Ile słodu wędzonego?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • khalid
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2013.08
    • 14

    #1

    Ile słodu wędzonego?

    Witam! Uwarzyłem ostatnio barley wine będące klonem Nogne #100. Wyszło naprawdę dobre. Zostały w nim użyte następujące słody:

    8.8kg Thom Fawcett Maris Otter
    1kg Wheat Malt
    200grams Chocolate Malt

    RAZEM: 10 kg


    Zamierzam teraz nieco zodyfikować recepturę (zostały mi wyżej wymienione słody), tak by powstało smoked barley wine. Czy ktoś może mi doradzić jakiego wędzonego słodu (i ile) należy dodać, by wraz z powyższymi słodami wyszło coś ciekawego? Z góry dzięki!
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19292

    #2
    Cherry Briessa jest dość łagodny, ale miałem z nim najczęściej do czynienia. Nie krępowałbym się przy 50 % zasypie, ale też nie robiłem tak mocnych piw, więc nie wiem jak się tam będzie taki słód układać.

    Comment

    • khalid
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2013.08
      • 14

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
      Cherry Briessa jest dość łagodny, ale miałem z nim najczęściej do czynienia. Nie krępowałbym się przy 50 % zasypie, ale też nie robiłem tak mocnych piw, więc nie wiem jak się tam będzie taki słód układać.
      Dzięki! Została mi połowa ww. słodów (razem 5kg) więc z dodaniem kolejnych 5kg Cherry Briessa będzie cięzko ze względu na możliwości techniczne (za mały gar, duża ilość zasypu).

      Pozostaje mi więc uwarzyć mniejszą ilość bądź zastosować inny słod, który stanowiłby dużo mniejszą część zasypu. Zastanawiam się nad Weyermannem wędzonym bukiem, ale muszę znaleźć informacje ile go dodać i czy jest to dobry pomysł w przypadku Barley Wine.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • darekd
        Mykułynećkyj, Barley Wine
        darekd
        Historyczny browar na Podolu, który od kilku lat eksportuje do Polski, choć w dość ograniczonym zakresie, ale są dostępne m.in. w sklepach z ukraińskimi towarami spożywczymi.
        W jednym takich sklepów kupiłem tam podchodząc trochę z dystansem, bo Barley Wine (23% ekstr., 8% alk) w cenie...
        2024-01-08, 00:20
      • etman
        Piwowar nr 51
        etman
        Właśnie dotarł do nas Piwowar nr 51.

        Numer 51 magazynu "Piwowar" poświęcony jest głównie stylowi barley wine, prezentując jego charakterystykę, zasady degustacji, przepisy i aspekty prawne. Tematyka numeru obejmuje również piwowarstwo domowe, historię naczyń do piwa,...
        2024-12-10, 18:48
      • ART
        Sady, Barley Wine
        ART
        Późnojesienna aura sprzyja degustacji mocarzy, barley wine dawno u mnie nie gościł, więc jestem ciekaw.

        Parametry 12 abv, 24blg, butelka 0,33l. Niefiltrowany niepasteryzowany.
        skład zasypu podany - słód jęczmienny, pszeniczny, owsiany, chmiel i drożdże już bez imienia.
        2024-12-07, 17:56
      • m2200
        Barley wine - brak piany.
        m2200
        Cześć, uwarzyłem pierwszego barley wine'a (rozlałem go 19.11.17 - czyli ma teraz dwa miesiące). BLG - 21. Problemem jest całkowity brak piany (no może cienka warstwa przy nalewaniu, która jednak szybko znika).

        Jakie mogą być tego przyczyny? Kiedyś miałem podobny problem z...
        2018-01-23, 21:13
      • SlawekT
        Barley wine
        SlawekT
        Czy może ktoś porzucić sprawdzoną recepturę na Barley Wine. Przemierzam się do tego piwa.
        2020-03-21, 00:03
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...