zacieranie w temp niższej o 10 st. C

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jerzdna
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2014.07
    • 240

    #1

    zacieranie w temp niższej o 10 st. C

    Piszę ku przestrodze kolegów (i koleżanek ) podobnie jak ja dopiero co rozpoczynających przygodę z warzeniem w domu - co by nie ufać sprzętom mierniczym, tutaj termometrowi elektronicznemu:
    W sobotę warzyłem moją 3 warkę - Robust Portera z CP. Zacieranie trwało 2,5 godz. Termo pokazywał od 64-69 st C. Czyli zgodnie z instrukcją. Co prawda próba jodowa pokazywała mi wynik do końca częściowo pozytywny. Po takim czasie miałem jednak dość. Po wysładzaniu wyszło mi ok 26-27 l brzeczki o ok 10 st. Blg. Czyli słabo Dopiero podczas gotowania okazało się że termometr dał d...y - jeszcze przed doprowadzeniem do wrzenia pokazywał mi 110 st. C Dopiero wtedy zrozumiałem że zacierałem w temp ok 10 st za niskiej. Podobnie zamiast wysładzać w temp 75-76 st "przepłukałem" zacier w temp ok 65 st.
    Dodam, że po chmieleniu miałem jakieś 24,5 l brzeczki o gęstości ok 11 Blg. I coś mnie podkusiło bo do podbicia ekstraktu dodałem ok 300 ml syropu z wody i cukru trzcinowego
    Dzisiaj po 3 dniach przefermentowało mi do 3 Blg (drożdże Safale S-04). W smaku jest cienkie i kwaśne
    Jak myślicie coś (co?) z tego wyjdzie?
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #2
    3 plato gęstości końcowej i cienkie? Sprawdź jeszcze, czy spławik nie jest czasem rąbnięty.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • jerzdna
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2014.07
      • 240

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda
      3 plato gęstości końcowej i cienkie? Sprawdź jeszcze, czy spławik nie jest czasem rąbnięty.
      dzieki. sprawdze
      pochwale sie jeszcze ze moj produkt niezle jedzie maslem. ale po cichu licze ze na cichej roztopi sie

      Comment

      • gobong
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.04
        • 658

        #4
        Nawet najwyższej klasy elektroniczne urządzenia pomiarowe wymagają okresowego sprawdzenia, a większość tańszych albo od razu przekłamuje albo robi to czasem, bądź z czasem. Dlatego warto mieć pod ręką , klasyczny sprawdzony termometr. Zacieranie w 10 stopniach mniej, czyli 56-7 to powinno wyjść głęboko odfermentowane i wytrawne, dla robust portera to nic tragicznego, jakieś smaki od choćby słodu palonego powinny być.

        Comment

        • jerzdna
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2014.07
          • 240

          #5
          Dzieki za wskazowki i opinie Wlasnie wczoraj ballingometr pokazal 1,5 Blg. Dzisiaj zlewam na cicha...

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • SielskieWzgorze
            Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
            SielskieWzgorze
            Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

            W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
            ...
            2024-02-19, 09:28
          • Charlie44
            Problemy z gęstością początkową.
            Charlie44
            Cześć wszystkim,

            Uwarzyłem ostatnio Ale'a z chmielami Marynka, Citra oraz Styrian Cardinal.
            Taka międzynarodowa wariacja, no i z tego co próbowałem przy rozlewie to zapowiada się nieźle ale coś mi poszło nie tak w procesie produkcji brzeczki... albo po prostu dałem ciała....
            2019-01-14, 12:59
          • konrad93
            Polskie Red Ale, prośba o ocenę przepisu
            konrad93
            Witam. Na wstępie chciałbym powiedzieć coś o sobie. Jestem piwowarem domowym od lata 2017r. Mam za sobą 13 warek (3 z brewkitu, 8 z zestawów i 2 własnego autorstwa). Zajmuje się również wyrobem wina i cydru domowego.

            Chciałbym prosić forumowiczów o ocenę, konstruktywną...
            2019-01-08, 12:48
          • tadzo
            KonRAD warzy
            tadzo
            Warka nr 1 z zacieraniem (pierwsza byla z brewkitu)
            Sklad
            Pale ale 2kg
            Wiedeński 1kg
            Monachijski 1kg
            Crystal 150 0.3kg

            Chmiel cascade 130g
            Zacieranie 70°
            13 litrow wody
            68 ° - 70 min
            78° - 5 min
            Wysladzanie 15 L w temp. 78°...
            2018-11-14, 12:34
          • e-prezes
            Biały, Kawowa Pokusa
            e-prezes
            4,5 % alk. (pewnie z racji laktozy gęstości nie podali). Termin do 20.04.2025

            Akurat za milk stoutami nie przepadam i pewnie dlatego nie będę obiektywny. Stouty wszelakie jednak lubię i co jakiś czas do milka wracam.

            Już po nalaniu piana znika do zera, nagazowanie minimalne...
            2025-02-12, 15:35
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...