przetrzymanie brzeczki przed fermentacją ?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Grulas
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.12
    • 8

    przetrzymanie brzeczki przed fermentacją ?

    Czesc, wczoraj o 18:30 wystawiłem brzeczkę do schłodzenia na dwór, niestety troche się zapomniałem i od tamtego czasu mineło 10 godzin...
    na dworze jest około 1-2*, wpłynie to jakoś mocno na goryczkę? smak? Jak przetrzymam tak brzeczke przez kolejne 24h, to coś się z nią stanie ?
    zaraz wychodze do pracy i nie mam czasu się teraz z tym bawić
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #2
    Prawie zawsze chłodzę na balkonie przez noc. Tylko czy kolejne 24h plus czas w jakim wystartują drożdże nie będzie proszenie sie o infekcję?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Grulas
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.12
      • 8

      #3
      oczywiscie jest... ale co zrobic. brzeczke wstawilem do garazu i musi tak poczekac do jutra rana, nie bedzie to brzeczka spisana na straty ? zanim zadam do niej drozdze minie srednio 40godzin... dobrze zrobilem zostawiajac ja na zewnatrz? obecnie jest 8*(piekna wiosna tej zimy) w nocy byl 1, a jeszcze jedna noc przed nia...

      Comment

      • Grulas
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2014.12
        • 8

        #4
        ponowne przegotowanie brzeczki w celu odkazenia jej? mialoby to sens ?

        Comment

        Przetwarzanie...
        X