Fermentacja zakończona, ile piwo może stać po

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • marcin92
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.02
    • 8

    #16
    Piwo to Coopers european lager, drożdże te co były w zestawie i tak dałem cukier w ilości takiej jak w instrukcji

    A co do kapslownicy to właśnie mi z długim kołnierzem nie chciała łapać a te z krótkim dobrze. A teraz nie chciała łapać żadnych rozginała się tak jakby.

    Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc, piwo stoi już w butelkach

    Comment

    • marcin92
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.02
      • 8

      #17
      Sorry za post pod postem. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy piwo może stać w chłodniejszym i ciemniejszym miejscu w temperaturze około 5-10stopni ? Jeśli nie to jaka jest odpowiednia temperatura ?

      Comment

      • pharun88
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2015.01
        • 128

        #18
        Daj ze 2 tygodnie poleżeć w temperaturze około 20'C żeby refermentacja się zakończyła i piwo się nagazowało. Później śmiało można do piwnicy 5-10'C przenieść. Ciemne miejsce nawet wskazane.

        Comment

        • marcin92
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2015.02
          • 8

          #19
          dzięki za odpowiedź ! tak zrobię

          Comment

          • marcin92
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2015.02
            • 8

            #20
            Piwo stoi już w chłodniejszym miejscu już od prawie tygodnia, lecz jeszcze gdy stały w domu w temperaturze +20, trzy butelki wybuchły mi. Czy po odstaniu w chłodnym miejscu przestaną być tak nabrzmiałe gazem ?

            Comment

            • SzwagierMinazuki
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2015.01
              • 35

              #21
              Ciśnienie troszkę spadnie ale ja bym i tak lekko pospuszczał gaz z nich jakimś otwieraczem nieniszczącym kapsli, lekko uchylasz spuszczasz trochę gazu i gitara, tylko uważaj na granaty !!!
              Co u Szwagra piszczy?

              Comment

              • drocan
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2016.02
                • 3

                #22
                marcin92 - żyjesz?
                Jak tam granaciki ? ;/

                Comment

                • marcin92
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2015.02
                  • 8

                  #23
                  żyje!! wszystkie wypite

                  Comment

                  • sredstvom
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2015.10
                    • 362

                    #24
                    Ufff, to dobrze. Martwilim sie, czy Ci reki nie urwal ktory
                    Czy napija sie panowie piweczka?

                    Comment

                    • RafalM28
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2024.04
                      • 3

                      #25
                      Cześć
                      Czy piwo zlane z nad osadu 3tyg ten mogę butelkowac czy do kosza? Temperatura otoczenia 15 stopni

                      Comment

                      • zasada
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2007.05
                        • 240

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika RafalM28
                        Cześć
                        Czy piwo zlane z nad osadu 3tyg ten mogę butelkowac czy do kosza? Temperatura otoczenia 15 stopni
                        Jakbym wiedzial jakie BLG początkowe, ile czasu fermentowało, do ilu BLG zeszlo zanim przelałeś, ile BLG ma teraz, jakie drożdże byly używane to moja odpowiedź bylaby sensowna.
                        A tak to powiem tylko, ze na bank nie do kosza. Napisz więcej to bedzie sensowniej odpowiadać.
                        Każde zwierzę koi dotyk
                        Blaszony

                        Comment


                        • RafalM28
                          RafalM28 commented
                          Editing a comment
                          , 08:45
                          Cześć
                          blg startowe 15,2 końcowe prawie 4. Drożdże saflagier w34/70 tydzień na burzliwej fermentacji A teraz przeszło 3ty na spokojnej
                      • RafalM28
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2024.04
                        • 3

                        #27
                        Cześć
                        blg startowe 15,2 końcowe prawie 4. Drożdże saflagier w34/70 tydzień na burzliwej fermentacji A teraz przeszło 3ty na spokojnej
                        Ostatnia zmiana dokonana przez RafalM28; 2024-04-06, 08:47.

                        Comment

                        • zasada
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2007.05
                          • 240

                          #28
                          Dlaczego oddzieliłeś piwo od drożdży po tygodniu? To zdecydowanie zbyt szybko. Teraz już po ptokach więc rozlewałbym ale regularnie sprawdzał nagazowanie (spijał po butelce co 3-4 dni a dodatkowo rozlał kilka do plastyku - wtedy lepiej wrecz widac nagazowanie).

                          W jaich temperaturach fermentowałeś?
                          Każde zwierzę koi dotyk
                          Blaszony

                          Comment

                          • RafalM28
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2024.04
                            • 3

                            #29
                            To moja pierwsza Warka dopiero uczę się,tak na YT mówili i tak zrobiłem pierwszy tydzień w domu temperatury 22 stopnie.

                            Comment

                            • zasada
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2007.05
                              • 240

                              #30
                              Pierwsze śliwki robaczywki.
                              Jeśli się nie zniechęcisz i bedziesz "uzpelnial warsztat" jest szansa, ze każde kolejne będzie lepsze.
                              Dwie sprawy: w 22*C lepiej pracują drożdże voss kveik a nawet z nimi lepiej potrzymac dwa tygodnie. No i podlinkuj tego youtube'a gdzie bylo o tygodniu fermentacji.

                              Powodzenia!
                              Każde zwierzę koi dotyk
                              Blaszony

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • bastion
                                Ukraina, Użgorod, Wierchowińska 38, Pivovarnia Yuber
                                bastion
                                Leżący w pobliżu granicy ze Słowacją Użgorod, w 2019 roku dorobił się kolejnego mikrusa o nazwie- Yuber. Umiejscowiony jest na skraju miasta w dzielnicy willowej. Do przejścia granicznego jest bardzo blisko, wystarczy z drogi do miasta odbić w boczną wąską drogę.

                                Browar jest...
                                2024-04-25, 21:48
                              • bastion
                                Łotwa, Jelgava, Cukura Iela 21, Alus Daritava Viedi.
                                bastion
                                Browar restauracyjny Viedi mieści się na przedmieściach spokojnego miasteczka jakim jest Jelgava. Ale generalnie można to przypiąć chyba do każdego łotewskiego miasta poza stolicą. W piękny letni dzień widać mnóstwo ludzi spacerujących, czy też oddających się żegludze po rzece Lelupie....
                                2023-11-27, 21:50
                              • dadek
                                Czechy, Nošovice 238, Pivovar Radegast
                                dadek
                                Jak jest możliwość to czemu nie odwiedzić i wielkiego browaru? Tak okazja nadarzyła się 26.08.2023 gdy na przybrowarnianych łąkach zorganizowano imprezę pod nazwą Radegastův den. Nie brakowało licznych stoisk ze wszystkimi tutejszymi piwami, gadżetami firmowymi i jedzeniem, na scenie do...
                                2023-11-09, 20:59
                              • heckler
                                Cieszyn, Katowicka 136, Browar - Karczma Pod Czarnym Kogutem
                                heckler
                                Bardzo się cieszę, że właśnie taki lokal powstał akurat w Cieszynie. Lubię tam jeździć, lubię klimat tego miasta, a na moim piwnym szlaku właśnie dodałem Czarnego Koguta.
                                Browar wystartował pierwszego marca, a nam udało się ich odwiedzić dwa i pół tygodnia później czyli 18 marca. Browar,
                                ...
                                2023-03-22, 16:08
                              • dadek
                                Mainz, Weisenauer Straße 15, Kuehn Kunz Rosen Brauerei
                                dadek
                                Jeśli ktoś spróbuje piwek w Eisgrub-Bräu https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...a-eisgrub-brau może po około 10 minutowym spacerze kontynuować piwkowanie w kolejnym browarze. Idziemy odwrotnie niż do centrum,...
                                2022-11-25, 02:09
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...