Witam!
Mój problem przedstawia się następująco: przedwczoraj, po prawie 3 tygodniach od zabutelkowania postanowiłem spróbować swojego piwa, lekkiego lagera. Jednak piwo postanowiło uciec z butelki. Wszystkie istotne parametry piwa:
Tak jak to widać powyżej, wiedząc że ekstrakt końcowy jest za duży (trochę się pomyliłem i fermentacja burzliwa tylko 10 dni trwała) i nie mogąc jednocześnie przedłużyć fermentacji cichej (w piwie pływał chmiel od chmielenia na zimno) postanowiłem w ogóle nie dawać surowca refermentacji. Jednak po 3 tygodniach od zabutelkowania, po otworzeniu, piwo zaczęło uciekać. Dodam, że ekstakt teraz wynosi 2.7 *Blg. Czyli po prostych obliczeniach wychodziłoby, że w piwie do refermentacji zostało użyte około 10g ekstraktu na 1l piwa, czyli wartość nie wcale taka duża. Dlaczego więc piwo ucieka z butelki? Czy ma może wpływ na to gaz rozpuszczony w nim podczas fermentacji cichej, czy może gaz nie zdążył się jeszcze po prostu w nim dobrze rozpuścić, czy też po prostu piwo jest zwyczajnie przegazowane?
Za każdą pomoc będę bardzo wdzięczny.
Mój problem przedstawia się następująco: przedwczoraj, po prawie 3 tygodniach od zabutelkowania postanowiłem spróbować swojego piwa, lekkiego lagera. Jednak piwo postanowiło uciec z butelki. Wszystkie istotne parametry piwa:
- Ekstrakt początkowy: 11 *Blg
- Ekstrakt końcowy: 3.6 *Blg
- Drożdże: Wyeast 2042 Danish Lager
- Temperatura fermentacji: 9 - 12*C
- Ilość surowca do refermentacji: 0g
- Schemat zacierania: 63*C - 65 minut; 73*C - 10 minut; wygrzew
Tak jak to widać powyżej, wiedząc że ekstrakt końcowy jest za duży (trochę się pomyliłem i fermentacja burzliwa tylko 10 dni trwała) i nie mogąc jednocześnie przedłużyć fermentacji cichej (w piwie pływał chmiel od chmielenia na zimno) postanowiłem w ogóle nie dawać surowca refermentacji. Jednak po 3 tygodniach od zabutelkowania, po otworzeniu, piwo zaczęło uciekać. Dodam, że ekstakt teraz wynosi 2.7 *Blg. Czyli po prostych obliczeniach wychodziłoby, że w piwie do refermentacji zostało użyte około 10g ekstraktu na 1l piwa, czyli wartość nie wcale taka duża. Dlaczego więc piwo ucieka z butelki? Czy ma może wpływ na to gaz rozpuszczony w nim podczas fermentacji cichej, czy może gaz nie zdążył się jeszcze po prostu w nim dobrze rozpuścić, czy też po prostu piwo jest zwyczajnie przegazowane?
Za każdą pomoc będę bardzo wdzięczny.
Comment