Mam NaOH (30gr/l) i zamierzam je zużyć. Wyczytałem, że trzeba to zneutralizować np. kwaskiem askorbinowym . Mam tego w czystej formie po 1kg. Jaki roztwór kwasku zastosować, gram na litr ??
Dezynfekcja NaOH-neutralizacja
Collapse
X
-
Ostatnia zmiana dokonana przez chemmobile; 2015-03-07, 14:04.Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609Comment
-
Tego forum w to nie mieszaj. Kwas askorbinowy jest w przemyśle używany jako dodatek do piwa poprawiający trwałość. Wymyślić używanie sody kaustycznej do dezynfekcji, a następnie neutralizowanie jej kwasem askorbinowym uważam za poważnego kandydata do szczytu głupoty.
Nie wiem, czego teraz uczą w szkołach, ale nie wiedzieć, że najłatwiejszym do zdobycia kwasem jest ocet spirytusowy to spore osiągnięcie.Comment
-
Ocet pozostawia mało atrakcyjny zapach i ostatecznie ten "neutralizator" też trzeba by było jakoś zneutralizowaćLwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609Comment
-
Tego forum w to nie mieszaj. Kwas askorbinowy jest w przemyśle używany jako dodatek do piwa poprawiający trwałość. Wymyślić używanie sody kaustycznej do dezynfekcji, a następnie neutralizowanie jej kwasem askorbinowym uważam za poważnego kandydata do szczytu głupoty.
Nie wiem, czego teraz uczą w szkołach, ale nie wiedzieć, że najłatwiejszym do zdobycia kwasem jest ocet spirytusowy to spore osiągnięcie.No i jak mówią ,kto zabroni bogatemu Specjala kupować? Ekonomicznie rzecz nieopłacalna, ważne ,że da radę. Kwasek ma jeszcze inne zastosowanie domowe. Najważniejsze ,że pojemnik czysty i pięknie bulka. Nie ma co się rozpisywać w tym temacie, WIOSNA IDZIE
Ostatnia zmiana dokonana przez Gdina; 2015-03-08, 07:54.Comment
-
-
@bart3q, powiedz mi co przeżywa NaOH bo ja nie znam nic takiegoOstatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2015-03-08, 20:10."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Mogę prosić o informację skąd to wziąłeś? To są bardzo duże ilości i wydaje mi się że przesadzone.
Co do samego NaOH - jestem bardzo pozytywnie zaskoczony skutecznością tego środka. Fermentor z którego nie mogłem pozbyć sie zapachu chmielu po poprzedniej warce wygląda i pachnie jak nowy.Comment
-
Aż się dziwię, że dopiero teraz ktoś mnie o to pyta
Założyłem równomolowość kwasu i zasady w reakcji zobojętniania i na podstawie ilości zasady (30 g/L) odpowiadającą jej ilość witaminy C wyliczyłem w głowie w 3 sekundy
W praktyce taka ilość to bezsensowne marnotrastwo, ale nie mogłem brać na siebie moralnej odpowiedzialności w przypadku, gdy delikwent niedokładnie wypłucze słabym kwasem pozostałości po silnej zasadzie. To nie ja wymyślam dziwaczne sposoby czyszczenia i neutralizacji sprzętu, a do neutralizacji pozostałości wodorotlenku sodu powinno wystarczyć kilkukrotne dokładne przepłukanie sprzętuLwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609Comment
-
To chyba źle zrozumiałem, bo sądziłem że te 150g/l dotyczy kwasku cytrynowego.
Chemik ze mnie żaden i nie będę udawał że wiem coś w tej materii, ale jak wygląda sprawa z neutralizacją NaOH w czasie? Powiedzmy że czyszczę tym fermentor, przepłukuje kilkukrotnie woda i odstawiam powiedzmy na tydzień. Czy jest szansa że pozostanie tam coś szkodliwego? Dodam, że przed użyciem oczywiście dodatkowo fermentor jest płukany, a przed fermentacją dodatkowo dezynfekowany OXI.Comment
-
Potraktowałem temat żartobliwie, a zrobiło się poważnieSłuchaj, ja piwa w domu nie warzę, ale jako ktoś, kto trochę czasu spędził w laboratoriach powiem ci, że do "neutralizacji" powinno wystarczy kilkukrotne i dokładne przemycie zwykłą wodą. Wodorotlenek sodu sam z siebie się nie zneutralizuje. Jeśli niedokładnie umyjesz, to wykrystalizuje się w niewidoczny sposób w zakamarkach, ale przy stężeniach środków dezynfekujących jakich używacie jest jest to nieistotna ilość.
Ostatnia zmiana dokonana przez chemmobile; 2015-03-19, 09:09.Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609Comment
Related Topics
Collapse
-
Czy to nie dziwne, że nikt tego miejsca jeszcze nie opisał
? Wyszukiwarka nic nie pokazała pomimo wpisywania różnych opcji
. A to przecież starówka, zaledwie 300 m od głównego dworca DB, więc raczej odwiedzających nie brakuje, zapewne z Polski również. A jak wyczytałem na stronie...
-
Channel: Niemcy
-
-
Browar w miejscowości Olešnice v Orlických horách, bardzo blisko polskiej granicy. Jadąc na Kudowę wystarczy skręcić w Lewinie Kłodzkim i po ok. 7 km. jest się na miejscu.
Obiekt jest tuż przy granicy i mógłby konkurować z Neratovem w kategorii bliskości do Polski. Mimo to jest...-
Channel: Czechy
-
-
Racibórz kontynuuje fajny pomysł z serią piw na polskich chmielach. Wcześniej był już Książęcy, Oktawia i Zula,
teraz pojawiły się EXP 2/20, Tomyski i Amora Preta (wszystko w sieci Aldi).
11% ekstr.
4,5% alk.
O chmielu EXP 2/20 nic nie wiem, bo nie ma...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Nie wiem niestety, gdzie uwarzono to piwo. Wiem natomiast, że jest związane z odnawianym browarem w Bad Muskau przy polskiej granicy, który jest częścią przepięknego zespołu parkowo-pałacowego (park Mużakowski) związanego bardzo barwaną postacią Hermanna von Pückler-Muskau:
https://pl....-
Channel: Niemcy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment