11

                            #28
                            Tak tylko jak kiedyś robiłem z brewkitów to wyszło normalnie nagazowane i pianka ładna była a tutaj jest syknięcie po otwarciu natomiast piwo praktycznie bez gazu. Szklankę trzeba szybko przechylać żeby poczuć minimalne nagazowanie :-)

                            Comment

                            • agent_olo
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2010.02
                              • 11

                              #29
                              Jutro rozlewam następne piwko.
                              Czy jak dam glukozy na nasycenie 2,7-3,0 to nie narobię sobie granatów?

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • SielskieWzgorze
                                Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                SielskieWzgorze
                                Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                ...
                                2024-02-19, 09:28
                              • woosaa
                                Przyspieszona cicha
                                woosaa
                                Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
                                2025-01-09, 16:18
                              • dadek
                                Czechy, Praha-Klukovice, Do Klukovic 305, Pivovar Prokopák
                                dadek
                                Ktoś kto tu jeszcze nie był, a został w ten rejon Prahy przywieziony z zawiązanymi oczami, nigdy by nie uwierzył, że jest w stołecznym mieście. Dość wąska, około 6-kilometrowa dolina (Prokopské údolí), którą płynie Dalejský potok to przyrodnicza perełka zachodnich rubieży Prahy....
                                2022-10-02, 03:57
                              • dadek
                                Darmstadt, Nieder-Ramstädter Straße 3, Grohe-Die Brauhaus Legende
                                dadek
                                W Darmstadt działają 3 browary w tym jeden restauracyjny (Ratskeller) w samym centrum na Marktplatz. Pierwotnie tam planowałem rozpocząć piwne zwiedzanie miasta, jednak 22.07.2022 odbywał się jakiś mecz i cały plac był pełen kibiców, a w samej knajpie się nie dało szpilki wcisnąć. Więc...
                                2022-10-21, 02:12
                              • rosiks
                                Receptura na APA
                                rosiks
                                Witam,

                                Ostatnimi czasy wymyśliłem sobie, że uwarzę piwo w stylu APA single hop mosaic.
                                Jest to pierwsza receptura wymyślona przeze mnie, a nie zestaw z forumowego sklepu.
                                Jestem pewien, że kolor piwa na pewno nie odpowiada temu stylowi. Powiedziałbym że jest miedziany/bursztynowy....
                                2017-12-25, 18:52
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...