Cześć,
po uwarzeniu ośmiu warek z browar.biz postanowiłem przerzucić się na zestawy surowców z miejscowych sklepów (mieszkam w Irlandii). Przećwiczyłem trochę kwestię angielskiej terminologii browarniczej ale nie wszystko jest dla mnie jasne.
Zamówiłem ostatnio zestaw surowców na Dunkelweizena. Niestety mam trochę problemów z instrukcją. Wygląda ona tak:
Original gravity: 1.054
Terminal gravity: 1. 013
Alcohol: 5,5%
Batch sparge calcs:
Initial mash volume 15.5lt
Top up at end of mash 6.6lt
Batch (2) 14.0lt
Batch sparge method:
Mash all pre-crushed grain at 67 degree C for 1 hour in 15.5lt of water. Top up after 1 hour with 6.6lt of water at 80 degree C. Mix well and leave settle for 15 minutes. Drain and recirculate until running's are clear. Drain the second batch to your boiler.
Boil the wort for 1 hour adding the hops as labelled at the appropriate times. Once boil is complete, cool to 20 degree C and drain to the fermenter. Add your yeast.
Mam kilka pytań odnośnie tej instrukcji:
1. Jak przeliczyć podaną wartość original gravity i terminal gravity na stopnie BLG?
2. Kwestia "batch sparge calcs". Czy mogę wlać od razu te 22 litry z kawałkiem (jak robiłem do tej pory stosując sie do instrukcji z browar bizu). Dlaczego w podanej instrukcji woda do zacierania rozbita jest na dwie tury? Czy efekt jest inny niż w przypadku wlania tych 22 litrów wody od razu?
3. Czym jest "batch (2)" - 14 litrów? Czy chodzi o ilość wody do wysładzania oprócz ilości, która ma być użyta do zacierania?
4. Czy grzać wodę do 80 stopni C czy jednak to trochę za wysoko?
5. Dodawanie chmielu. W instrukcji napisane jest żeby gotować brzeczkę przez godzinę. Na paczce z chmielem napisane jest "60 min" - czy mam dodać chmiel kiedy skończę gotowanie? Czy jest z tym coś nie tak?
6. Na koniec: może macie jakieś rady dotyczące Dunkelwaizena? Jakieś inne przerwy proponujecie może? W instrukcji jest tylko jedna przerwa 15 minutowa. Tutejszy SzwagierMinazuki rekomendował wsypanie suchych drożdży na powierzchnię napowietrzonej brzeczki w celu uzyskania goździkowo-bananowego aromatu. Czy może przychodzi Wam jeszcze jakaś rada do głowy?
Z góry dziękuję za odpowiedź i porady.
po uwarzeniu ośmiu warek z browar.biz postanowiłem przerzucić się na zestawy surowców z miejscowych sklepów (mieszkam w Irlandii). Przećwiczyłem trochę kwestię angielskiej terminologii browarniczej ale nie wszystko jest dla mnie jasne.
Zamówiłem ostatnio zestaw surowców na Dunkelweizena. Niestety mam trochę problemów z instrukcją. Wygląda ona tak:
Original gravity: 1.054
Terminal gravity: 1. 013
Alcohol: 5,5%
Batch sparge calcs:
Initial mash volume 15.5lt
Top up at end of mash 6.6lt
Batch (2) 14.0lt
Batch sparge method:
Mash all pre-crushed grain at 67 degree C for 1 hour in 15.5lt of water. Top up after 1 hour with 6.6lt of water at 80 degree C. Mix well and leave settle for 15 minutes. Drain and recirculate until running's are clear. Drain the second batch to your boiler.
Boil the wort for 1 hour adding the hops as labelled at the appropriate times. Once boil is complete, cool to 20 degree C and drain to the fermenter. Add your yeast.
Mam kilka pytań odnośnie tej instrukcji:
1. Jak przeliczyć podaną wartość original gravity i terminal gravity na stopnie BLG?
2. Kwestia "batch sparge calcs". Czy mogę wlać od razu te 22 litry z kawałkiem (jak robiłem do tej pory stosując sie do instrukcji z browar bizu). Dlaczego w podanej instrukcji woda do zacierania rozbita jest na dwie tury? Czy efekt jest inny niż w przypadku wlania tych 22 litrów wody od razu?
3. Czym jest "batch (2)" - 14 litrów? Czy chodzi o ilość wody do wysładzania oprócz ilości, która ma być użyta do zacierania?
4. Czy grzać wodę do 80 stopni C czy jednak to trochę za wysoko?
5. Dodawanie chmielu. W instrukcji napisane jest żeby gotować brzeczkę przez godzinę. Na paczce z chmielem napisane jest "60 min" - czy mam dodać chmiel kiedy skończę gotowanie? Czy jest z tym coś nie tak?
6. Na koniec: może macie jakieś rady dotyczące Dunkelwaizena? Jakieś inne przerwy proponujecie może? W instrukcji jest tylko jedna przerwa 15 minutowa. Tutejszy SzwagierMinazuki rekomendował wsypanie suchych drożdży na powierzchnię napowietrzonej brzeczki w celu uzyskania goździkowo-bananowego aromatu. Czy może przychodzi Wam jeszcze jakaś rada do głowy?
Z góry dziękuję za odpowiedź i porady.
Comment