Hej. W niedługm czasie planuję swoją pierwszą warkę. Dużo czytam na ten temat ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji dlaczego należy szybko schłodzić brzeczkę przed zadaniem drożdży. W moich domowych warunkach, przy braku chłodnicy trudno mi będzie schłodzić do 20 'C brzeczkę w 25 min. O co chodzi? Czy ma to naprawdę tak istotne znaczenie?
szybkość schładzania brzeczki po warzeniu
Collapse
X
-
Mało czytasz i słabo szukasz, jest o tym choćby na .wiki.piwo.org/Chłodzenie_i_transfer_brzeczki . Nie przejmuj się tym tak strasznie. Teraz zima nie ma problemu, balkon a jak się boisz DMS to podczas gotowania wsterylizuj w brzeczce dużą łyżkę cedzakową i zamieszaj solidnie co jakiś czas chłodzącą się brzeczke. Przyspieszy to stygnięcie i uwolni DMS do atmosfery. Co do sterylności to fakt, trzeba uważać, teraz zimą to mały problem, im cieplej tym więcej dziadostwa w powietrzu.Last edited by gobong; 2015-02-16, 14:37.
-
Comment