gęstwa - która lepsza?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pisz
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.06
    • 20

    gęstwa - która lepsza?

    Może już było, ale nurtuje mnie to od dawna, więc zapytam. Którą gęstwę lepiej użyć: starszą z 2 szarży, czy młodszą, ale już po kilku warkach (4/5)?
  • coder
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.10
    • 1347

    #2
    Co do zasady świeższa zawsze lepsza.
    Chyba, że "starsza" oznacza starsza o 5 dni.

    Comment

    • gobong
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.04
      • 658

      #3
      Uprzedzono mnie, to samo bym napisał. W domowych warunkach nawet te 5 dni może być decydujące, ja tam wole praktycznie z baniaka do baniaka, chyba że piwo jakie nimi fermentowałeś jakieś dziwne cechy posiada.
      Last edited by gobong; 2015-03-06, 17:54.

      Comment

      • pisz
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2013.06
        • 20

        #4
        Piwo jest OK, tylko robiłem coraz mocniejsze, na koniec wreszcie ciemne (zgodnie ze sztuką ) więc jakoś tak do słabszego i jasnego mam pewne opory wrzucać.

        Comment

        • gobong
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.04
          • 658

          #5
          Taka domowa metoda odświeżenia gęstwy made by mapajak, gęstwe na 1 nocke do słoika i i do lodówki. Drożdże się rozdzielą u góry będą świeże potem warstwa piwa i na dole starsze, używamy tych z góry.
          Last edited by gobong; 2015-03-06, 19:12.

          Comment

          • pisz
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2013.06
            • 20

            #6
            Tak trzeba będzie zrobić. Dzięki.

            Comment

            Przetwarzanie...
            X