Fermentacja zakończona, ile piwo może stać po

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • marcin92
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.02
    • 8

    #16
    Piwo to Coopers european lager, drożdże te co były w zestawie i tak dałem cukier w ilości takiej jak w instrukcji

    A co do kapslownicy to właśnie mi z długim kołnierzem nie chciała łapać a te z krótkim dobrze. A teraz nie chciała łapać żadnych rozginała się tak jakby.

    Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc, piwo stoi już w butelkach

    Comment

    • marcin92
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.02
      • 8

      #17
      Sorry za post pod postem. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy piwo może stać w chłodniejszym i ciemniejszym miejscu w temperaturze około 5-10stopni ? Jeśli nie to jaka jest odpowiednia temperatura ?

      Comment

      • pharun88
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2015.01
        • 128

        #18
        Daj ze 2 tygodnie poleżeć w temperaturze około 20'C żeby refermentacja się zakończyła i piwo się nagazowało. Później śmiało można do piwnicy 5-10'C przenieść. Ciemne miejsce nawet wskazane.

        Comment

        • marcin92
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2015.02
          • 8

          #19
          dzięki za odpowiedź ! tak zrobię

          Comment

          • marcin92
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2015.02
            • 8

            #20
            Piwo stoi już w chłodniejszym miejscu już od prawie tygodnia, lecz jeszcze gdy stały w domu w temperaturze +20, trzy butelki wybuchły mi. Czy po odstaniu w chłodnym miejscu przestaną być tak nabrzmiałe gazem ?

            Comment

            • SzwagierMinazuki
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2015.01
              • 35

              #21
              Ciśnienie troszkę spadnie ale ja bym i tak lekko pospuszczał gaz z nich jakimś otwieraczem nieniszczącym kapsli, lekko uchylasz spuszczasz trochę gazu i gitara, tylko uważaj na granaty !!!
              Co u Szwagra piszczy?

              Comment

              • drocan
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2016.02
                • 3

                #22
                marcin92 - żyjesz?
                Jak tam granaciki ? ;/

                Comment

                • marcin92
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2015.02
                  • 8

                  #23
                  żyje!! wszystkie wypite

                  Comment

                  • sredstvom
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2015.10
                    • 362

                    #24
                    Ufff, to dobrze. Martwilim sie, czy Ci reki nie urwal ktory
                    Czy napija sie panowie piweczka?

                    Comment

                    • RafalM28
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2024.04
                      • 3

                      #25
                      Cześć
                      Czy piwo zlane z nad osadu 3tyg ten mogę butelkowac czy do kosza? Temperatura otoczenia 15 stopni

                      Comment

                      • zasada
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2007.05
                        • 234

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika RafalM28 Wyświetlenie odpowiedzi
                        Cześć
                        Czy piwo zlane z nad osadu 3tyg ten mogę butelkowac czy do kosza? Temperatura otoczenia 15 stopni
                        Jakbym wiedzial jakie BLG początkowe, ile czasu fermentowało, do ilu BLG zeszlo zanim przelałeś, ile BLG ma teraz, jakie drożdże byly używane to moja odpowiedź bylaby sensowna.
                        A tak to powiem tylko, ze na bank nie do kosza. Napisz więcej to bedzie sensowniej odpowiadać.
                        Każde zwierzę koi dotyk
                        Blaszony

                        Comment


                        • RafalM28
                          RafalM28 commented
                          Editing a comment
                          , 08:45
                          Cześć
                          blg startowe 15,2 końcowe prawie 4. Drożdże saflagier w34/70 tydzień na burzliwej fermentacji A teraz przeszło 3ty na spokojnej
                      • RafalM28
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2024.04
                        • 3

                        #27
                        Cześć
                        blg startowe 15,2 końcowe prawie 4. Drożdże saflagier w34/70 tydzień na burzliwej fermentacji A teraz przeszło 3ty na spokojnej
                        Last edited by RafalM28; 2024-04-06, 08:47.

                        Comment

                        • zasada
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2007.05
                          • 234

                          #28
                          Dlaczego oddzieliłeś piwo od drożdży po tygodniu? To zdecydowanie zbyt szybko. Teraz już po ptokach więc rozlewałbym ale regularnie sprawdzał nagazowanie (spijał po butelce co 3-4 dni a dodatkowo rozlał kilka do plastyku - wtedy lepiej wrecz widac nagazowanie).

                          W jaich temperaturach fermentowałeś?
                          Każde zwierzę koi dotyk
                          Blaszony

                          Comment

                          • RafalM28
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2024.04
                            • 3

                            #29
                            To moja pierwsza Warka dopiero uczę się,tak na YT mówili i tak zrobiłem pierwszy tydzień w domu temperatury 22 stopnie.

                            Comment

                            • zasada
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2007.05
                              • 234

                              #30
                              Pierwsze śliwki robaczywki.
                              Jeśli się nie zniechęcisz i bedziesz "uzpelnial warsztat" jest szansa, ze każde kolejne będzie lepsze.
                              Dwie sprawy: w 22*C lepiej pracują drożdże voss kveik a nawet z nimi lepiej potrzymac dwa tygodnie. No i podlinkuj tego youtube'a gdzie bylo o tygodniu fermentacji.

                              Powodzenia!
                              Każde zwierzę koi dotyk
                              Blaszony

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X