szukam receptury RISa wg Piotra Tomaszewskiego, zwycięzca z XII KPD w Żywcu 2014

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jaw7
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2012.10
    • 173

Dlaczego jak wyszło genialne piwo nie można go zrobić według tego przepisu samemu?
    Przecież od tego jest cała masa różnych przepisów i nikt tu niczego nie wymyśla(chyba że chce coś pokombinować)Uważam ,że przy warzeniu jest jeszcze tyle niuansów iż nigdy nie będzie i tak identyczne.
    Dajcie ten przepis gościowi i niech pochwali się jak wyszło.

Comment

• zgoda
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.05
      • 3516

O to chodzi, że receptura nie została upubliczniona.
      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• PiotrekU
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2014.11
        • 4

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
        Czyli jak rozumiem szukacie zwycięskich receptur na dania, które gotujecie? Pizzę robię wg. własnego przepisu z tego co mam. Nie przypominam sobie, by wyszła mi niesmaczna. Konkursu nią nie wygram, ale nie jest to moim celem. Podobnie z naleśnikami i innymi daniami.
        nie, ja po prostu robiąc sos beszamelowy korzystam z doświadczeń innych, nie staram się odkrywać ameryki na nowo.
        I nie widzę w tym nic złego, mało tego uważam że trzeba uczyć się na cudzych błędach nie na swoich.

"On szuka zwycięskiej, nie oszukujmy się."

Otóż nie, znalazłem kilka receptur na piwo.org. Chce po po prostu porównać tak duże receptur ile się da.
        A o recepturę pytam tylko dlatego że miała być zamieszczona w jednym z nr Piwowara w 2014 roku.

Sporo roboty jest z RISem, kosztuje to sporo kasy. Zakładam że piwo będzie musiało po leżakować kilka-kilkanaście miesięcy, po prostu chce się do tego przyłożyć i poczytać tak dużo jak się da

Comment

• e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19260

OK, rozumiem.

Nawet jak będziesz miał tę recepturę i tak nie będziesz wiedział czy efekt jaki uzyskałeś jest zgodny z tym jaki miał miejsce na konkursie. Bo też jak rozumiem nie masz tego piwa fizycznie do testu?! Robiąc jeden strzał nawet z mistrzowskiej receptury nie będziesz wiedział dlaczego wyszedł Ci taki efekt i co (jakie elementy, składniki) o tym zaważyły. Wg. mnie musiałbyś zrobić kilka, poleżakować je, by dostrzec potencjał i różnice.

Mam nadzieję, że ktoś Ci ją przekaże, ale i tak czeka Cię nauka.

Comment

• anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10768

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika PiotrekU Wyświetlenie odpowiedzi
            Witam,
            szukam receptury tego piwa. Ponoć dostępna była w jednym nr Piwowara w 2014 roku.
            Ktoś coś wie na ten temat?
            Jak już Tobie napisałem na piwo.org w Piwowarze nie ma takiej receptury.
            Zwycięzcą w Żywcu był Czesław i jego receptura jest tam zamieszczona
            ps Nie hejtować mi tu, bo zbanuję
            Last edited by anteks; 2015-03-12, 00:01.
            Mniej książków więcej piwa

Comment

• zgoda
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 3516

Ty hejterze.
              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

Przetwarzanie...
              X