Czy można przelewać do butelek

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • gobong
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.04
    • 658

    #16
    Czyli nie jest źle, poczekaj jeszcze parę dni, to taki lager nie lager bo jak rozumiem fermentowany w temperaturach trochę wyższych niż niższych, jak napisał Ci anteks daj parę dni jeszcze, niech się porządnie nagazuje, wtedy do piwniczki i wypijać, ja bym tego piwa za długo nie trzymał. Na drugi raz lepiej zrobić "cichą" , będzie mniejszy osad, bo piwo wyszło ci jak widać klarowne. Ten posmak drożdżowy jak drożdże porządnie osiądą na dnie jeszcze powinien się zmniejszyć, jak za długo piwo potrzymasz może potem się pojawić nawet bardzo intensywny, choć myślę że piwo tego nie doczeka . Następne będzie jeszcze lepsze. Życzę smacznego i samych udanych warek.

    Comment

    • Brayan73
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2015.03
      • 19

      #17
      Dzięki to mnie uspokoiłeś, zrobię jak napisałeś i dam znać o wynikach.
      A fermentacja faktycznie zaczęła się przy około 27 stopniach a zakończyła przy około 22
      Termometr naklejany na fermentator mało dokładny
      dzięki i pozdrawiam

      Comment

      • Brayan73
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2015.03
        • 19

        #18
        Mam jeszcze pytanko nie chciałbym nowego posta robić spytam tu
        Chce nastawić Coopersa English Bittera i potraktować go zamiast cukrem to ekstraktem słodowym, jeśli mozna to w jakich proporcjach bo i english bitter i ekstrakt słodowy ma po 1,7 kg

        Comment

        • gobong
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.04
          • 658

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Brayan73 Wyświetlenie odpowiedzi
          Mam jeszcze pytanko nie chciałbym nowego posta robić spytam tu
          Chce nastawić Coopersa English Bittera i potraktować go zamiast cukrem to ekstraktem słodowym, jeśli mozna to w jakich proporcjach bo i english bitter i ekstrakt słodowy ma po 1,7 kg
          Nie warzyłem z ekstraktów, ale o ile pamiętam jak w instrukcji 1kg cukru jest to trzeba dac coś koło 1,5 kg ekstraktu, czyli jak dasz 1,7 to będzie bardziej treściwe, zresztą jak dasz ekstrakt słodowy zamiast cukru czy glukozy to na pewno smaczniejsze będzie. Tutaj na forum były kiedyś dokładne przeliczniki, poszukaj w wyszukiwarce jak chcesz dokładniejsze.

          Comment

          • Brayan73
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2015.03
            • 19

            #20
            Dzięki znalazłem i nastawiłem to moja druga warka

            Comment

            • mariucha
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2014.05
              • 13

              #21
              Jak chcesz mieć lepsze piwa to koniecznie musisz zgłębić tajniki temperatury fermentacji.

              Comment

              • Brayan73
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2015.03
                • 19

                #22
                Fermentacja burzliwa odbywała się w temperaturze 22 - 27 stopni
                cichej nie było
                czy jest jakaś optymalna dla brew kitowych browarkow ??
                czy zgodnie z instrukcja ??

                Comment

                • Brayan73
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2015.03
                  • 19

                  #23
                  Witam ponownie
                  Dziś przelałem na cichą 3 blg przez dwa dni się utrzymywało w rurce cisza.
                  Ile takiego brew-kita trzymać na cichej ??

                  Comment

                  • Areh
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2014.12
                    • 120

                    #24
                    Jeżeli Blg nie spada, piwo się wyklarowało (no, chyba że jest w stylu który klarowny być nie musi), to po ok. tygodniu możesz lać do butelek.

                    Comment

                    • Brayan73
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2015.03
                      • 19

                      #25
                      dzięki za info
                      a mam jeszcze takie pytanie
                      wczoraj przelałem na cichą a teraz patrze a rurka fermentacyjna zaczęła bulgotać co prawda częstotliwość raz około 10 min raz 15min to normalne ?

                      Comment

                      • gobong
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2005.04
                        • 658

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Brayan73 Wyświetlenie odpowiedzi
                        dzięki za info
                        a mam jeszcze takie pytanie
                        wczoraj przelałem na cichą a teraz patrze a rurka fermentacyjna zaczęła bulgotać co prawda częstotliwość raz około 10 min raz 15min to normalne ?
                        Tak, normalne. Nie wiem czy wiesz ale przed fermentacją "burzliwą" mocno napowietrzamy brzeczkę, przelewając na "cichą" należy to tak robić aby jak najmniej napowietrzyć zielone piwo. Teraz już tlen stał się wrogiem naszego piwa. W domu jednak nie da się uniknąć napowietrzenia całkowicie. Przelewając piwo obudziliśmy usypiające drożdże, więc one tam coś jeszcze zjedzą i za chwilkę pójdą spać.

                        Comment

                        • Areh
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2014.12
                          • 120

                          #27
                          Normalne. Bulgotanie z rurki nie zawsze oznacza fermentację. Było o tym masę razy mówione/pisane.

                          Comment

                          • Brayan73
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2015.03
                            • 19

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gobong Wyświetlenie odpowiedzi
                            Tak, normalne. Nie wiem czy wiesz ale przed fermentacją "burzliwą" mocno napowietrzamy brzeczkę, przelewając na "cichą" należy to tak robić aby jak najmniej napowietrzyć zielone piwo. Teraz już tlen stał się wrogiem naszego piwa. W domu jednak nie da się uniknąć napowietrzenia całkowicie. Przelewając piwo obudziliśmy usypiające drożdże, więc one tam coś jeszcze zjedzą i za chwilkę pójdą spać.
                            Przelewając na cichą przelewałem rurką z zaworkiem zwrotnym starając się jak najmniej napowietrzać, zalane jest prawie pod sam dekiel

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X