Mam NaOH (30gr/l) i zamierzam je zużyć. Wyczytałem, że trzeba to zneutralizować np. kwaskiem askorbinowym . Mam tego w czystej formie po 1kg. Jaki roztwór kwasku zastosować, gram na litr ??
Dezynfekcja NaOH-neutralizacja
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gdina Wyświetlenie odpowiedziJaki roztwór kwasku zastosować, gram na litr ??Ostatnia zmiana dokonana przez chemmobile; 2015-03-07, 14:04.Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609
Comment
-
-
Tego forum w to nie mieszaj. Kwas askorbinowy jest w przemyśle używany jako dodatek do piwa poprawiający trwałość. Wymyślić używanie sody kaustycznej do dezynfekcji, a następnie neutralizowanie jej kwasem askorbinowym uważam za poważnego kandydata do szczytu głupoty.
Nie wiem, czego teraz uczą w szkołach, ale nie wiedzieć, że najłatwiejszym do zdobycia kwasem jest ocet spirytusowy to spore osiągnięcie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziTego forum w to nie mieszaj. Kwas askorbinowy jest w przemyśle używany jako dodatek do piwa poprawiający trwałość. Wymyślić używanie sody kaustycznej do dezynfekcji, a następnie neutralizowanie jej kwasem askorbinowym uważam za poważnego kandydata do szczytu głupoty.
Nie wiem, czego teraz uczą w szkołach, ale nie wiedzieć, że najłatwiejszym do zdobycia kwasem jest ocet spirytusowy to spore osiągnięcie.Ostatnia zmiana dokonana przez Gdina; 2015-03-08, 07:54.
Comment
-
-
-
@bart3q, powiedz mi co przeżywa NaOH bo ja nie znam nic takiegoOstatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2015-03-08, 20:10."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedzi150 g/L.
Co do samego NaOH - jestem bardzo pozytywnie zaskoczony skutecznością tego środka. Fermentor z którego nie mogłem pozbyć sie zapachu chmielu po poprzedniej warce wygląda i pachnie jak nowy.
Comment
-
-
Aż się dziwię, że dopiero teraz ktoś mnie o to pyta
Założyłem równomolowość kwasu i zasady w reakcji zobojętniania i na podstawie ilości zasady (30 g/L) odpowiadającą jej ilość witaminy C wyliczyłem w głowie w 3 sekundy
W praktyce taka ilość to bezsensowne marnotrastwo, ale nie mogłem brać na siebie moralnej odpowiedzialności w przypadku, gdy delikwent niedokładnie wypłucze słabym kwasem pozostałości po silnej zasadzie. To nie ja wymyślam dziwaczne sposoby czyszczenia i neutralizacji sprzętu, a do neutralizacji pozostałości wodorotlenku sodu powinno wystarczyć kilkukrotne dokładne przepłukanie sprzętuLwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609
Comment
-
-
To chyba źle zrozumiałem, bo sądziłem że te 150g/l dotyczy kwasku cytrynowego.
Chemik ze mnie żaden i nie będę udawał że wiem coś w tej materii, ale jak wygląda sprawa z neutralizacją NaOH w czasie? Powiedzmy że czyszczę tym fermentor, przepłukuje kilkukrotnie woda i odstawiam powiedzmy na tydzień. Czy jest szansa że pozostanie tam coś szkodliwego? Dodam, że przed użyciem oczywiście dodatkowo fermentor jest płukany, a przed fermentacją dodatkowo dezynfekowany OXI.
Comment
-
-
Potraktowałem temat żartobliwie, a zrobiło się poważnie Słuchaj, ja piwa w domu nie warzę, ale jako ktoś, kto trochę czasu spędził w laboratoriach powiem ci, że do "neutralizacji" powinno wystarczy kilkukrotne i dokładne przemycie zwykłą wodą. Wodorotlenek sodu sam z siebie się nie zneutralizuje. Jeśli niedokładnie umyjesz, to wykrystalizuje się w niewidoczny sposób w zakamarkach, ale przy stężeniach środków dezynfekujących jakich używacie jest jest to nieistotna ilość.Ostatnia zmiana dokonana przez chemmobile; 2015-03-19, 09:09.Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609
Comment
-
Comment