zacieranie w temp niższej o 10 st. C

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jerzdna
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2014.07
    • 240

    zacieranie w temp niższej o 10 st. C

    Piszę ku przestrodze kolegów (i koleżanek ) podobnie jak ja dopiero co rozpoczynających przygodę z warzeniem w domu - co by nie ufać sprzętom mierniczym, tutaj termometrowi elektronicznemu:
    W sobotę warzyłem moją 3 warkę - Robust Portera z CP. Zacieranie trwało 2,5 godz. Termo pokazywał od 64-69 st C. Czyli zgodnie z instrukcją. Co prawda próba jodowa pokazywała mi wynik do końca częściowo pozytywny. Po takim czasie miałem jednak dość. Po wysładzaniu wyszło mi ok 26-27 l brzeczki o ok 10 st. Blg. Czyli słabo Dopiero podczas gotowania okazało się że termometr dał d...y - jeszcze przed doprowadzeniem do wrzenia pokazywał mi 110 st. C Dopiero wtedy zrozumiałem że zacierałem w temp ok 10 st za niskiej. Podobnie zamiast wysładzać w temp 75-76 st "przepłukałem" zacier w temp ok 65 st.
    Dodam, że po chmieleniu miałem jakieś 24,5 l brzeczki o gęstości ok 11 Blg. I coś mnie podkusiło bo do podbicia ekstraktu dodałem ok 300 ml syropu z wody i cukru trzcinowego
    Dzisiaj po 3 dniach przefermentowało mi do 3 Blg (drożdże Safale S-04). W smaku jest cienkie i kwaśne
    Jak myślicie coś (co?) z tego wyjdzie?
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #2
    3 plato gęstości końcowej i cienkie? Sprawdź jeszcze, czy spławik nie jest czasem rąbnięty.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • jerzdna
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2014.07
      • 240

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
      3 plato gęstości końcowej i cienkie? Sprawdź jeszcze, czy spławik nie jest czasem rąbnięty.
      dzieki. sprawdze
      pochwale sie jeszcze ze moj produkt niezle jedzie maslem. ale po cichu licze ze na cichej roztopi sie

      Comment

      • gobong
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.04
        • 658

        #4
        Nawet najwyższej klasy elektroniczne urządzenia pomiarowe wymagają okresowego sprawdzenia, a większość tańszych albo od razu przekłamuje albo robi to czasem, bądź z czasem. Dlatego warto mieć pod ręką , klasyczny sprawdzony termometr. Zacieranie w 10 stopniach mniej, czyli 56-7 to powinno wyjść głęboko odfermentowane i wytrawne, dla robust portera to nic tragicznego, jakieś smaki od choćby słodu palonego powinny być.

        Comment

        • jerzdna
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2014.07
          • 240

          #5
          Dzieki za wskazowki i opinie Wlasnie wczoraj ballingometr pokazal 1,5 Blg. Dzisiaj zlewam na cicha...

          Comment

          Przetwarzanie...
          X