Cześć.
W najbliższym czasie planuję uwarzyć ok 20 litrów piwa "typu ale" przy użyciu oczywiście drożdży górnej fermentacji. Ekstrakt ok 12 ' plato. Chcę nachmielić je polskimi chmielami i mam taką koncepcję:
60 min na goryczkę - 30 g. Magnum, 30 g. Marynka
30 min - 15 g. Lubelski
5 min na aromat - 15 g. Lubelski, 30 g. Sybilla
na cichą - 30 g. Sybilla
Chcę osiągnąć wyraźnie goryczkowe piwo a' la IPA.
1. Czy te chmiele i w tych proporcjach dadzą dobry efekt?
2. Czy nie przesadzam z chmielem na goryczkę?
(PS proszę nie piszcie mi bym użył amerykańskich chmieli, gdyż chcę spróbować właśnie tych)
W najbliższym czasie planuję uwarzyć ok 20 litrów piwa "typu ale" przy użyciu oczywiście drożdży górnej fermentacji. Ekstrakt ok 12 ' plato. Chcę nachmielić je polskimi chmielami i mam taką koncepcję:
60 min na goryczkę - 30 g. Magnum, 30 g. Marynka
30 min - 15 g. Lubelski
5 min na aromat - 15 g. Lubelski, 30 g. Sybilla
na cichą - 30 g. Sybilla
Chcę osiągnąć wyraźnie goryczkowe piwo a' la IPA.
1. Czy te chmiele i w tych proporcjach dadzą dobry efekt?
2. Czy nie przesadzam z chmielem na goryczkę?
(PS proszę nie piszcie mi bym użył amerykańskich chmieli, gdyż chcę spróbować właśnie tych)
Comment