Goryczka, za wcześnie, czy za późno

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • vooyeq
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.09
    • 19

    Goryczka, za wcześnie, czy za późno

    Witam,

    28L IPA | 60g marynka, 55g lubelski, odpowiednio 75min/25min w garze, granulaty

    Przestrzeliłem z kalkulatorem i po wysładzaniu wyszło jakieś dobre ponad 30L, doliczyłem 15min na mocnym ogniu do odparowania, niestety nie wyjąłem siatek z chmielem. Na dodatek po 20h fermentacji i tak trochę mi drożdżaki przez rurkę pompują nastawu.

    Właśnie skosztowałem piany, która postanowiła wybrać się poza fermentor i ujrzeć światło dzienne. Efekt, baaaardzo mocna goryczka...

    Czy na tym etapie:
    a) za wcześnie badać goryczkę i z czasem się złagodzi,
    b) nie ma szans na złagodzenie, ale nie powinna wzrosnąć,
    c) nie ma szans na złagodzenie, wręcz przeciwnie, może się pogłębić,
    d) można jeszcze złagodzić goryczkę.

    Dzięki.
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Po pierwsze - za wcześnie, a po drugie, goryczki na sprawdza się w pianie.

    Comment

    • vooyeq
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2007.09
      • 19

      #3
      Oki, wybryk z degustacją piany przemilczę... A reszta jak zwykle, czas pokaże

      Comment

      • mariucha
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2014.05
        • 13

        #4
        Nie sądzę aby goryczka była zbyt mocna biorąc pod uwagę styl twojego piwa.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X