Czy można przelewać do butelek

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • gobong
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.04
    • 658

    #16
    Czyli nie jest źle, poczekaj jeszcze parę dni, to taki lager nie lager bo jak rozumiem fermentowany w temperaturach trochę wyższych niż niższych, jak napisał Ci anteks daj parę dni jeszcze, niech się porządnie nagazuje, wtedy do piwniczki i wypijać, ja bym tego piwa za długo nie trzymał. Na drugi raz lepiej zrobić "cichą" , będzie mniejszy osad, bo piwo wyszło ci jak widać klarowne. Ten posmak drożdżowy jak drożdże porządnie osiądą na dnie jeszcze powinien się zmniejszyć, jak za długo piwo potrzymasz może potem się pojawić nawet bardzo intensywny, choć myślę że piwo tego nie doczeka . Następne będzie jeszcze lepsze. Życzę smacznego i samych udanych warek.

    Comment

    • Brayan73
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2015.03
      • 19

      #17
      Dzięki to mnie uspokoiłeś, zrobię jak napisałeś i dam znać o wynikach.
      A fermentacja faktycznie zaczęła się przy około 27 stopniach a zakończyła przy około 22
      Termometr naklejany na fermentator mało dokładny
      dzięki i pozdrawiam

      Comment

      • Brayan73
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2015.03
        • 19

        #18
        Mam jeszcze pytanko nie chciałbym nowego posta robić spytam tu
        Chce nastawić Coopersa English Bittera i potraktować go zamiast cukrem to ekstraktem słodowym, jeśli mozna to w jakich proporcjach bo i english bitter i ekstrakt słodowy ma po 1,7 kg

        Comment

        • gobong
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.04
          • 658

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Brayan73
          Mam jeszcze pytanko nie chciałbym nowego posta robić spytam tu
          Chce nastawić Coopersa English Bittera i potraktować go zamiast cukrem to ekstraktem słodowym, jeśli mozna to w jakich proporcjach bo i english bitter i ekstrakt słodowy ma po 1,7 kg
          Nie warzyłem z ekstraktów, ale o ile pamiętam jak w instrukcji 1kg cukru jest to trzeba dac coś koło 1,5 kg ekstraktu, czyli jak dasz 1,7 to będzie bardziej treściwe, zresztą jak dasz ekstrakt słodowy zamiast cukru czy glukozy to na pewno smaczniejsze będzie. Tutaj na forum były kiedyś dokładne przeliczniki, poszukaj w wyszukiwarce jak chcesz dokładniejsze.

          Comment

          • Brayan73
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2015.03
            • 19

            #20
            Dzięki znalazłem i nastawiłem to moja druga warka

            Comment

            • mariucha
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2014.05
              • 13

              #21
              Jak chcesz mieć lepsze piwa to koniecznie musisz zgłębić tajniki temperatury fermentacji.

              Comment

              • Brayan73
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2015.03
                • 19

                #22
                Fermentacja burzliwa odbywała się w temperaturze 22 - 27 stopni
                cichej nie było
                czy jest jakaś optymalna dla brew kitowych browarkow ??
                czy zgodnie z instrukcja ??

                Comment

                • Brayan73
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2015.03
                  • 19

                  #23
                  Witam ponownie
                  Dziś przelałem na cichą 3 blg przez dwa dni się utrzymywało w rurce cisza.
                  Ile takiego brew-kita trzymać na cichej ??

                  Comment

                  • Areh
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2014.12
                    • 120

                    #24
                    Jeżeli Blg nie spada, piwo się wyklarowało (no, chyba że jest w stylu który klarowny być nie musi), to po ok. tygodniu możesz lać do butelek.

                    Comment

                    • Brayan73
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2015.03
                      • 19

                      #25
                      dzięki za info
                      a mam jeszcze takie pytanie
                      wczoraj przelałem na cichą a teraz patrze a rurka fermentacyjna zaczęła bulgotać co prawda częstotliwość raz około 10 min raz 15min to normalne ?

                      Comment

                      • gobong
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2005.04
                        • 658

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Brayan73
                        dzięki za info
                        a mam jeszcze takie pytanie
                        wczoraj przelałem na cichą a teraz patrze a rurka fermentacyjna zaczęła bulgotać co prawda częstotliwość raz około 10 min raz 15min to normalne ?
                        Tak, normalne. Nie wiem czy wiesz ale przed fermentacją "burzliwą" mocno napowietrzamy brzeczkę, przelewając na "cichą" należy to tak robić aby jak najmniej napowietrzyć zielone piwo. Teraz już tlen stał się wrogiem naszego piwa. W domu jednak nie da się uniknąć napowietrzenia całkowicie. Przelewając piwo obudziliśmy usypiające drożdże, więc one tam coś jeszcze zjedzą i za chwilkę pójdą spać.

                        Comment

                        • Areh
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2014.12
                          • 120

                          #27
                          Normalne. Bulgotanie z rurki nie zawsze oznacza fermentację. Było o tym masę razy mówione/pisane.

                          Comment

                          • Brayan73
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2015.03
                            • 19

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gobong
                            Tak, normalne. Nie wiem czy wiesz ale przed fermentacją "burzliwą" mocno napowietrzamy brzeczkę, przelewając na "cichą" należy to tak robić aby jak najmniej napowietrzyć zielone piwo. Teraz już tlen stał się wrogiem naszego piwa. W domu jednak nie da się uniknąć napowietrzenia całkowicie. Przelewając piwo obudziliśmy usypiające drożdże, więc one tam coś jeszcze zjedzą i za chwilkę pójdą spać.
                            Przelewając na cichą przelewałem rurką z zaworkiem zwrotnym starając się jak najmniej napowietrzać, zalane jest prawie pod sam dekiel

                            Comment

                            Related Topics

                            Collapse

                            • dadek
                              Rumunia, Cluj Napoca, Strada Traian Vuia 126, Hophead Brewing [bez wyszynku]
                              dadek
                              Browar odwiedziliśmy 8.08.2023. Obecnie mieści się on w nowej hali w zupełnie przeciwnej lokalizacji niż tam gdzie wizytował Bastion, bo na wschodzie miasta przy Strada Traian Vuia 126. Z centrum miasta można tu dojechać trolejbusem lub wysiąść z pociągu na stacji Cluj-Napoca Est i dojść...
                              2023-10-22, 20:47
                            • dadek
                              Holandia, Rotterdam, Galileïstraat 24, Stadshaven Brouverij
                              dadek
                              Na tą chwilę to niewątpliwie najmłodszy browar w Rotterdamie (jeśli nie w całej Holandii), ruszył z produkcją w połowie 2021 roku. Nie znalazłem go nawet na mapach Pendragona, a dowiedziałem się o jego istnieniu od kolegów mieszkających od kilku lat w Rotterdamie, więc odwiedziliśmy...
                              2023-08-23, 00:48
                            • dadek
                              Zakopane, Krupówki 6a, Pstrąg Górski
                              dadek
                              Skoro już byliśmy w Zakopanem to oprócz browaru Gwarno trzeba było odwiedzić i drugi niedawno powstały, jakim jest Pstrąg Górski. Mieści się u dołu osławionego zakopiańskiego deptaka, i jest kolejnym browarem restauracyjnym właściciela Watry znajdującej się z przeciwnym, górnym końcu...
                              2024-04-24, 00:15
                            • dadek
                              Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
                              dadek
                              Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
                              2023-12-05, 00:56
                            • dadek
                              Czechy, Vojkovice 252, Pivovar Koníček
                              dadek
                              Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
                              2023-11-22, 05:14
                            • Loading...
                            • Koniec listy.
                            Przetwarzanie...