szybkość schładzania brzeczki po warzeniu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • verth
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.02
    • 11

    szybkość schładzania brzeczki po warzeniu

    Hej. W niedługm czasie planuję swoją pierwszą warkę. Dużo czytam na ten temat ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji dlaczego należy szybko schłodzić brzeczkę przed zadaniem drożdży. W moich domowych warunkach, przy braku chłodnicy trudno mi będzie schłodzić do 20 'C brzeczkę w 25 min. O co chodzi? Czy ma to naprawdę tak istotne znaczenie?
    Last edited by verth; 2015-02-16, 14:29.
  • gobong
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.04
    • 658

    #2
    Mało czytasz i słabo szukasz, jest o tym choćby na .wiki.piwo.org/Chłodzenie_i_transfer_brzeczki . Nie przejmuj się tym tak strasznie. Teraz zima nie ma problemu, balkon a jak się boisz DMS to podczas gotowania wsterylizuj w brzeczce dużą łyżkę cedzakową i zamieszaj solidnie co jakiś czas chłodzącą się brzeczke. Przyspieszy to stygnięcie i uwolni DMS do atmosfery. Co do sterylności to fakt, trzeba uważać, teraz zimą to mały problem, im cieplej tym więcej dziadostwa w powietrzu.
    Last edited by gobong; 2015-02-16, 14:37.

    Comment

    • verth
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.02
      • 11

      #3
      faktycznie, nie poszukałem zbyt dokładnie. dzięki i przepraszam za kłopot

      Comment

      Przetwarzanie...
      X