witam jak w temacie tak wygląda po pięciu dniach rurka fermentacyjna ucichła wczoraj wieczorem miernik cukru drugi dzień pokazuje 2 blg czy można przelewać do butelek czy lepiej zrobić cichą fermentacje
Czy można przelewać do butelek
Collapse
X
-
Wow, na drugi dzień, dobrze że na klarowne już wygląda, tzw. cicha fermentacja się sprawdza. Na drugi raz radzę nie pomijać tego elementu, piwo szybko wypić. Dlaczego? Dlatego że większość tego osadu to drożdże, które już jako martwe przelałeś z baniaka do butelek, niektóre mogły już zacząć autolizę bo padły w pierwszym dniu fermentacji, przy takiej ilości nie próbowałbym sprawdzać jak szybko wpłyną na smak piwa.Comment
-
'"Cicha" fermentacja się sprawdza. Teraz to tak, ostrożne przelewanie, przelewanie z "burzliwej na "cicha" także ostrożne. Z tymi martwymi drożdżami to trochę przesadziłem, ale tylko trochę. Jeśli piwo z puszki, to nic nie przesadziłem, bo tam innych osadów nie ma.Comment
-
-
, są browary co ją produkują
Ostatnia zmiana dokonana przez gobong; 2015-03-11, 14:23.Comment
-
A wiec po kolei
Coopers Lager, burzliwa fermentacja 5 dni, na starcie nie zmierzyłem blg, czwartego i piątego dnia było 2 blg wiec zaczelem przelewać, do kranika podpiełem rurkę z zaworkiem grawitacyjnym. Do zalanych butelek wsypywałem 4g glukozy miarka z zestawu.
Zakapslowane deko wstrząśnięte i do kartonu ciemno 22 stopnie i tak chciałem dwa tygodnie a potem z miesiąc w chłodniejsze miejsce
tak to zrobiłem,Comment
Related Topics
Collapse
-
Browar odwiedziliśmy 8.08.2023. Obecnie mieści się on w nowej hali w zupełnie przeciwnej lokalizacji niż tam gdzie wizytował Bastion, bo na wschodzie miasta przy Strada Traian Vuia 126. Z centrum miasta można tu dojechać trolejbusem lub wysiąść z pociągu na stacji Cluj-Napoca Est i dojść...
-
Channel: Rumunia
-
-
Na tą chwilę to niewątpliwie najmłodszy browar w Rotterdamie (jeśli nie w całej Holandii), ruszył z produkcją w połowie 2021 roku. Nie znalazłem go nawet na mapach Pendragona, a dowiedziałem się o jego istnieniu od kolegów mieszkających od kilku lat w Rotterdamie, więc odwiedziliśmy...
-
Channel: Holandia
-
-
Skoro już byliśmy w Zakopanem to oprócz browaru Gwarno trzeba było odwiedzić i drugi niedawno powstały, jakim jest Pstrąg Górski. Mieści się u dołu osławionego zakopiańskiego deptaka, i jest kolejnym browarem restauracyjnym właściciela Watry znajdującej się z przeciwnym, górnym końcu...
-
Channel: Małopolskie
-
-
Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
-
Channel: Niemcy
-
-
Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko
. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment