Witam,
28L IPA | 60g marynka, 55g lubelski, odpowiednio 75min/25min w garze, granulaty
Przestrzeliłem z kalkulatorem i po wysładzaniu wyszło jakieś dobre ponad 30L, doliczyłem 15min na mocnym ogniu do odparowania, niestety nie wyjąłem siatek z chmielem. Na dodatek po 20h fermentacji i tak trochę mi drożdżaki przez rurkę pompują nastawu.
Właśnie skosztowałem piany, która postanowiła wybrać się poza fermentor i ujrzeć światło dzienne. Efekt, baaaardzo mocna goryczka...
Czy na tym etapie:
a) za wcześnie badać goryczkę i z czasem się złagodzi,
b) nie ma szans na złagodzenie, ale nie powinna wzrosnąć,
c) nie ma szans na złagodzenie, wręcz przeciwnie, może się pogłębić,
d) można jeszcze złagodzić goryczkę.
Dzięki.
28L IPA | 60g marynka, 55g lubelski, odpowiednio 75min/25min w garze, granulaty
Przestrzeliłem z kalkulatorem i po wysładzaniu wyszło jakieś dobre ponad 30L, doliczyłem 15min na mocnym ogniu do odparowania, niestety nie wyjąłem siatek z chmielem. Na dodatek po 20h fermentacji i tak trochę mi drożdżaki przez rurkę pompują nastawu.
Właśnie skosztowałem piany, która postanowiła wybrać się poza fermentor i ujrzeć światło dzienne. Efekt, baaaardzo mocna goryczka...
Czy na tym etapie:
a) za wcześnie badać goryczkę i z czasem się złagodzi,
b) nie ma szans na złagodzenie, ale nie powinna wzrosnąć,
c) nie ma szans na złagodzenie, wręcz przeciwnie, może się pogłębić,
d) można jeszcze złagodzić goryczkę.
Dzięki.
Comment