Hej. Niestety nie posiadam piwnicy, a w mieszkaniu ciepło nawet w zimę (przy wyłączonym kaloryferze 22'C, trochę za dużo by warzyć...) Co robić? Znacie jakieś dobre (i tanie) sposoby, by utrzymać fermentujące piwo w niskiej temperaturze? bo przecież nie będę trzymał fermentora przez 3 tyg. w wannie z lodem
jak ochłodzić fermentor?
Collapse
X
-
Owijać fermentor np. tshirtem lub szmatą moczoną w zimnej wodzie. Można też np. dosyć tanim kosztem zrobić pudło ze styropianu, do środka wrzucić i tak co 12h wymieniać wkłady lodowe (takie do lodówek turystycznych) lub zamarzniętą wodę w butelce plastikowej. Rozumiem, że chcesz fermentować dolniaki?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jankos Wyświetlenie odpowiedziRozumiem, że chcesz fermentować dolniaki?
Comment
-
-
Temperatura wzrasta tylko w pierwszych dniach fermentacji i wtedy trzeba zadbać o schłodzenie a później spoko może stać w tych 22°C. To jest jak najbardziej odpowiednia temperatura dla większości drożdży górnej fermentacji."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Jak zrobić najprostszą namiastkę termosu. Kupujesz takie wielkie worki na śmieci takie 120 litrowe, albo większe . W Biedronce są fajne bo z taśmą. Wziąć trzeba te szersze aby pojemnik(fermentor) się zmieścił. Wkładasz baniak w tak ze 4 worki, worki zawiązujesz każdy osobno, powietrze między workami tworzy warstwę izolacyjną, chcesz aby cieplej było, owijasz baniak kocem albo czymś takim, chcesz obniżyć temperaturę to wkładasz butelki z zamrożoną wodą. . Z braku laku i na szybko masz termos.,lodówkę czy jak to nazwiesz. Sprawdzone. W czymś takim idzie i podnieść temperaturę i ją obniżyć w zależności od potrzeby i utrzymać ja w miarę stabilną. Bardzo to hmmm "pierwotne" , ale jak coś głupio wygląda ale działa , to nie jest głupie.Ostatnia zmiana dokonana przez gobong; 2015-02-25, 12:21.
Comment
-
-
Nie wiem jak z miejscem to by wyszło, ale ja mam tak: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=111362
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krizzo Wyświetlenie odpowiedziNie wiem jak z miejscem to by wyszło, ale ja mam tak: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=111362
Comment
-
-
Ja dopiero zamierzam kupić sprzęt i również mam problem dotyczący temperatury i miejsca fermentacji.
Mieszkam w bloku i miejsca takie mam dwa:
1) Kuchnia, gdzie temperatura wynosi około 20*C.
2) Komórka lokatorska, obecna temperatura 14*C i szybko się ona raczej nie zmieni, bo pomieszczenie jest na parterze, bez dostępu do okien. Nadmienię również, że nie mam w komórce dostępu do prądu.
Chcę zacząć od warzenia ale'i, więc optymalna temperatura fermentacji to 18-22*C. Biorąc pod uwagę, że drożdże podniosą mi temperaturę o kilka stopni, boję się, że jeśli postawię fermentor w kuchni, to otrzymam nadto estrowe piwo ;/
Wymyśliłem więc, że postawię fermentor w piwnicy i zamknę go w skrzynce, którą skręcę z płyt wiórowych, a w środku wyłożę styropianem. Jeśli ciepło fermentującej brzeczki będzie wystarczające, to zostawię to w spokoju, a jeśli nie to wstawię do środka butelki z ciepłą wodą.
Co myślicie o takim rozwiązaniu?
Wiem, że wysuwam daleko idące eksperymenty myślowe w momencie gdy nie mam nawet sprzętu, ale tak już mam, że lubię wszystko dokładnie zaplanować
Gdzieś przeczytałem, że fermentacja powinna nawet ruszyć w 13 stopniach, ale nie wiem czy to prawda.
Comment
-
Comment