Diacetylen maślany zapach

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pharun88
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2015.01
    • 128

    Diacetylen maślany zapach

    Moje pierwsze piwo ze słodów śrutowanych. Pale Ale
    Zacieranie, wysładzanie bez problemu 21l 13 BLG. schłodzone na dworze (około 3h) do temperatury 18'C dodane uwodnione drożdże z saszetki, ostawione do pomieszczenie 19-20'C.
    Fermentacja ruszyła dopiero po około 36h (nie wiem dlaczego) 9 dni fermentacji burzliwej 13-5 BLG (już wyczuwalny był lekki zapach maślany), ale od początku brzeczka ze słodów pachniała diametralnie inaczej (mokrym parzonym jęczmieniem ) niż bretkit wiec myślałem ze wszystko ok.
    Dzisiaj piąty dzień cichej więc chciałem sprawdzić BLG -> spadło do 4, ale zapach całości hmm maślany i to dość intensywny. Do chmielenia użyte chmiele: 0' Phoenix 30g, 45' Progress 45g, 55' Mosaic 50g więc oczekiwałem z goła innego aromatu...

    Czy ktoś może powiedzieć co zrobiłem źle? No i czy jest sens za 2-3 dni te piwo butelkować. Podczas leżakowania ten zapach zniknie? czy zostaje jedynie ściek...
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3489

    #2
    Butelkuj, choć może z tydzień jeszcze poczekaj. Zapach zniknie.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • pharun88
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2015.01
      • 128

      #3
      Dzięki, W takim razie czekam do soboty bo będę miał czas się tym zająć i będę butelkował.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X