Fermentacja nie startuje

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • esesinho
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.01
    • 22

    Fermentacja nie startuje

    Wczoraj warzyłem swoje pierwsze piwo - pale ale z zestawu z browar.biz. Wszystko szło dobrze, skończyłem pracę w nocy mając nadzieję że obudzi mnie bulgająca rurka fermentacyjna. Jednak tak się nie stało. Sprawdziłem na powierzchni brzeczki śladowe ilości piany (generalnie identycznie jak wcześniej). Drożdże których użyłem to danstar nottingham, wcześniej zhydratyzowane zgodnie z instrukcją (30 min w wodzie wystudzonej do ok 28C, bez mieszania). Fermentor stoi w temp 20C, a od zadania drożdży minęło ok 10h.
    I moje pytania:
    Czy nie potrzebnie panikuję i fermentacja jeszcze spokojnie ruszy ?
    Czy może jest możliwe że drożdże są jakieś zepsute ?
    Proszę o wyrozumiałość, jak mówiłem pierwsza warka i jest stres że coś nie wyjdzie

  • #2
    Czekaj. I poczytaj o fazach fermentacji http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja...eg_fermentacji
    Last edited by Gość; 2015-03-08, 11:20.

    Comment

    • wojtekpl
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.10
      • 7

      #3
      Tak się składa że ja też wczoraj robiłem podobny zestaw Pale Ale II z CP ( zmieniłem tylko trochę chmielenie ).Spokojnie nie panikuj, u mnie po 14 godz. dopiero zaczyna wybrzuszac się pokrywa.Do wieczora na pewno już będzie ładnie pachnieć w pokoju.

      Comment

      • esesinho
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2015.01
        • 22

        #4
        Czekaj. I poczytaj o fazach fermentacji http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja...eg_fermentacji
        Dzięki, przeczytałem.
        ak się składa że ja też wczoraj robiłem podobny zestaw Pale Ale II z CP ( zmieniłem tylko trochę chmielenie ).Spokojnie nie panikuj, u mnie po 14 godz. dopiero zaczyna wybrzuszac się pokrywa.
        Też zmieniłem chmielenie (na hamerykańskie ). Rzeczywiście po 13h dopiero coś zaczyna się dziać

        Sorry za panikę

        Comment

        • pharun88
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2015.01
          • 128

          #5
          W mojej pierwszej warce ze śrutów fermentacja ruszyła po około 30h Nie wiem jaki był tego powód, podobno "zestresowanie drożdży" Ale piwko jakoś wyszło tylko mętne.
          Moja mała rada zbieraj gęstwę po burzliwej jak masz zamiar w najbliższym czasie produkować podobne piwko. Gęstwa rusza mi zawsze po około 5-8h.

          Comment

          Przetwarzanie...
          X