szybkość schładzania brzeczki po warzeniu

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • verth
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.02
    • 11

    #1

    szybkość schładzania brzeczki po warzeniu

    Hej. W niedługm czasie planuję swoją pierwszą warkę. Dużo czytam na ten temat ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji dlaczego należy szybko schłodzić brzeczkę przed zadaniem drożdży. W moich domowych warunkach, przy braku chłodnicy trudno mi będzie schłodzić do 20 'C brzeczkę w 25 min. O co chodzi? Czy ma to naprawdę tak istotne znaczenie?
    Ostatnia zmiana dokonana przez verth; 2015-02-16, 14:29.
  • gobong
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.04
    • 658

    #2
    Mało czytasz i słabo szukasz, jest o tym choćby na .wiki.piwo.org/Chłodzenie_i_transfer_brzeczki . Nie przejmuj się tym tak strasznie. Teraz zima nie ma problemu, balkon a jak się boisz DMS to podczas gotowania wsterylizuj w brzeczce dużą łyżkę cedzakową i zamieszaj solidnie co jakiś czas chłodzącą się brzeczke. Przyspieszy to stygnięcie i uwolni DMS do atmosfery. Co do sterylności to fakt, trzeba uważać, teraz zimą to mały problem, im cieplej tym więcej dziadostwa w powietrzu.
    Ostatnia zmiana dokonana przez gobong; 2015-02-16, 14:37.

    Comment

    • verth
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.02
      • 11

      #3
      faktycznie, nie poszukałem zbyt dokładnie. dzięki i przepraszam za kłopot

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • Komos92
        Warzenie brewkitu w temperaturze poniżej 20 stopni
        Komos92
        Witajcie, mam pytanie odnośnie warzenia piwa z brewkitu. Otóż zainteresował mnie ten zestaw:
        https://www.homebrewing.pl/os-brew-o...7-kg-p-56.html

        Zamierzam to piwo warzyć w piwnicy (temperatura wynosi tam ok. 16-17 stopni), jednak nie wiem...
        2018-06-17, 16:51
      • dadek
        Czechy, Lomnice nad Popelkou, Poděbradova 49, Pivovar Lomnice n.P.
        dadek
        Browar w Lomnicy nad Popelkou wystartował pod koniec stycznia 2019, przerywając 60 letnią nieobecność miejscowego piwa, gdyż stary browar w tym mieście zamknięto w 1958 roku.
        Czterech przyjaciół już dość dawno marzyło o warzeniu piwa we własnym browarze, choć oczywiście nie na...
        2019-08-05, 02:32
      • darekd
        Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
        darekd
        Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

        Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
        ...
        2023-02-07, 23:16
      • dadek
        Czechy, Jičín, Hradecká 519, Minipivovar Jičín
        dadek
        Jičín jest zapewne znany większości, choć pewnie mało kto był w tym ślicznym miasteczku. Ale każdy w dzieciństwie lub ze swoimi pociechami oglądał przygody rozbójnika Rumcajsa, w której to kreskówce wygląd zabytkowego rynku i okolic został idealnie odtworzony. Nie było tu jednak browaru,...
        2025-01-10, 00:48
      • etman
        Saaz Shine - nowa odmiana
        etman
        Wpadła nam w rączki mała ilość nowej odmiany Żateckiego Poloranego Cervenaka - Saaz Shine - w granulacie.

        Chmiel ten może np. nieco urozmaicić klasycznego pilsa czeskiego / svetleho lezaka i np india pale lagery.
        Polecam sprawdzić jak się sprawuje w warzeniu no i wrzucić...
        2024-12-16, 21:31
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...