witam jak w temacie tak wygląda po pięciu dniach rurka fermentacyjna ucichła wczoraj wieczorem miernik cukru drugi dzień pokazuje 2 blg czy można przelewać do butelek czy lepiej zrobić cichą fermentacje
Czy można przelewać do butelek
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Brayan73 Wyświetlenie odpowiedziTak wygląda na drugi dzień po zabutelkowaniu.
Spory osad na dole, czy zniknie całkiem ??
Comment
-
-
'"Cicha" fermentacja się sprawdza. Teraz to tak, ostrożne przelewanie, przelewanie z "burzliwej na "cicha" także ostrożne. Z tymi martwymi drożdżami to trochę przesadziłem, ale tylko trochę. Jeśli piwo z puszki, to nic nie przesadziłem, bo tam innych osadów nie ma.
Comment
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Brayan73 Wyświetlenie odpowiedziCzyli można poczekać dwa tygodnie i spróbować a potem na miesiąc do ciemni i chłodu ?
A ten osad to może być nie rozpuszczona glukoza którą dawałem przy butelkowaniu ? tak wygląda w zbliżeniuOstatnia zmiana dokonana przez gobong; 2015-03-11, 14:23.
Comment
-
-
A wiec po kolei
Coopers Lager, burzliwa fermentacja 5 dni, na starcie nie zmierzyłem blg, czwartego i piątego dnia było 2 blg wiec zaczelem przelewać, do kranika podpiełem rurkę z zaworkiem grawitacyjnym. Do zalanych butelek wsypywałem 4g glukozy miarka z zestawu.
Zakapslowane deko wstrząśnięte i do kartonu ciemno 22 stopnie i tak chciałem dwa tygodnie a potem z miesiąc w chłodniejsze miejsce
tak to zrobiłem,
Comment
-
Comment