Warzenie piwa - początek

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mozarello
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.03
    • 3

Warzenie piwa - początek

Ostatnio podjąłem decyzję, by zacząć warzyć piwo. Nie chcę zaczynać od ekstraktów. W ciągu kilku tygodni zamierzam kupić zestaw startowy, dokształcić się w zakresie warzenia a następnie uwarzyć piwo. Co byście poradzili w kwestii sprzętu? Na co zwrócić uwagę? Co dokupić? Zamierzałem rozpocząć od Imperial IPA (coś w stylu Crazy Mikea'a, tylko nieco intensywniej nachmielonego). Czy taki projekt ma szanse powodzenia u zupełnego amatora? Jakieś rady jeśli chodzi o surowce? Zamierzałem nachmielić piwo Simcoe, Amarillo i na goryczke Equinoxem? Z góry dziękuję za pomoc.
  • Areh
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2014.12
    • 120

Na początek radziłbym jednak spróbować czegoś z gotowych zestawów, a jak już nabierzesz trochę wprawy, zacząć samemu kombinować.

Co do sprzętu:
    było kilka razy na forum.

Comment

• Jimmy_jb
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.11
      • 911

Ja bym zaczął od prostego APA 12* Blg z dwóch-trzech słodów i chmieli.
      Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

Comment

• gobong
        • 2005.04
        • 658

Potrzebujesz gara aby w nim zacierać, potem warzyć i chmielić, potrzebujesz czegoś do filtrowania no i naczynia do fermentacji, no i ważne aby mieć termometr, cukromierz także może być przydatny.. No i to taka próba, próba ma być czy też jesteś przekonany na pewno do tego hobby, nie wiem ile chcesz w pierwszym rzucie poświęcić na to hobby. Bo tak: można na próbę trochę rzeczy popożyczać u rodziny znajomych i zobaczyć jak mi się to podoba. Trochę czasu to zajmie ale da się. Można od razu wszystko kupić, ale to kosztuje. Można kupować po trochu, tutaj łączenie z pożyczaniem. Trochę uściślij.

Comment

• mozarello
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2015.03
          • 3

Zamierzam kupić zestaw startowy, porządny gar, balingometr, chłodnice i surowce, takie, które ja sam chciałbym, aby były użyte w piwie typu IIPA. licze na to maks 700 zł.

Comment

• gobong
            • 2005.04
            • 658

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mozarello Wyświetlenie odpowiedzi
            Zamierzam kupić zestaw startowy, porządny gar, balingometr, chłodnice i surowce, takie, które ja sam chciałbym, aby były użyte w piwie typu IIPA. licze na to maks 700 zł.
            Nawet chłodnica, czyli komplet raczej. Jedynie jeśli zamierzasz warzyć na kuchni elektrycznej to polecałbym kupno od razu garnka elektrycznego z kranikiem. Jeśli na gazie to to nieważne. Masz zamiar warzyć piwa w stylach amerykańskich to ja nie jestem w stanie nic Ci doradzić bo nie warzę takich piw, mogę i życzę samych udanych warek i dużo przyjemności z hobby.

Comment

• Jimmy_jb
              • 2005.11
              • 911

Chłodnica nie jest niezbędna. Sam nie używam i jakoś daję radę.
              Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

Comment

• Adde197
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2015.03
                • 3

Jestem właśnie po przelaniu pierwszej warki do fermentora i mogę Ci polecić http://www.homebrewing.pl/zestaw-spr...pro-p-190.html Na tej samej stronie masz też gotowe zestawy surowców na różne style. Dorzuć do tego jeszcze filtrator z oplotu za dyszkę z budowlanego, jakiś gar z allegro i wio
                Mój piwny blog: po-piwku.pl

Comment

• khalid
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2013.08
                  • 14

Chłodnicę bym na początek olał-da się bez niej obejść.

Co do ambicji powiem tak: na pewno można zacząć od zacierania bez babrania się w jakieś ekstrakty. Natomiast nie polecam DIPA jako pierwszego piwa. Wszystkie piwa mocne warzone są z dużej ilości zasypu, który może cały proces nieźle pop****. Wymagana jest wprawa przy samym zacieraniu, ale też filtracji.

Dlatego też na początek polecałbym Ci IPA. Jeśli się przyłożysz wyjdzie Ci fajne piwo, a i dobrze zrozumiesz cały proces warzenia.

Mówiąc językiem AleBrowaru: zacznij od Rowing Jacka, a potem przyjdzie pora na Crazy Mike'a. Powodzenia!

Comment

Przetwarzanie...
                  X