Dunkelweizen - instrukcja po angielsku. Kilka wątpliwości.

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • m2200
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.10
    • 223

Dunkelweizen - instrukcja po angielsku. Kilka wątpliwości.

Cześć,

po uwarzeniu ośmiu warek z browar.biz postanowiłem przerzucić się na zestawy surowców z miejscowych sklepów (mieszkam w Irlandii). Przećwiczyłem trochę kwestię angielskiej terminologii browarniczej ale nie wszystko jest dla mnie jasne.

Zamówiłem ostatnio zestaw surowców na Dunkelweizena. Niestety mam trochę problemów z instrukcją. Wygląda ona tak:

Original gravity: 1.054
    Terminal gravity: 1. 013
    Alcohol: 5,5%

Batch sparge calcs:

Initial mash volume 15.5lt
    Top up at end of mash 6.6lt
    Batch (2) 14.0lt

Batch sparge method:

Mash all pre-crushed grain at 67 degree C for 1 hour in 15.5lt of water. Top up after 1 hour with 6.6lt of water at 80 degree C. Mix well and leave settle for 15 minutes. Drain and recirculate until running's are clear. Drain the second batch to your boiler.

Boil the wort for 1 hour adding the hops as labelled at the appropriate times. Once boil is complete, cool to 20 degree C and drain to the fermenter. Add your yeast.

Mam kilka pytań odnośnie tej instrukcji:

1. Jak przeliczyć podaną wartość original gravity i terminal gravity na stopnie BLG?

2. Kwestia "batch sparge calcs". Czy mogę wlać od razu te 22 litry z kawałkiem (jak robiłem do tej pory stosując sie do instrukcji z browar bizu). Dlaczego w podanej instrukcji woda do zacierania rozbita jest na dwie tury? Czy efekt jest inny niż w przypadku wlania tych 22 litrów wody od razu?

3. Czym jest "batch (2)" - 14 litrów? Czy chodzi o ilość wody do wysładzania oprócz ilości, która ma być użyta do zacierania?

4. Czy grzać wodę do 80 stopni C czy jednak to trochę za wysoko?

5. Dodawanie chmielu. W instrukcji napisane jest żeby gotować brzeczkę przez godzinę. Na paczce z chmielem napisane jest "60 min" - czy mam dodać chmiel kiedy skończę gotowanie? Czy jest z tym coś nie tak?

6. Na koniec: może macie jakieś rady dotyczące Dunkelwaizena? Jakieś inne przerwy proponujecie może? W instrukcji jest tylko jedna przerwa 15 minutowa. Tutejszy SzwagierMinazuki rekomendował wsypanie suchych drożdży na powierzchnię napowietrzonej brzeczki w celu uzyskania goździkowo-bananowego aromatu. Czy może przychodzi Wam jeszcze jakaś rada do głowy?

Z góry dziękuję za odpowiedź i porady.
    Last edited by m2200; 2015-03-03, 19:49.
    Nie samym piwem żyje człowiek ale...
  • m2200
    • 2013.10
    • 223

Ej no? Jest tam kto? Pomocy!!! Niedługo chcę zabrac się za warzenie.

Comment

• toto
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2006.12
      • 949

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika m2200 Wyświetlenie odpowiedzi
      Cześć,

po uwarzeniu ośmiu warek z browar.biz postanowiłem przerzucić się na zestawy surowców z miejscowych sklepów (mieszkam w Irlandii). Przećwiczyłem trochę kwestię angielskiej terminologii browarniczej ale nie wszystko jest dla mnie jasne.

Zamówiłem ostatnio zestaw surowców na Dunkelweizena. Niestety mam trochę problemów z instrukcją. Wygląda ona tak:

Original gravity: 1.054
      Terminal gravity: 1. 013
      Alcohol: 5,5%

Batch sparge calcs:

Initial mash volume 15.5lt
      Top up at end of mash 6.6lt
      Batch (2) 14.0lt

Batch sparge method:

Mash all pre-crushed grain at 67 degree C for 1 hour in 15.5lt of water. Top up after 1 hour with 6.6lt of water at 80 degree C. Mix well and leave settle for 15 minutes. Drain and recirculate until running's are clear. Drain the second batch to your boiler.

Boil the wort for 1 hour adding the hops as labelled at the appropriate times. Once boil is complete, cool to 20 degree C and drain to the fermenter. Add your yeast.

Mam kilka pytań odnośnie tej instrukcji:

1. Jak przeliczyć podaną wartość original gravity i terminal gravity na stopnie BLG?

2. Kwestia "batch sparge calcs". Czy mogę wlać od razu te 22 litry z kawałkiem (jak robiłem do tej pory stosując sie do instrukcji z browar bizu). Dlaczego w podanej instrukcji woda do zacierania rozbita jest na dwie tury? Czy efekt jest inny niż w przypadku wlania tych 22 litrów wody od razu?

3. Czym jest "batch (2)" - 14 litrów? Czy chodzi o ilość wody do wysładzania oprócz ilości, która ma być użyta do zacierania?

4. Czy grzać wodę do 80 stopni C czy jednak to trochę za wysoko?

5. Dodawanie chmielu. W instrukcji napisane jest żeby gotować brzeczkę przez godzinę. Na paczce z chmielem napisane jest "60 min" - czy mam dodać chmiel kiedy skończę gotowanie? Czy jest z tym coś nie tak?

6. Na koniec: może macie jakieś rady dotyczące Dunkelwaizena? Jakieś inne przerwy proponujecie może? W instrukcji jest tylko jedna przerwa 15 minutowa. Tutejszy SzwagierMinazuki rekomendował wsypanie suchych drożdży na powierzchnię napowietrzonej brzeczki w celu uzyskania goździkowo-bananowego aromatu. Czy może przychodzi Wam jeszcze jakaś rada do głowy?

Z góry dziękuję za odpowiedź i porady.
      1. Blg = 260*(OG-1)/OG.
      W uproszczeniu i zaokrągleniu: to co po przecinku (np.54) dzielisz na 4 i wychodzi ci Blg.
      2. Powinno się zacierać w proporcji 3-4 l wody na kg słodów i stąd pewnie podział wody na 2 części. Gęstość zacieru ma wpływ na wydajność oraz możliwość przypalenia.
      3. 14 litrów do wysładzania wydaje mi się ciut za dużo.
      4. Wodę do wysładzania grzeję do ok. 78 stopni.
      5. Chmiel dajesz w zależności od efektu jaki chcesz uzyskać. W dunkelweizenie raczej nie potrzeba aromatów chmielowych, więc dajesz tylko na goryczkę (czyli 60 minut przed końcem gotowania - brzeczka przez 60 minut gotuje się z chmielem).
      6. Zrobiłbym przerwę ferulikową: pół godziny w 40-44 stopniach, a potem albo jedna godzinna w 67 stopniach, albo 2 po pół godziny w 62 i 72 stopniach.
      Suche drożdże jednak bym uwodnił. Preferuję jednak hefeweizeny na płynnych.

Comment

• m2200
        • 2013.10
        • 223

@toto

ad. 1

* - to jest mnożenie?

ad. 2

Co radzisz w takim razie. Stosowac się do instrukcji czy lac całą wodę na raz?

ad. 3

Ile byś użył wody do wysładzania.

ad. 4&5

Dzięki - wszystko jasne.

ad. 6

Jakie efekty uzyskam robiąc każdą z tych proponowanych przez Ciebie przerw? Trochę teorii proszę

Drożdże mam suche więc je wykorzystam.

I dzięki za odzew!

Comment

• Jimmy_jb
          • 2005.11
          • 911

1. http://www.brewersfriend.com/plato-t...version-chart/
          2. Chodzi o klasyczne zacieranie infuzyjne czyli podniesienie temperatury zacieru poprzez dolanie gorącej wody. Przy warzeniu weizenów zaleca się zacieranie dekokcyjne.
          3. Tak.
          4. Spokojnie możesz zagrzać do 80*C bo podczas wlewania i tak się schłodzi.
          5. Tutaj polecam małą sztuczkę. Gotuj brzeczkę 90 min wsypując chmiel po 30 min. Jeśli chcesz zaoszczędzić na energii to bardzo intensywnie gotuj pół godziny połowę a potem dolej resztę, doprowadź do wrzenia, wsyp chmiel i gotuj 60 min. Przedłużone i intensywne gotowanie da więcej melanoidyn w piwie co jest pożądane w tym stylu. Tylko kontroluj ilość brzeczki przy wysładzaniu bo przedłużone gotowanie = większe odparowanie.
          6. Odnoszę wrażenie że źle zrozumiałeś instrukcję. Tam jest jedna przerwa godzinna w 67* i druga 15 minutowa po dolaniu gorącej wody. Czyli takie coś w stylu zacierania "na lenia". Lepiej zrobić to np. wg schematu:
          44*C - 30 min
          52*C - 10 min
          62*C - dekokcja: odbierasz 1/3 gęstego zacieru i trzymasz go w 72*C przez 15 min, potem doprowadzasz do wrzenia i gotujesz 15 min, po tym czasie dolewasz do reszty zacieru, podgrzewasz do 75-77*C i przelewasz do filtracji.
          Skoro już masz suche drożdże to ich nie uwadniaj, nie rób starterów tylko po prostu rozsyp na powierzchnię schłodzonej i odfiltrowanej z chmielin brzeczki. SzwagierMinazuki ma rację - im trudniej będzie im się zabrać do pracy tym więcej estrów naprodukują.
          Ta zacytowana instrukcja to taki dunkelweizen w angielskim stylu. Zacierany na lenia, bez dekokcji, na suchych drożdżach. Można tak to zrobić ale lepiej oprzeć się na niemieckich recepturach.
          Last edited by Jimmy_jb; 2015-03-05, 17:13.
          Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

Comment

• toto
            • 2006.12
            • 949

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika m2200 Wyświetlenie odpowiedzi
            @toto

ad. 1

* - to jest mnożenie?

ad. 2

Co radzisz w takim razie. Stosowac się do instrukcji czy lac całą wodę na raz?

ad. 3

Ile byś użył wody do wysładzania.

ad. 4&5

Dzięki - wszystko jasne.

ad. 6

Jakie efekty uzyskam robiąc każdą z tych proponowanych przez Ciebie przerw? Trochę teorii proszę

Drożdże mam suche więc je wykorzystam.

I dzięki za odzew!
            1. Tak.
            2. W tym wypadku - instrucja (ok. 15 l do zacierania).
            3. Liczę to tak. Chcę otrzymać 20 l, w czasie gotowania odparuje 6 l, w młócie zostanie ze 4-5 l, czyli w sumie 31 l. A tymczasem w przepisie masz 36 l (22+14). Ale nie znam twojego sprzętu (nie wiem ile ci odparuje w czasie gotowania). Ja wysładzam do założonej objętości brzeczki, uwzględniając sprawdzone empirycznie w trakcie warzenia odparowanie (czyli do 26 l, jak chcę otrzymać 20).
            6. Przerwa ferulikowa (ok. 44 stopnie) spowoduje powstanie prekursorów fenoli, dających pożądany w tym stylu smak goździków. Przy zacieraniu (już po przerwie ferulikowej) 30/30 w 62 i 72 stopniach otrzymasz piwo nieco bardziej wytrawne niż przy zacieraniu godzinę w 67 stopniach. Klasyczna dla tego stylu jest dekokcja (o której pisał Jimmy jb), ale początkującemu bym jej nie polecał - więcej czasu i roboty i dużo łatwiej się pogubić czy zrobić jakieś błędy.
            Last edited by toto; 2015-03-05, 18:27.

Comment

• m2200
              • 2013.10
              • 223

@toto & Jimmy

Dzięki za rady. Rozpiszę sobie to wszystko. Dekokcję jednak sobie daruję jeszcze. Rzeczywiście jest z tym trochę zabawy. Po drugie trzeba miec drugi gar. Na razie go nie posiadam.

I tutaj mam dwa pytania - trochę teorii się przyda.

1. Co daje dekokcja? Tzn. Jaka będzie różnica kiedy uwarzyłbym tego samego Dunkelweizena stosując się do tej angielskiej instrukcji a drugi raz stosując się do Waszych rad (dekokcja)?

2. Kwestia drożdży. Piszecie, że lepsze są do tego rodzaju piwa drożdże płynne. W zestawie mam suche. Co tracę, a może nie tracę, stosując drożdże suche?

Comment

• e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19260

Każdy szczep drożdży ma swój profil aromatyczny. Wb-06 są niezłymi drożdżami do pszenic, ale bywają kaprysne. Płynnych jest więcej rodzajów i dają bogatszy aromat.

Comment

• Jimmy_jb
                  • 2005.11
                  • 911

Dekokcja podobno przy nowoczesnych, odpowiednio przetworzonych słodach nie daje nic A tak na poważnie to zwiększa wydajność i daje ciekawszy profil słodowy, wpływa też na poziom estrów a dodatkowo rozluźnia zacier ułatwiając filtrację. Niemcy w weizenach zawsze robią dekokcję i nie ma co ich poprawiać.
                  Drożdże płynne produkują więcej estrów i fenoli.
                  Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

Comment

• m2200
                    • 2013.10
                    • 223

Ok, dzięki za informacje. Po przemyśleniu sprawy zdecydowałem zacierac dekokcyjnie. Jest to trudniejsze ale warto się uczyć. Niedługo zamierzam warzyc.
                    Pozdrawiam!

Comment

Przetwarzanie...
                    X