Weizen - długa burzliwa i rozlew

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Redlik
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.02
    • 1

    #1

    Weizen - długa burzliwa i rozlew

    Cześć.

    Dziś mija 16 dzień fermentacji burzliwej piwa pszenicznego. Mam pytanie, być może trywialne, ale to moja pierwsza warka, więc takie pytania i wątpliwości pojawiają się co chwile. Mierzyłem blg, od jakichś 4 dni nie spada, zatrzymało się na 3,5, piany nie ma od dłuższego czasu. Jednak jeszcze dziś rano bulgotała woda w rurce. Czytałem, że powinno się rozpoznawać koniec fermentacji po pomiarach blg, a nie po tym, że w rurce przestaje bulgotać, ale o takiej sytuacji, że blg już jakiś czas nie spada, a rurka hałasuje, nie czytałem. Dlatego nie wiem, czy przelewać już do butelek (jako że to pszeniczniak to cichą planowałem pominąć), czy poczekać aż w rurce całkiem ucichnie. Trochę boję się granatów którymi niektórzy tak straszą.

    Drugie pytanie dotyczy sposobu dodania cukru. Czytałem, że lepiej jest rozpuścić go w wodzie i do fermentora z roztworem przelać piwo z cichej, a nie dosypywać cukier do każdej butelki z osobna (podobno często piwo wychodzi raz nienagazowane zupełnie, a raz przegazowane). Ale jeśli pomijam cichą fermentacje, czy ma sens wlanie roztworu do piwa, które właśnie skończyło burzliwą i przelanie wtedy bezpośrednio do butelek?

    Z informacji, które być może są istotne: piwo robione z ekstraktów, temp fermenracji to około 22 stopnie.

    Dzięki z góry za wyrozumiałość i odp
    Ostatnia zmiana dokonana przez Redlik; 2015-02-18, 00:34.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10796

    #2
    Ja zlewam do fermentora z kranikiem do którego leję rozpuszczony cukier
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • skitof
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2007.11
      • 2485

      #3
      Cicha jest właśnie po to, by wyciszyć drożdże, które jeszcze pracują. Czy cukier/glukoza czy roztwór nie ma znaczenia. To, że butelki z cukrem czasami wybuchają bierze się stąd, że drożdże nierównomiernie się rozkładają. Z dna fermentora będzie ich więcej i wtedy ryzyko wybuchu jest większe, bo cały czas pracują w butelce. Jeżeli pomijasz cichą, to lepiej zrobić jak radzi Anteks, wtedy po zamieszaniu będziesz miał równomiernie rozłożone drożdże i cukier. Nie podlewaj tylko piwa pod samą szyjkę, czyli zostaw trochę miejsca na pracę drożdży.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • woosaa
        Przyspieszona cicha
        woosaa
        Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
        2025-01-09, 16:18
      • tomaszjanczyk
        Pierwsza próba - pytanie na CITO
        tomaszjanczyk
        Jestem nowy, więc po pierwsze witam wszystkich serdecznie.

        W skrócie. Pierwsza próba zrobienia piwa. Brewkit + słód. Fermentor, nastaw 23l.

        Zaczynałem około 16:00.

        Zagotowałem brewkit + słód, rozrobiłem z zimną wodą do 23l. W międzyczasie uwodniłem...
        2020-04-22, 09:46
      • Charlie44
        Pierwsze zlewanie na cichą.
        Charlie44
        Cześć wszystkim,

        Planuję zrobić za jakiś czas zrobić moją trzecią warkę z zacieru i po raz pierwszy zastosować fermentację cichą oraz chmielenie na zimno, w związku z tym mam dwa małe pytanka:

        1) Zdarzyło mi się parę razy zetknąć z instrukcją mówiącą...
        2018-10-22, 11:08
      • uszyniak13
        Potrzebna pomoc. burzliwa fermentacja
        uszyniak13
        Dzień dobry wszystkim.
        Z góry przepraszam, jeśli podobny temat był już poruszany ale potrzebuję szybkiej odpowiedzi.
        Podjąłem się wyzwania uwarzenia pierwszego piwa. Starałem się poczytać na forach jak to robić, oglądałem filmiki. Wiadomym jest, że stworzenie dobrego...
        2018-03-21, 16:39
      • fligiert
        Drożdże na cichą?
        fligiert
        Witam
        Robiłem stouta i spieprzyłem wysładzania o wyszedł mi baling 20. Po 2 tygodniach mam 9, oddzieliłem od gęstwy i przerzuciłem na cichą, i się zastanawiam czy nie dodać drożdży bo strasznie dużo cukru zostało, czy tak można robić?
        Pozdrawiam

        Sent from my...
        2019-06-24, 18:34
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...