Ile chmielu by nie przesadzić

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • verth
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.02
    • 11

    #1

    Ile chmielu by nie przesadzić

    Cześć.
    W najbliższym czasie planuję uwarzyć ok 20 litrów piwa "typu ale" przy użyciu oczywiście drożdży górnej fermentacji. Ekstrakt ok 12 ' plato. Chcę nachmielić je polskimi chmielami i mam taką koncepcję:

    60 min na goryczkę - 30 g. Magnum, 30 g. Marynka
    30 min - 15 g. Lubelski
    5 min na aromat - 15 g. Lubelski, 30 g. Sybilla
    na cichą - 30 g. Sybilla

    Chcę osiągnąć wyraźnie goryczkowe piwo a' la IPA.
    1. Czy te chmiele i w tych proporcjach dadzą dobry efekt?
    2. Czy nie przesadzam z chmielem na goryczkę?

    (PS proszę nie piszcie mi bym użył amerykańskich chmieli, gdyż chcę spróbować właśnie tych)
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10795

    #2
    Będzie gorzkie
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • verth
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.02
      • 11

      #3
      jak bardzo? co radzisz?

      Comment

      • Greenboy
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2014.11
        • 10

        #4
        Na internecie znajdziesz kalkulatory IBU, możesz to łatwo sobie policzyć. Będzie na oko jakieś 80 IBU z samego Magnum i Marynki.

        Comment

        • verth
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2015.02
          • 11

          #5
          dzięki!
          Czy taka ilość IBU nie jest zbyt duża na jasnego pale ale 12 plato? Jak uważacie?

          Comment

          • Greenboy
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2014.11
            • 10

            #6
            Pisałem na oko to 80 IBU także nie bierz sobie tego do serca i po porostu sprawdź dokładnie. Tak czy inaczej taka wartość przy stosunkowo niskim plato może być juz dość męcząca bo nie będzie mocnej podbudowy słodowej, żeby to równoważyć.

            Comment

            • Pendragon
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2006.03
              • 13961

              #7
              Wg Brewtarget jakieś 73 IBU. Po 20 g Magnum i Marynki daje spadek do ok 50 IBU.

              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10795

                #8
                Mordę wykręci . Jeśli koniecznie chcesz dać Marynkę i Magnum to daj połowę
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • verth
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2015.02
                  • 11

                  #9
                  Wielkie dzięki Poprzeliczam to i chyba obniżę.

                  Jeszcze jedno pytanie:
                  Czy rezygnując z cichej piwo dużo straci na aromacie? Ze względu na klarowność oraz ze strachu przed zakażeniem wolałbym chyba ostatni chmiel zadać na ostatnie 5 minut warzenia.

                  Comment

                  • Greenboy
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2014.11
                    • 10

                    #10
                    Przy tej ilości Sybilli to pewnie jakoś dużo nie straci, poza tym jak nie potrzebujesz gęstwy to możesz wrzucic ten chmiel bez przelewania jak fermentacja burzliwa się skończy.

                    Comment

                    • verth
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2015.02
                      • 11

                      #11
                      Jeszcze raz wielkie dzięki

                      Comment

                      • wojtekpl
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2014.10
                        • 7

                        #12
                        40 gr marynki na goryczkę i będzie pan zadowolony .

                        Comment

                        Related Topics

                        Collapse

                        • chmielakikrasnystaw
                          Chmielaki Krasnostawskie 2019
                          chmielakikrasnystaw
                          KONSUMENCKI KONKURS PIW
                          49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
                          PIWA ZGŁOSZONE

                          Piwa dolnej fermentacji:
                          Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
                          1. Primator Pumpa – Pivovar...
                          2019-08-07, 12:51
                        • chmielakikrasnystaw
                          2018.08.17-19 Chmielaki Krasnostawskie
                          chmielakikrasnystaw
                          KONSUMENCKI KONKURS PIW
                          48. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2018”
                          Piwa zgłoszone do Konkursu

                          Piwa dolnej fermentacji:
                          Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
                          1. Birell Lager...
                          2018-08-09, 12:21
                        • darekd
                          Celestial Beerworks, Jerzy
                          darekd
                          Browar z Dallas w Teksasie.

                          Piwo opisane jako "A fine polish Lager"

                          5% alk.
                          Chmiele – Lubelski, Sybilla, Marynka

                          Aromat – chmielowy (ziołowy, lekka korzenność, owocowo-kwaskowe muśnięcie), łagodny słód bez wyraźniejszego profilu...
                          2025-02-05, 02:24
                        • Prusak
                          Sulewski, Nowoczesny Pils
                          Prusak
                          Parametry: E: 12 % wag, Alk: 4, 9 % vol.
                          Ciekawe.
                          Hoho, tego się nie spodziewałem po "nowoczesnym" pilsie. W składzie Halleratuer, Lubelski, Simcoe, Sybilla.
                          Jaki efekt? Goryczka intesywna, ale w zapachu i smaku towarzyszy jej wyraźne masło. Czułem cały czas jakbym...
                          2024-11-21, 23:04
                        • OneTwoThreeBrew
                          Pomoc przy Pale Ale
                          OneTwoThreeBrew
                          Cześć, szykuje się do uwarzenia klasyka z Marynką i Lubelską.

                          Zasyp:

                          Słód pilzneński 4 kg
                          Słód monachijski 1 kg

                          Chmiele:

                          Lubelski 50 g
                          Marynka 50 g


                          Drożdże:

                          US-05

                          Zacieranie:

                          50*C...
                          2022-11-20, 22:40
                        • Loading...
                        • Koniec listy.
                        Przetwarzanie...