przetrzymanie brzeczki przed fermentacją ?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Grulas
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.12
    • 8

    #1

    przetrzymanie brzeczki przed fermentacją ?

    Czesc, wczoraj o 18:30 wystawiłem brzeczkę do schłodzenia na dwór, niestety troche się zapomniałem i od tamtego czasu mineło 10 godzin...
    na dworze jest około 1-2*, wpłynie to jakoś mocno na goryczkę? smak? Jak przetrzymam tak brzeczke przez kolejne 24h, to coś się z nią stanie ?
    zaraz wychodze do pracy i nie mam czasu się teraz z tym bawić
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10796

    #2
    Prawie zawsze chłodzę na balkonie przez noc. Tylko czy kolejne 24h plus czas w jakim wystartują drożdże nie będzie proszenie sie o infekcję?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Grulas
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.12
      • 8

      #3
      oczywiscie jest... ale co zrobic. brzeczke wstawilem do garazu i musi tak poczekac do jutra rana, nie bedzie to brzeczka spisana na straty ? zanim zadam do niej drozdze minie srednio 40godzin... dobrze zrobilem zostawiajac ja na zewnatrz? obecnie jest 8*(piekna wiosna tej zimy) w nocy byl 1, a jeszcze jedna noc przed nia...

      Comment

      • Grulas
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2014.12
        • 8

        #4
        ponowne przegotowanie brzeczki w celu odkazenia jej? mialoby to sens ?

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • Kamil97
          Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
          Kamil97
          Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
          W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
          2023-04-05, 16:59
        • SielskieWzgorze
          Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
          SielskieWzgorze
          Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

          W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
          ...
          2024-02-19, 09:28
        • Magyars
          Hefeweizen - problemy z fermentacją burzliwą
          Magyars
          Witam, opiszę krótko cały proces zacierania i fermentacji, a później napiszę w czym tkwi problem. (Jest to moje 1. warka)

          50% słód pszeniczny
          50% słód pilzeński
          Drożdże Fermentis Safbrew WB-06
          Chmiel na goryczkę Hallertau Tradition

          BLG początkowe...
          2019-12-17, 08:06
        • dadek
          Belgia, Bredene, Duinenstraat 47, Brouwerij Betsy
          dadek
          Bredene to miasteczko gminne sąsiadujące z Ostendą, wystarczy przejechać mostem nad terenami portowymi i kanałami uchodzącej tu do Morza Północnego rzeki Noordgeleed. By dotrzeć do browaru z dworca kolejowego Oostende można to zrobić tramwajem, wykorzystując przebiegającą tędy najdłuższą...
          2024-10-06, 21:38
        • darekd
          Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
          darekd
          Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

          Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
          ...
          2023-02-07, 23:16
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...