Przegazowane piwo?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Aanruvo
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.11
    • 66

    Przegazowane piwo?

    Witam!

    Mój problem przedstawia się następująco: przedwczoraj, po prawie 3 tygodniach od zabutelkowania postanowiłem spróbować swojego piwa, lekkiego lagera. Jednak piwo postanowiło uciec z butelki. Wszystkie istotne parametry piwa:
    • Ekstrakt początkowy: 11 *Blg
    • Ekstrakt końcowy: 3.6 *Blg
    • Drożdże: Wyeast 2042 Danish Lager
    • Temperatura fermentacji: 9 - 12*C
    • Ilość surowca do refermentacji: 0g
    • Schemat zacierania: 63*C - 65 minut; 73*C - 10 minut; wygrzew


    Tak jak to widać powyżej, wiedząc że ekstrakt końcowy jest za duży (trochę się pomyliłem i fermentacja burzliwa tylko 10 dni trwała) i nie mogąc jednocześnie przedłużyć fermentacji cichej (w piwie pływał chmiel od chmielenia na zimno) postanowiłem w ogóle nie dawać surowca refermentacji. Jednak po 3 tygodniach od zabutelkowania, po otworzeniu, piwo zaczęło uciekać. Dodam, że ekstakt teraz wynosi 2.7 *Blg. Czyli po prostych obliczeniach wychodziłoby, że w piwie do refermentacji zostało użyte około 10g ekstraktu na 1l piwa, czyli wartość nie wcale taka duża. Dlaczego więc piwo ucieka z butelki? Czy ma może wpływ na to gaz rozpuszczony w nim podczas fermentacji cichej, czy może gaz nie zdążył się jeszcze po prostu w nim dobrze rozpuścić, czy też po prostu piwo jest zwyczajnie przegazowane?

    Za każdą pomoc będę bardzo wdzięczny.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #2
    10g/l to dużo. Zlałeś nie odfermentowane piwo i masz problem. Problem może sie jeszcze pogłębiać. Dlaczego nie mogłeś przedłużyć cichej?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Aanruvo
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2012.11
      • 66

      #3
      Bo nie chciałem, żeby chmiel z chmielenia na zimno za długo leżał w piwie. Zresztą co to za różnica? Przecież nie wleję piwa z powrotem do fermentatora żeby dofermentowało. Pytanie czy 10g/l to aż tak dużo, żeby piwo uciekało z butelki?

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #4
        Jak jest niedofermentowane, to i 1g na litr to dużo.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        Przetwarzanie...
        X