Ile słodu wędzonego?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • khalid
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2013.08
    • 14

    Ile słodu wędzonego?

    Witam! Uwarzyłem ostatnio barley wine będące klonem Nogne #100. Wyszło naprawdę dobre. Zostały w nim użyte następujące słody:

    8.8kg Thom Fawcett Maris Otter
    1kg Wheat Malt
    200grams Chocolate Malt

    RAZEM: 10 kg


    Zamierzam teraz nieco zodyfikować recepturę (zostały mi wyżej wymienione słody), tak by powstało smoked barley wine. Czy ktoś może mi doradzić jakiego wędzonego słodu (i ile) należy dodać, by wraz z powyższymi słodami wyszło coś ciekawego? Z góry dzięki!
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19260

    #2
    Cherry Briessa jest dość łagodny, ale miałem z nim najczęściej do czynienia. Nie krępowałbym się przy 50 % zasypie, ale też nie robiłem tak mocnych piw, więc nie wiem jak się tam będzie taki słód układać.

    Comment

    • khalid
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2013.08
      • 14

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
      Cherry Briessa jest dość łagodny, ale miałem z nim najczęściej do czynienia. Nie krępowałbym się przy 50 % zasypie, ale też nie robiłem tak mocnych piw, więc nie wiem jak się tam będzie taki słód układać.
      Dzięki! Została mi połowa ww. słodów (razem 5kg) więc z dodaniem kolejnych 5kg Cherry Briessa będzie cięzko ze względu na możliwości techniczne (za mały gar, duża ilość zasypu).

      Pozostaje mi więc uwarzyć mniejszą ilość bądź zastosować inny słod, który stanowiłby dużo mniejszą część zasypu. Zastanawiam się nad Weyermannem wędzonym bukiem, ale muszę znaleźć informacje ile go dodać i czy jest to dobry pomysł w przypadku Barley Wine.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X