Czyli nie jest źle, poczekaj jeszcze parę dni, to taki lager nie lager bo jak rozumiem fermentowany w temperaturach trochę wyższych niż niższych, jak napisał Ci anteks daj parę dni jeszcze, niech się porządnie nagazuje, wtedy do piwniczki i wypijać, ja bym tego piwa za długo nie trzymał. Na drugi raz lepiej zrobić "cichą" , będzie mniejszy osad, bo piwo wyszło ci jak widać klarowne. Ten posmak drożdżowy jak drożdże porządnie osiądą na dnie jeszcze powinien się zmniejszyć, jak za długo piwo potrzymasz może potem się pojawić nawet bardzo intensywny, choć myślę że piwo tego nie doczeka . Następne będzie jeszcze lepsze. Życzę smacznego i samych udanych warek.
Czy można przelewać do butelek
Collapse
X
-
Mam jeszcze pytanko nie chciałbym nowego posta robić spytam tu
Chce nastawić Coopersa English Bittera i potraktować go zamiast cukrem to ekstraktem słodowym, jeśli mozna to w jakich proporcjach bo i english bitter i ekstrakt słodowy ma po 1,7 kg
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Brayan73 Wyświetlenie odpowiedziMam jeszcze pytanko nie chciałbym nowego posta robić spytam tu
Chce nastawić Coopersa English Bittera i potraktować go zamiast cukrem to ekstraktem słodowym, jeśli mozna to w jakich proporcjach bo i english bitter i ekstrakt słodowy ma po 1,7 kg
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Brayan73 Wyświetlenie odpowiedzidzięki za info
a mam jeszcze takie pytanie
wczoraj przelałem na cichą a teraz patrze a rurka fermentacyjna zaczęła bulgotać co prawda częstotliwość raz około 10 min raz 15min to normalne ?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gobong Wyświetlenie odpowiedziTak, normalne. Nie wiem czy wiesz ale przed fermentacją "burzliwą" mocno napowietrzamy brzeczkę, przelewając na "cichą" należy to tak robić aby jak najmniej napowietrzyć zielone piwo. Teraz już tlen stał się wrogiem naszego piwa. W domu jednak nie da się uniknąć napowietrzenia całkowicie. Przelewając piwo obudziliśmy usypiające drożdże, więc one tam coś jeszcze zjedzą i za chwilkę pójdą spać.
Comment
-
Comment