Dezynfekcja NaOH-neutralizacja

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Gdina
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2014.08
    • 109

    Dezynfekcja NaOH-neutralizacja

    Mam NaOH (30gr/l) i zamierzam je zużyć. Wyczytałem, że trzeba to zneutralizować np. kwaskiem askorbinowym . Mam tego w czystej formie po 1kg. Jaki roztwór kwasku zastosować, gram na litr ??
  • Areh
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2014.12
    • 120

    #2
    Z tego co wyczytałem w internetach, wystarczy dobrze przepłukać (kilka razy) fermentor. Ale sam ciekaw jestem odpowiedzi bardziej doświadczonych, tym bardziej że dzisiaj też pierwszy raz będę dezynfekował tym środkiem.

    Comment

    • Gdina
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2014.08
      • 109

      #3
      Poprzednia warka, to nadwęglan sodu do dezynfekcji ogólnej. Desprej do drobnicy i tego co potrzebne na dany moment. Zero kłopotów i wygoda, ten zestaw będę używał na codzień. NaOH muszę zużyć, zapłacone, szkoda wyrzucić.

      Comment

      • chemmobile
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2009.03
        • 2168

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gdina Wyświetlenie odpowiedzi
        Jaki roztwór kwasku zastosować, gram na litr ??
        150 g/L. Intryguje mnnie pomysłowość człowieka, który do neutralizacji postanowił wykorzystać witaminę C
        Ostatnia zmiana dokonana przez chemmobile; 2015-03-07, 14:04.
        Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
        Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

        Comment

        • Gdina
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2014.08
          • 109

          #5
          Dziękuję za odpowiedź. I odpowiadam na pytanie: kwas askorbinowy zakupiony pod wpływem lektury tego i tego drugiego forum. Przeca sami radzicie czytać, czytać potem pytać. Kto to wymyślił , tego nie wiem.

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Tego forum w to nie mieszaj. Kwas askorbinowy jest w przemyśle używany jako dodatek do piwa poprawiający trwałość. Wymyślić używanie sody kaustycznej do dezynfekcji, a następnie neutralizowanie jej kwasem askorbinowym uważam za poważnego kandydata do szczytu głupoty.

            Nie wiem, czego teraz uczą w szkołach, ale nie wiedzieć, że najłatwiejszym do zdobycia kwasem jest ocet spirytusowy to spore osiągnięcie.

            Comment

            • chemmobile
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2009.03
              • 2168

              #7
              Ocet pozostawia mało atrakcyjny zapach i ostatecznie ten "neutralizator" też trzeba by było jakoś zneutralizować
              Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
              Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #8
                Kwas octowy wiąże się z wodorotlenkiem sodu tworząc octan sodu i przestaje śmierdzieć. Sprzęt i tak trzeba dobrze wypłukać czystą wodą. A jak komuś nie pasuje, to niech sobie dezynfekuje ruskimi perfumami.

                Comment

                • Gdina
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2014.08
                  • 109

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                  Tego forum w to nie mieszaj. Kwas askorbinowy jest w przemyśle używany jako dodatek do piwa poprawiający trwałość. Wymyślić używanie sody kaustycznej do dezynfekcji, a następnie neutralizowanie jej kwasem askorbinowym uważam za poważnego kandydata do szczytu głupoty.

                  Nie wiem, czego teraz uczą w szkołach, ale nie wiedzieć, że najłatwiejszym do zdobycia kwasem jest ocet spirytusowy to spore osiągnięcie.
                  To musiało być to drugie forum. No i jak mówią ,kto zabroni bogatemu Specjala kupować? Ekonomicznie rzecz nieopłacalna, ważne ,że da radę. Kwasek ma jeszcze inne zastosowanie domowe. Najważniejsze ,że pojemnik czysty i pięknie bulka. Nie ma co się rozpisywać w tym temacie, WIOSNA IDZIE
                  Ostatnia zmiana dokonana przez Gdina; 2015-03-08, 07:54.

                  Comment

                  • bart3q
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2013.02
                    • 28

                    #10
                    Przepłukaj wodą z dodatkiem kwasku cytrynowego, nie musi być go dużo.Ja płuczę kilka razy zwykłą wodą A naoh jest do mycia a nie dezynfekcji, po nim i tak należy użyć jakiegoś środka typowo dezynfekujacego
                    Ostatnia zmiana dokonana przez bart3q; 2015-03-08, 10:53.

                    Comment

                    • fidoangel
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛
                      • 2005.07
                      • 3490

                      #11
                      @bart3q, powiedz mi co przeżywa NaOH bo ja nie znam nic takiego
                      Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2015-03-08, 20:10.
                      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                      Comment

                      • Areh
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2014.12
                        • 120

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedzi
                        150 g/L.
                        Mogę prosić o informację skąd to wziąłeś? To są bardzo duże ilości i wydaje mi się że przesadzone.

                        Co do samego NaOH - jestem bardzo pozytywnie zaskoczony skutecznością tego środka. Fermentor z którego nie mogłem pozbyć sie zapachu chmielu po poprzedniej warce wygląda i pachnie jak nowy.

                        Comment

                        • chemmobile
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2009.03
                          • 2168

                          #13
                          Aż się dziwię, że dopiero teraz ktoś mnie o to pyta
                          Założyłem równomolowość kwasu i zasady w reakcji zobojętniania i na podstawie ilości zasady (30 g/L) odpowiadającą jej ilość witaminy C wyliczyłem w głowie w 3 sekundy
                          W praktyce taka ilość to bezsensowne marnotrastwo, ale nie mogłem brać na siebie moralnej odpowiedzialności w przypadku, gdy delikwent niedokładnie wypłucze słabym kwasem pozostałości po silnej zasadzie. To nie ja wymyślam dziwaczne sposoby czyszczenia i neutralizacji sprzętu, a do neutralizacji pozostałości wodorotlenku sodu powinno wystarczyć kilkukrotne dokładne przepłukanie sprzętu
                          Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                          Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

                          Comment

                          • Areh
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2014.12
                            • 120

                            #14
                            To chyba źle zrozumiałem, bo sądziłem że te 150g/l dotyczy kwasku cytrynowego.
                            Chemik ze mnie żaden i nie będę udawał że wiem coś w tej materii, ale jak wygląda sprawa z neutralizacją NaOH w czasie? Powiedzmy że czyszczę tym fermentor, przepłukuje kilkukrotnie woda i odstawiam powiedzmy na tydzień. Czy jest szansa że pozostanie tam coś szkodliwego? Dodam, że przed użyciem oczywiście dodatkowo fermentor jest płukany, a przed fermentacją dodatkowo dezynfekowany OXI.

                            Comment

                            • chemmobile
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2009.03
                              • 2168

                              #15
                              Potraktowałem temat żartobliwie, a zrobiło się poważnie Słuchaj, ja piwa w domu nie warzę, ale jako ktoś, kto trochę czasu spędził w laboratoriach powiem ci, że do "neutralizacji" powinno wystarczy kilkukrotne i dokładne przemycie zwykłą wodą. Wodorotlenek sodu sam z siebie się nie zneutralizuje. Jeśli niedokładnie umyjesz, to wykrystalizuje się w niewidoczny sposób w zakamarkach, ale przy stężeniach środków dezynfekujących jakich używacie jest jest to nieistotna ilość.
                              Ostatnia zmiana dokonana przez chemmobile; 2015-03-19, 09:09.
                              Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                              Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X