Ponieważ niedługo będę przelewał na cichą Kölscha, chciałbym zadać kilka pytań o wykorzystanie gęstwy drożdżowej. Piwko fermentuje sobie aktualnie na drożdżach Danstar Nottingham. Gęstwę chcę oczywiście pobrać do zdezynfekowanego słoika i przechowywać ją w lodówce, a następnie wykorzystać ją do następnego piwa jakim będzie Premium Bitter z zestawu z CP. W związku z tym krótkie pytania.
1. Jak długo można przechowywać taką gęstwę w lodówce?
2. Czy przed zadaniem gęstwy do brzeczki, muszę wcześniej wyjąć ją z lodówki, tak aby ogrzała się do temperatury otoczenia tj. ok 20 stopni (również taką temperaturę po schłodzeniu będzie miała brzeczka), czy też mogę zadać ją do brzeczki bezpośrednio po wyjęciu z lodówki?
3. Jaką ilość gęstwy dodać do standardowej ok 20 litrowej warki?
1. Jak długo można przechowywać taką gęstwę w lodówce?
2. Czy przed zadaniem gęstwy do brzeczki, muszę wcześniej wyjąć ją z lodówki, tak aby ogrzała się do temperatury otoczenia tj. ok 20 stopni (również taką temperaturę po schłodzeniu będzie miała brzeczka), czy też mogę zadać ją do brzeczki bezpośrednio po wyjęciu z lodówki?
3. Jaką ilość gęstwy dodać do standardowej ok 20 litrowej warki?
Comment