Fermentacja nie startuje

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • esesinho
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.01
    • 22

    #1

    Fermentacja nie startuje

    Wczoraj warzyłem swoje pierwsze piwo - pale ale z zestawu z browar.biz. Wszystko szło dobrze, skończyłem pracę w nocy mając nadzieję że obudzi mnie bulgająca rurka fermentacyjna. Jednak tak się nie stało. Sprawdziłem na powierzchni brzeczki śladowe ilości piany (generalnie identycznie jak wcześniej). Drożdże których użyłem to danstar nottingham, wcześniej zhydratyzowane zgodnie z instrukcją (30 min w wodzie wystudzonej do ok 28C, bez mieszania). Fermentor stoi w temp 20C, a od zadania drożdży minęło ok 10h.
    I moje pytania:
    Czy nie potrzebnie panikuję i fermentacja jeszcze spokojnie ruszy ?
    Czy może jest możliwe że drożdże są jakieś zepsute ?
    Proszę o wyrozumiałość, jak mówiłem pierwsza warka i jest stres że coś nie wyjdzie
  • Gość

    #2
    Czekaj. I poczytaj o fazach fermentacji http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja...eg_fermentacji
    Ostatnia zmiana dokonana przez Gość; 2015-03-08, 11:20.

    Comment

    • wojtekpl
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.10
      • 7

      #3
      Tak się składa że ja też wczoraj robiłem podobny zestaw Pale Ale II z CP ( zmieniłem tylko trochę chmielenie ).Spokojnie nie panikuj, u mnie po 14 godz. dopiero zaczyna wybrzuszac się pokrywa.Do wieczora na pewno już będzie ładnie pachnieć w pokoju.

      Comment

      • esesinho
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2015.01
        • 22

        #4
        Czekaj. I poczytaj o fazach fermentacji http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja...eg_fermentacji
        Dzięki, przeczytałem.
        ak się składa że ja też wczoraj robiłem podobny zestaw Pale Ale II z CP ( zmieniłem tylko trochę chmielenie ).Spokojnie nie panikuj, u mnie po 14 godz. dopiero zaczyna wybrzuszac się pokrywa.
        Też zmieniłem chmielenie (na hamerykańskie ). Rzeczywiście po 13h dopiero coś zaczyna się dziać

        Sorry za panikę

        Comment

        • pharun88
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2015.01
          • 128

          #5
          W mojej pierwszej warce ze śrutów fermentacja ruszyła po około 30h Nie wiem jaki był tego powód, podobno "zestresowanie drożdży" Ale piwko jakoś wyszło tylko mętne.
          Moja mała rada zbieraj gęstwę po burzliwej jak masz zamiar w najbliższym czasie produkować podobne piwko. Gęstwa rusza mi zawsze po około 5-8h.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • Kamil97
            Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
            Kamil97
            Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
            W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
            2023-04-05, 16:59
          • RomaNzRumunii
            Vienna lager bardzo wolną fermentacja
            RomaNzRumunii
            Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
            2022-01-25, 16:05
          • balon91
            Zatrzymana fermentacja??
            balon91
            Witam serdecznie.
            W piątek nastawiłem swoje pierwsze piwo z brewkitu.
            postanowiłem dzisiaj sprawdzić BLG, fermentacja wydaje się że ustała. Chciałem się upewnić czy wszystko jest ok i w sobotę miało być przelane do drugiego pojemnika na cichą.

            Niestety przez moją niecierpliwość...
            2021-07-14, 15:39
          • krzysztoft
            fermentacja burzliwa czy zakażenie?
            krzysztoft
            Jest to moja pierwsza warka, a więc doświadczenia nie mam żadnego. Z tego co przeczytałem oraz zobaczyłem wynika, że fermentacja burzliwa charakteryzuje się pojawieniem piany, ruchem w fermentorze oraz wydzielającym się CO2, który powinien powodować "bulgotanie w rurce. U mnie niestety...
            2019-04-01, 00:18
          • Magyars
            Hefeweizen - problemy z fermentacją burzliwą
            Magyars
            Witam, opiszę krótko cały proces zacierania i fermentacji, a później napiszę w czym tkwi problem. (Jest to moje 1. warka)

            50% słód pszeniczny
            50% słód pilzeński
            Drożdże Fermentis Safbrew WB-06
            Chmiel na goryczkę Hallertau Tradition

            BLG początkowe...
            2019-12-17, 08:06
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...