Wykorzystanie gęstwy drożdżowej.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • piwosz_andrzej
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2014.09
    • 105

    #1

    Wykorzystanie gęstwy drożdżowej.

    Ponieważ niedługo będę przelewał na cichą Kölscha, chciałbym zadać kilka pytań o wykorzystanie gęstwy drożdżowej. Piwko fermentuje sobie aktualnie na drożdżach Danstar Nottingham. Gęstwę chcę oczywiście pobrać do zdezynfekowanego słoika i przechowywać ją w lodówce, a następnie wykorzystać ją do następnego piwa jakim będzie Premium Bitter z zestawu z CP. W związku z tym krótkie pytania.
    1. Jak długo można przechowywać taką gęstwę w lodówce?
    2. Czy przed zadaniem gęstwy do brzeczki, muszę wcześniej wyjąć ją z lodówki, tak aby ogrzała się do temperatury otoczenia tj. ok 20 stopni (również taką temperaturę po schłodzeniu będzie miała brzeczka), czy też mogę zadać ją do brzeczki bezpośrednio po wyjęciu z lodówki?
    3. Jaką ilość gęstwy dodać do standardowej ok 20 litrowej warki?
  • SzwagierMinazuki
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2015.01
    • 35

    #2
    1. Z tego co mi wiadomo to na 7 dni umiera 25% wszystkich drożdży.

    2. Musisz doprowadzić do takiej temperatury żeby gęstwa nie miała różnicy większej niż 3-4 stopnie od brzeczki bo drożdże dostają szoku temperaturowego co im w starcie nie pomoże. A najlepiej zrobić starter 10 Blg na mieszadle magnetycznym.

    3. Ja zazwyczaj robię litrowy starter i daje 1-2 czubate łyżki gęstwy.

    Mam nadzieję że pomogłem.

    Pozdrawiam.
    Co u Szwagra piszczy?

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10795

      #3
      Bywa że mam miesięczną gęstwę, jeśli mam jej dużo to dodaję górną warstwę ze słoika
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • ART
        Alternatywne wykorzystanie sprzętu - Keg-art
        ART
        W Przywidzu taki komplet ogniskowy mi się napatoczył. Dość kosztowne podstawki ławkowe. Pewnie nieświadomie, bo to w końcu opakowania zwrotne, no chyba że z demobilu ale wątpię

        Jak macie zdjęcia wykorzystanych kegów spełniających inne zadania niż oryginalne zakładano,...
        2024-06-21, 10:45
      • darekd
        Ladenburger, Bad Santa Weizenbock XMS SPCL Edition 23
        darekd
        Browar z Badenii-Wirtembergii, który lata temu miał pszenicznego koźlaka na rynku polskim pod tą marką:

        https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...warmia-tarczyn

        To ma 16% ekstr. i 8 % alk.

        Ten...
        2024-02-21, 01:23
      • darekd
        ReCraft, [Piwne Podziemie], Ticket to Hell
        darekd
        Z rozpędu napisałem, że warzą w browarze ReCraft, bo na puszce jest "Produced in EU", ale już zapach i barak filtracji wskazuje na nasz kraj

        "German Helles"

        Ekstr. 12%, alk. 4,9%

        Aromat - dziwaczny. Kwaskowo-drożdżowo-owocowy, pod...
        2024-12-09, 01:23
      • darekd
        Bernard, Extra hořký ležák 12%
        darekd
        Piwo po raz pierwszy uwarzono w zeszłym roku.

        12% ekstr.
        5% alk.
        60 IBU

        Chmiele: Agnus, Amarillo a Citra

        Aromat - ziołowo/łodygowo/korzenny chmiel, trochę drożdży, lekki słód
        Piana - zdecydowanie wysoka, trwała z długim kożuszkiem,...
        2024-11-22, 01:28
      • darekd
        Van Pur, Edelmeister Red
        darekd
        5% alk.
        Aromat – delikatnie słodowy (biszkoptowe muśnięcie) i jakieś owoce (zapach słoika po wylanym kompocie) i gdzieś w oddali minimalny chmiel
        Piana – wysoka, zwarta, szybko opada do drobnego kożuszka
        Barwa – wyraźniejszy bursztyn z odrobiną miedzi
        Wysycenie – łagodne,
        ...
        2024-07-21, 00:37
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...