Wykorzystanie gęstwy drożdżowej.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • piwosz_andrzej
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2014.09
    • 105

    Wykorzystanie gęstwy drożdżowej.

    Ponieważ niedługo będę przelewał na cichą Kölscha, chciałbym zadać kilka pytań o wykorzystanie gęstwy drożdżowej. Piwko fermentuje sobie aktualnie na drożdżach Danstar Nottingham. Gęstwę chcę oczywiście pobrać do zdezynfekowanego słoika i przechowywać ją w lodówce, a następnie wykorzystać ją do następnego piwa jakim będzie Premium Bitter z zestawu z CP. W związku z tym krótkie pytania.
    1. Jak długo można przechowywać taką gęstwę w lodówce?
    2. Czy przed zadaniem gęstwy do brzeczki, muszę wcześniej wyjąć ją z lodówki, tak aby ogrzała się do temperatury otoczenia tj. ok 20 stopni (również taką temperaturę po schłodzeniu będzie miała brzeczka), czy też mogę zadać ją do brzeczki bezpośrednio po wyjęciu z lodówki?
    3. Jaką ilość gęstwy dodać do standardowej ok 20 litrowej warki?
  • SzwagierMinazuki
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2015.01
    • 35

    #2
    1. Z tego co mi wiadomo to na 7 dni umiera 25% wszystkich drożdży.

    2. Musisz doprowadzić do takiej temperatury żeby gęstwa nie miała różnicy większej niż 3-4 stopnie od brzeczki bo drożdże dostają szoku temperaturowego co im w starcie nie pomoże. A najlepiej zrobić starter 10 Blg na mieszadle magnetycznym.

    3. Ja zazwyczaj robię litrowy starter i daje 1-2 czubate łyżki gęstwy.

    Mam nadzieję że pomogłem.

    Pozdrawiam.
    Co u Szwagra piszczy?

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10788

      #3
      Bywa że mam miesięczną gęstwę, jeśli mam jej dużo to dodaję górną warstwę ze słoika
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      Przetwarzanie...
      X