Przegazowane piwo?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Aanruvo
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.11
    • 66

    #1

    Przegazowane piwo?

    Witam!

    Mój problem przedstawia się następująco: przedwczoraj, po prawie 3 tygodniach od zabutelkowania postanowiłem spróbować swojego piwa, lekkiego lagera. Jednak piwo postanowiło uciec z butelki. Wszystkie istotne parametry piwa:
    • Ekstrakt początkowy: 11 *Blg
    • Ekstrakt końcowy: 3.6 *Blg
    • Drożdże: Wyeast 2042 Danish Lager
    • Temperatura fermentacji: 9 - 12*C
    • Ilość surowca do refermentacji: 0g
    • Schemat zacierania: 63*C - 65 minut; 73*C - 10 minut; wygrzew


    Tak jak to widać powyżej, wiedząc że ekstrakt końcowy jest za duży (trochę się pomyliłem i fermentacja burzliwa tylko 10 dni trwała) i nie mogąc jednocześnie przedłużyć fermentacji cichej (w piwie pływał chmiel od chmielenia na zimno) postanowiłem w ogóle nie dawać surowca refermentacji. Jednak po 3 tygodniach od zabutelkowania, po otworzeniu, piwo zaczęło uciekać. Dodam, że ekstakt teraz wynosi 2.7 *Blg. Czyli po prostych obliczeniach wychodziłoby, że w piwie do refermentacji zostało użyte około 10g ekstraktu na 1l piwa, czyli wartość nie wcale taka duża. Dlaczego więc piwo ucieka z butelki? Czy ma może wpływ na to gaz rozpuszczony w nim podczas fermentacji cichej, czy może gaz nie zdążył się jeszcze po prostu w nim dobrze rozpuścić, czy też po prostu piwo jest zwyczajnie przegazowane?

    Za każdą pomoc będę bardzo wdzięczny.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10795

    #2
    10g/l to dużo. Zlałeś nie odfermentowane piwo i masz problem. Problem może sie jeszcze pogłębiać. Dlaczego nie mogłeś przedłużyć cichej?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Aanruvo
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2012.11
      • 66

      #3
      Bo nie chciałem, żeby chmiel z chmielenia na zimno za długo leżał w piwie. Zresztą co to za różnica? Przecież nie wleję piwa z powrotem do fermentatora żeby dofermentowało. Pytanie czy 10g/l to aż tak dużo, żeby piwo uciekało z butelki?

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #4
        Jak jest niedofermentowane, to i 1g na litr to dużo.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • bartek90
          Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
          bartek90
          Cześć wszystkim,
          jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
          Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
          2020-05-14, 12:41
        • m2200
          Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
          m2200
          Witam,

          wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

          Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
          2019-05-16, 17:06
        • ohdesu
          Piana przy cichej fermentacji
          ohdesu
          To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
          2019-03-03, 14:39
        • bastion
          Łotwa. Liepaja. Pasta Iela 1-2N, Vecais Taizel's.
          bastion
          Na pewno Lipawa ( bo tak brzmi polska nazwa tego miasta) zasługuje na nieco więcej niż pospieszne przemykanie z parasolem w ręce przez uliczki, jak to miało miejsce w moim przypadku. Niestety trafiłem na mały armagedon pogodowy i musiałem bardzo zawęzić tamtejsze peregrynacje. Z drugiej strony...
          2025-01-10, 21:09
        • konrad93
          Ile wody do refermentacji?
          konrad93
          Witam. Jestem tutaj nowy. Właśnie kończy się cicha fermentacja w moim drugim w życiu piwie ( Coopers Stout). Chcialbym do refermentacji użyć roztworu cukru i wody. O ile ilość potrzebnego cukru znam to nie wiem ile wody użyć. Kalkulator prosi o podanie poczatkowego blg, którego nie znam....
          2017-10-04, 10:50
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...