szukam receptury RISa wg Piotra Tomaszewskiego, zwycięzca z XII KPD w Żywcu 2014

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • PiotrekU
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.11
    • 4

    szukam receptury RISa wg Piotra Tomaszewskiego, zwycięzca z XII KPD w Żywcu 2014

    Witam,
    szukam receptury tego piwa. Ponoć dostępna była w jednym nr Piwowara w 2014 roku.
    Ktoś coś wie na ten temat?
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19275

    #2
    A jakie są Twoje motywacje tych poszukiwań, że tak spytam niezobowiązująco... Akurat też lubię RISy, ale jakoś parcia na cudze pomysły nie mam.

    Comment

    • PiotrekU
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.11
      • 4

      #3
      "parcia na cudze pomysły"
      co to znaczy mieć parcie? Jakoś źle mi się to kojarzy.

      Ja dopiero zaczynam, uwarzyłem do tej pory z 6 warek i nie będę na silę tworzył "własnej" receptury. Bo nie jestem na tyle doświadczony, tym bardziej jeżeli mówimy o RISie.

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #4
        A na wiki na piwo.org nie ma innych?
        The Brewing Network, coś na pewno jest w podcastach.

        Cykl "Let's Brew Wednesday" na blogu barclayperkins.co.uk, świetne historyczne receptury piw z wysp brytyjskich. W tym również stouty imperialne.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19275

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika PiotrekU Wyświetlenie odpowiedzi
          "parcia na cudze pomysły"
          co to znaczy mieć parcie? Jakoś źle mi się to kojarzy.

          Ja dopiero zaczynam, uwarzyłem do tej pory z 6 warek i nie będę na silę tworzył "własnej" receptury. Bo nie jestem na tyle doświadczony, tym bardziej jeżeli mówimy o RISie.
          Jakoś tak mi się zdawało, że praca/nauka piwowara to coś innego niż kopiowanie cudzych receptur. To przede wszystkim praca nad sobą, by samemu ją stworzyć, doskonalić i po latach prac udoskonalić. Owszem inne receptury są tu pomocne, ale mają tylko wskazać drogę. Zrobiłeś dobrego stouta? Skup się na podstawach!

          Comment

          • zgoda
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 3516

            #6
            Ty hejterze, jak możesz tak opierdalać zamiast podać pomocną dłoń!
            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19275

              #7
              Wskazałem drogę, nie zbutowałem

              Comment

              • PiotrekU
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2014.11
                • 4

                #8
                Gotujesz czasami? Bo ja tak, nawet często.
                Rozumiem że jest jakaś ujma w zrobieniu ciasta na naleśniki czy pizze wg przepisu.
                Mniemam że wg Ciebie nie należy kopiować cudzego ciasta na naleśniki. Należy recepturę ciasta samemu "stworzyć, doskonalić i po latach prac udoskonalić".
                Wcześniej należy po prostu jeść niesmaczne naleśniki, za to własne.
                No niby można. Tylko po co przez wiele miesięcy jeść gówniane naleśniki?

                Comment

                • domaluj
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2012.04
                  • 303

                  #9
                  Teraz on Cię "zbutował".
                  Bardzo celnie.

                  Comment

                  • zgoda
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.05
                    • 3516

                    #10
                    Gdyby jeszcze z samej receptury dało się odtworzyć piwo, to może i by to miało sens. Ale się nie da, bo to nie receptura robi piwo.

                    Polecam Courage Imperial Stout z 1914, doskonałe.
                    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19275

                      #11
                      Czyli jak rozumiem szukacie zwycięskich receptur na dania, które gotujecie? Pizzę robię wg. własnego przepisu z tego co mam. Nie przypominam sobie, by wyszła mi niesmaczna. Konkursu nią nie wygram, ale nie jest to moim celem. Podobnie z naleśnikami i innymi daniami.

                      Comment

                      • Jimmy_jb
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2005.11
                        • 911

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika PiotrekU Wyświetlenie odpowiedzi
                        Gotujesz czasami? Bo ja tak, nawet często.
                        Rozumiem że jest jakaś ujma w zrobieniu ciasta na naleśniki czy pizze wg przepisu.
                        Mniemam że wg Ciebie nie należy kopiować cudzego ciasta na naleśniki. Należy recepturę ciasta samemu "stworzyć, doskonalić i po latach prac udoskonalić".
                        Wcześniej należy po prostu jeść niesmaczne naleśniki, za to własne.
                        No niby można. Tylko po co przez wiele miesięcy jeść gówniane naleśniki?
                        Kolegom chodziło o to że powinieneś raczej dążyć do tego żeby poznać podstawy tworzenia receptur piwa, zrozumieć które składniki co powodują i świadomie je dobierać. Recepturę zawsze przez zrealizowaniem możesz wrzucić na forum i ktoś coś podpowie. Zgoda dobrze napisał że sama dobra receptura nie zrobi piwa.
                        Ostatnia zmiana dokonana przez Jimmy_jb; 2015-03-10, 10:39.
                        Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                        Comment

                        • domaluj
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2012.04
                          • 303

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                          Czyli jak rozumiem szukacie zwycięskich receptur na dania, które gotujecie? Pizzę robię wg. własnego przepisu z tego co mam. Nie przypominam sobie, by wyszła mi niesmaczna. Konkursu nią nie wygram, ale nie jest to moim celem. Podobnie z naleśnikami i innymi daniami.
                          Źle rozumiesz. Szukamy dobrych przepisów. To co innego.

                          Comment

                          • e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19275

                            #14
                            On szuka zwycięskiej, nie oszukujmy się.

                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              #15
                              Nie bardzo rozumiem to zamieszanie - co złego jest w tym, że gość szuka konkretnego przepisu na zwycięskie piwo? Przecież nie mówi, żeby zrobić to za niego, tylko chce przepis, żeby zrobić samemu. Chyba, że receptura została utajniona przez twórcę, wtedy co innego

                              I co ma do tego u licha stout? Jakiś punkt obowiązkowy? Ja chyba przez całe 12 lat nie zrobiłem ani jednego, i nie mam zamiaru.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X