jak ochłodzić fermentor?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • krizzo
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.01
    • 28

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika defrugo Wyświetlenie odpowiedzi
    Ja dopiero zamierzam kupić sprzęt i również mam problem dotyczący temperatury i miejsca fermentacji.

Mieszkam w bloku i miejsca takie mam dwa:

1) Kuchnia, gdzie temperatura wynosi około 20*C.

2) Komórka lokatorska, obecna temperatura 14*C i szybko się ona raczej nie zmieni, bo pomieszczenie jest na parterze, bez dostępu do okien. Nadmienię również, że nie mam w komórce dostępu do prądu.

Chcę zacząć od warzenia ale'i, więc optymalna temperatura fermentacji to 18-22*C. Biorąc pod uwagę, że drożdże podniosą mi temperaturę o kilka stopni, boję się, że jeśli postawię fermentor w kuchni, to otrzymam nadto estrowe piwo ;/

Wymyśliłem więc, że postawię fermentor w piwnicy i zamknę go w skrzynce, którą skręcę z płyt wiórowych, a w środku wyłożę styropianem. Jeśli ciepło fermentującej brzeczki będzie wystarczające, to zostawię to w spokoju, a jeśli nie to wstawię do środka butelki z ciepłą wodą.

Co myślicie o takim rozwiązaniu?

Wiem, że wysuwam daleko idące eksperymenty myślowe w momencie gdy nie mam nawet sprzętu, ale tak już mam, że lubię wszystko dokładnie zaplanować

Gdzieś przeczytałem, że fermentacja powinna nawet ruszyć w 13 stopniach, ale nie wiem czy to prawda.
    Do takiej zamrażarki jak mam ja, można wsadzić grzałkę z terrarium i sterować ciepłem tak samo jak zimnem, do komórki wejdzie myślę takie coś Jak wiadomo zamrażarka izoluje i ciepło i zimno także z prądem też będzie spoko.

Comment

• fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3489

Komórka lokatorska 14*C - ideolo dla Danstar Nottingham, bez żadnych kombinacji.
      Last edited by fidoangel; 2015-02-27, 20:58.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• defrugo
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2014.09
        • 9

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krizzo Wyświetlenie odpowiedzi
        Do takiej zamrażarki jak mam ja, można wsadzić grzałkę z terrarium i sterować ciepłem tak samo jak zimnem, do komórki wejdzie myślę takie coś Jak wiadomo zamrażarka izoluje i ciepło i zimno także z prądem też będzie spoko.
        Nie mam dostępu do prądu, jak już napisałem

Tzn teoretycznie mógłbym sobie tam podciągnąć gniazdko z włącznika światła, ale ktoś wpadł na pomysł, że gasząc światło we wspólnym korytarzu dla komórek lokatorskich, odcinany jest prąd również do świateł we wszystkich komórkach

Tak więc nici z jakimkolwiek prądem w mojej piwniczce. Dlatego rozmyślam, nad butelkami z ciepłą wodą.

Pomyślę nad tymi drożdżami, ale pudło pewnie też zrobię i zobaczę jak się sprawdza, bo na jednych drożdżach nie będę przecież wszystkiego fermentował

Comment

• krizzo
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2015.01
          • 28

Tzn teoretycznie mógłbym sobie tam podciągnąć gniazdko z włącznika światła, ale ktoś wpadł na pomysł, że gasząc światło we wspólnym korytarzu dla komórek lokatorskich, odcinany jest prąd również do świateł we wszystkich komórkach

Tak więc nici z jakimkolwiek prądem w mojej piwniczce. Dlatego rozmyślam, nad butelkami z ciepłą wodą.

Pomyślę nad tymi drożdżami, ale pudło pewnie też zrobię i zobaczę jak się sprawdza, bo na jednych drożdżach nie będę przecież wszystkiego fermentował
          Kurde czytam bez zrozumienia, może jakiś bypass w przełączniku od światła głównego xD

Chyba będzie wygodniej w domu schładzać, nie trzeba tyle biegać
          Last edited by krizzo; 2015-02-27, 21:47.

Comment

• mariucha
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2014.05
            • 13

W tych 14 C przeprowadzisz prawidłową fermentację dla większości ale -i a jak będziesz chciał np. belga to fermentację poprowadzisz w domu. Nic nie musisz robić, wystarczy wstawić tam fermentor.

Comment

Przetwarzanie...
            X