jak ochłodzić fermentor?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • verth
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.02
    • 11

    jak ochłodzić fermentor?

    Hej. Niestety nie posiadam piwnicy, a w mieszkaniu ciepło nawet w zimę (przy wyłączonym kaloryferze 22'C, trochę za dużo by warzyć...) Co robić? Znacie jakieś dobre (i tanie) sposoby, by utrzymać fermentujące piwo w niskiej temperaturze? bo przecież nie będę trzymał fermentora przez 3 tyg. w wannie z lodem
  • amal
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2003.06
    • 52

    #2
    W lodówce.

    Comment

    • Jankos
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2014.01
      • 35

      #3
      Owijać fermentor np. tshirtem lub szmatą moczoną w zimnej wodzie. Można też np. dosyć tanim kosztem zrobić pudło ze styropianu, do środka wrzucić i tak co 12h wymieniać wkłady lodowe (takie do lodówek turystycznych) lub zamarzniętą wodę w butelce plastikowej. Rozumiem, że chcesz fermentować dolniaki?

      Comment

      • Greenboy
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2014.11
        • 10

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jankos Wyświetlenie odpowiedzi
        Rozumiem, że chcesz fermentować dolniaki?
        Temperatura otoczenia 22 stopnie to za dużo dla większości ale zwłaszcza, że podczas fermentacji temperatura wzrasta.

        Comment

        • Jankos
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2014.01
          • 35

          #5
          Wiem wiem, ostatnio fermentowałem ale'a w temp. otoczenia 21, w środku drożdże rozhulały się i miały momentami 26*C. Piwo jednak się udało, choć teraz już fermentuję w dolnych zakresach zalecanych temperatur.

          Comment

          • verth
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2015.02
            • 11

            #6
            Górnej, górnej. Za dolniaki się nawet nie biorę póki co. Myślałem właśnie o jakiejś konstrukcji styropianowej. A propos tych mokrych szmat, Jest to efektywne? często trzeba taką szmatę wymieniać?

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3490

              #7
              Temperatura wzrasta tylko w pierwszych dniach fermentacji i wtedy trzeba zadbać o schłodzenie a później spoko może stać w tych 22°C. To jest jak najbardziej odpowiednia temperatura dla większości drożdży górnej fermentacji.
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • verth
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2015.02
                • 11

                #8
                Wielkie dzięki wszystkim za pomoc. Czyli w takim razie cichą można robić w wyższej temperaturze? np. 25?

                Comment

                • gobong
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.04
                  • 658

                  #9
                  Piwnicy nie masz, balkonu także? Jak nie masz balkonu to chyba te 25 stopni będzie musiało być
                  Ostatnia zmiana dokonana przez gobong; 2015-02-24, 23:06.

                  Comment

                  • Jankos
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2014.01
                    • 35

                    #10
                    Cichą lepiej w niższych temp. niż burzliwą (o te parę stopni), no ale jak nie masz warunków, to próbuj z tym co masz ;-)

                    Comment

                    • Areh
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2014.12
                      • 120

                      #11
                      Mnie zastanawia ten balkon. Na zewnątrz są spore różnice temp. między dniem a nocą (no, może niekoniecznie teraz, ale np. wiosną). W niczym to nie przeszkadza?

                      Comment

                      • gobong
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2005.04
                        • 658

                        #12
                        Jak zrobić najprostszą namiastkę termosu. Kupujesz takie wielkie worki na śmieci takie 120 litrowe, albo większe . W Biedronce są fajne bo z taśmą. Wziąć trzeba te szersze aby pojemnik(fermentor) się zmieścił. Wkładasz baniak w tak ze 4 worki, worki zawiązujesz każdy osobno, powietrze między workami tworzy warstwę izolacyjną, chcesz aby cieplej było, owijasz baniak kocem albo czymś takim, chcesz obniżyć temperaturę to wkładasz butelki z zamrożoną wodą. . Z braku laku i na szybko masz termos.,lodówkę czy jak to nazwiesz. Sprawdzone. W czymś takim idzie i podnieść temperaturę i ją obniżyć w zależności od potrzeby i utrzymać ja w miarę stabilną. Bardzo to hmmm "pierwotne" , ale jak coś głupio wygląda ale działa , to nie jest głupie.
                        Ostatnia zmiana dokonana przez gobong; 2015-02-25, 12:21.

                        Comment

                        • krizzo
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2015.01
                          • 28

                          #13
                          Nie wiem jak z miejscem to by wyszło, ale ja mam tak: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=111362

                          Comment

                          • gobong
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2005.04
                            • 658

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krizzo Wyświetlenie odpowiedzi
                            Nie wiem jak z miejscem to by wyszło, ale ja mam tak: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=111362
                            Naprawdę fajna taka chłodziarka, tylko że kolega prosił o jakiś pomysł na już, bo piwo właśnie fermentuje. 3 PLN wizyta w biedronce 5 minut na wsadzenie baniaka w worki i wystawienie na balkon.

                            Comment

                            • defrugo
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2014.09
                              • 9

                              #15
                              Ja dopiero zamierzam kupić sprzęt i również mam problem dotyczący temperatury i miejsca fermentacji.

                              Mieszkam w bloku i miejsca takie mam dwa:

                              1) Kuchnia, gdzie temperatura wynosi około 20*C.

                              2) Komórka lokatorska, obecna temperatura 14*C i szybko się ona raczej nie zmieni, bo pomieszczenie jest na parterze, bez dostępu do okien. Nadmienię również, że nie mam w komórce dostępu do prądu.

                              Chcę zacząć od warzenia ale'i, więc optymalna temperatura fermentacji to 18-22*C. Biorąc pod uwagę, że drożdże podniosą mi temperaturę o kilka stopni, boję się, że jeśli postawię fermentor w kuchni, to otrzymam nadto estrowe piwo ;/

                              Wymyśliłem więc, że postawię fermentor w piwnicy i zamknę go w skrzynce, którą skręcę z płyt wiórowych, a w środku wyłożę styropianem. Jeśli ciepło fermentującej brzeczki będzie wystarczające, to zostawię to w spokoju, a jeśli nie to wstawię do środka butelki z ciepłą wodą.

                              Co myślicie o takim rozwiązaniu?

                              Wiem, że wysuwam daleko idące eksperymenty myślowe w momencie gdy nie mam nawet sprzętu, ale tak już mam, że lubię wszystko dokładnie zaplanować

                              Gdzieś przeczytałem, że fermentacja powinna nawet ruszyć w 13 stopniach, ale nie wiem czy to prawda.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X